Defrişarea ilegală a pădurilor, ameninţare la adresa siguranţei naţionale
alte articole
Camera Deputaţilor a adoptat marţi tacit, o propunere legislativă care va asimila defrişările ilegale de pădure pe suprafeţe mai mari de un hectar cu ameninţări la adresa siguranţei naţionale.
Iniţiativa legislativă aparţine parlamentarilor PNL şi avea termen de dezbatere şi vot final la 30 aprilie, astfel că proiectul se consideră adoptat tacit, conform Mediafax.
Proiectul de lege constă într-un articol unic care prevede că „defrişările ilegale pe suprafeţe mai mari de 1 hectar precum şi reducerea fără aprobările legale a consistenţei unui arbore cu mai mult de 50%, faţă de prevederile angajamentului silvic în vigoare” vor constitui ameninţări la adresa siguranţei naţional.
Proiectul urmează să fie supus adoptării Senatului, care este for decizional.
Reamintim că în urmă cu mai puţin de două săptămâni, în Capitală a avut loc un protest al Federaţii Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România, Nostra Silva. Conform unei petiţii întocmite de membrii respectivei federaţii, situaţia defrişărilor în România este cel puţin dramatică. Astfel, în ultimii 20 de ani s-au tăiat ilegal 366.000 ha de pădure, prejudiciul cauzat fiind de 5 miliarde de euro.
Proprietarii de păduri mai susţin că sute de mii de hectare de teren forestier au fost înstrăinate în perioada 2006 - 2013 către fonduri de investiţii străine, iar unele tranzacţii au avut la bază retrocedări frauduloase, dând exemplu "vânzarea munţilor Puru, Galbenu, Petrimanu, obţinuţi cu acte false şi înstrăinaţi unor investitori din Austria", care defrişează şi ei, dar "legal."