Brazilia: defrişări masive în Amazon
alte articole
Despădurirea în Amazonul brazilian a fost accelerată, crescând cu o treime în ultimul an. Trendul pune astfel capăt celor opt ani de tendinţă descendentă.
Acestea sunt datele preliminare publicate de către sistemul de monitorizare prin satelitul Deter al Institutului Naţional de Investigaţii Spaţiale ( INPE ).
Acest lucru implică o scădere a vigilenţei din partea Braziliei în combaterea defrişărilor. Brazilia a fost deseori criticată că a adoptat un model de creştere economică ce se bazează pe o politică egologică dezastroasă, încurajând industria lemnului, fermierii.
Amazonul brazilian a pierdut 2.765,62 de km pătraţi de pădure între august 2012 şi iulie 2013, anul pe care Guvernul brazilian l-a folosit ca referinţă. Suprafaţa totală este de două ori mărimea perimetrului oraşului Los Angeles, este de 35 la sută mai mare decât zona defrişată în ultimul an (2.050,97 km pătraţi, între august 2011 şi iulie 2012) .
Statul Mato Grosso, o regiune agricolă prosperă situată pe marginea de sud a pădurii, este responsabilă pentru 42,8 % din defrişările anului trecut, potrivit INPE.
Datele sunt incomplete, deoarece ele depind de densitatea norilor şi pentru că satelitul detectează doar suprafeţe mari de peste 25 de kilometri pătraţi. Guvernul apoi revizuieşte datele utilizând alte surse de informare şi este comun faptul că se ajunge de a duplica estimările iniţiale.
Anul de măsurare a despăduririi se încheie în luna iulie, atunci când se ajunge la cea mai bună vizibilitate, deoarece de multe ori norii acoperă regiunea în marea parte a anului şi împiedică colectarea de imagini din satelit.
Bilanţul oficial al Guvernului brazilian între august 2011 şi iulie 2012 arată că jungla amazoniană a pierdut în această perioadă 4.571 de km pătraţi, cea mai mică cifra din 1988 data la care au început măsurătorile.
În planul său împotriva schimbărilor climatice, Brazilia a promis în mod voluntar de a reduce până în 2020, defrişările din Amazon cu 80 la sută faţă de 1990, ceea ce presupune un obiectiv de distrugere anual de 3.925 km pătraţi.