Dedeman nu va putea investi în Moldova. PL: Autorităţile se tem de concurenţa corectă
alte articole
Partidul Liberal anunţă că în cadrul şedinţei Consiliului Municipal Chişinău de vineri, proiectul de investiţie al reţelei româneşti de retail Dedeman nu a fost susţinut de către consilierii municipali astfel, aceştia ar fi lipsit locuitorii Capitalei şi ai ţării de servicii şi produse de bricolaje la preţuri accesibile coalizând cu cei care deţin monopolul pe piaţa Republicii Moldova.
”Au votat pentru doar 16 consilieri liberali şi doi consilieri independenţi. Cei din PSRM, PPEM, PD, PCRM şi PN fie au votat împotriva, fie s-au abţinut de la vot. Chiar dacă guvernanţii de la Chişinău ne asigură ca Dedeman va putea investi în Republica Moldova, consilierii lor au votat împotrivă, ca de fiecare dată, speriaţi de concurenţa corectă”, menţionează liberalii potrivit unui comunicat.
În context, consilierul municipal din partea Partidului Nostru Ilian Caşu notează că esenţa problemei ar fi traficul aglomerat al străzii Ismail urmând mai întâi să se găsească soluţii pentru fluidizarea acestuia. ”Cine finanţează planul de fluidizare a traficului în zonă: Radu, Filip sau Dedeman? Acest plan costă mai mult decât investiţia Dedeman în hypermarketul de materiale de construcţii.”
Reprezentantul companiei române a precizat că dacă nu se rezolvă problema, Dedeman nu va mai continua proiectul, pentru că nu există nicio certitudine că investitorul va avea condiţii de realizare a acestuia.
În august 2015, Dedeman a încheiat un contract cu Piele SA în scopul construirii unui complex comercial pe terenurile deţinute de aceasta. Conform înţelegerii părţilor, peste 50 de clădiri ale fostei fabrici de piele construite în anii 1950-1960, majoritatea în stare avariată, urmau a fi demolate. Întreaga zonă trebuia să fie reamenajată prin construcţia unui centru comercial cu 460 locuri de parcare pentru clienţi şi 50 locuri de parcare pentru angajaţi şi spaţii verzi.
Valoarea planificată a investiţiei era de 20 milioane euro, iar numărul de locuri de muncă de 200 angajaţi, fără a lua în calcul locurile de muncă create indirect prin contractarea serviciilor auxiliare (pază, transport, cleaning etc.).