Decuplarea de la SWIFT loveşte frontal băncile ruse, producând panică bancară

La reluarea tranzacţionării rublei, luni, analiştii se aşteaptă la o cădere masivă a monedei ruse
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)
A.P.
28.02.2022

În scurta sa evaluare asupra impactului pe care excluderea de la SWIFT l-ar avea asupra băncilor ruseşti, miliardarul fondurilor speculative Bill Ackman a declarat că „odată ce o bancă nu poate transfera sau primi fonduri de la alte bănci, solvabilitatea ei poate fi în pericol. Dacă aş fi rus, mi-aş scoate banii acum. Luni ar putea începe panica bancară în Rusia”, transmite site-ul Zerohedge.

În orele care au urmat anunţului de blocare a accesului unor bănci ruseşti la SWIFT şi lansării sancţiunilor asupra băncii centrale ruse, au fost observate în toată Rusia scene care aminteau de panica bancară - cozi lungi la bancomatele din toată ţara, ruşii grăbindu-se să retragă valută străină pe fondul temerilor crescânde că rubla s-ar putea prăbuşi când îşi va relua tranzacţionarea luni.

„Am stat la coadă timp de o oră, dar valuta străină a dispărut peste tot, mai sunt doar ruble”, a spus Vladimir, un programator de 28 de ani, care a refuzat să-şi dea numele de familie, în timp ce aştepta la o coadă lungă la un bancomat într-un mall din Moscova. „Am început cu întârziere pentru că nu credeam că acest lucru este posibil. Sunt în stare de şoc.”

Există indicii că rubla va scădea brusc, luni, la deschiderea tranzacţionării. Ratele de schimb oferite de creditori varia deja foarte mult duminică, de la 98,08 ruble per dolar la Alfa Bank, la 99,49 la Sberbank PJSC, 105 la VTB Group şi 115 la Otkritie Bank la 15:30, în Moscova. Preţul rublei la vedere la Bursa din Moscova s-a închis vineri la 83 per dolar.

„Nu văd un scenariu în care rubla să fie ferită de lovituri”, a spus Paul McNamara, manager de fond la GAM Investments. „Nu mă aştept la o intervenţie eficientă în ceea ce priveşte preţul, ci în ceea ce priveşte reducerea temeiurilor legale de a vinde ruble.”

Bloomberg a raportat că unii creditori vând dolari cu peste o treime mai mult de rata la închidere a pieţei de vineri şi cu mult peste nivelul important din punct de vedere psihologic - de 100 de ruble per dolar - despre care mulţi economişti au spus că ar declanşa o creştere a ratei dobânzii care să fie anunţată de Banca Rusiei.

Şocul bancar a survenit în timp ce ruşii încă digerau ştirile că Europa îşi închidea spaţiul aerian pentru companiile ruseşti şi că sistemele de plată populare precum ApplePay ar înceta să funcţioneze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor