Hodorkovski le cere cetăţenilor ruşi să se opună războiului declanşat în Ucraina de "junta condusă de Putin"

Mihail Hodorkovski. (Getty Images)
Andrei Popescu
27.02.2022

Mihail Hodorkovski, fost preşedinte al grupului petrolier Iukos şi, la un moment dat, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia, până când a intrat în vizorul lui Vladimir Putin, i-a îndemnat pe ruşi să iasă în stradă şi să protesteze împotriva regimului de la Kremlin.

“Trebuie să fim clari asupra faptului că Putin şi anturajul său sunt cei care au început războiul pentru a se agăţa de putere – nu poporul rus. Dezlănţuirea unui război şi folosirea de forţe armate pentru câştiguri personale înseamnă că o juntă condusă de Putin a capturat puterea în Rusia. Prieteni, compatrioţi, vă cer să folosiţi fiecare oportunitate pentru a va opune acestui război. Războiul va fi fatal pentru dezvoltarea societăţii ruse şi un factor critic pentru statalitatea rusă”, a susţinut Hodorkovski, citat de Reuters, într-un mesaj video.

De asemenea, Hodorkovski a mai afirmat că este “datoria” fiecărui cetăţean “decent” să participe la mişcarea antirăzboi şi să nu respecte “ordinele juntei”.

Precizăm, în acest context, că Poliţia rusă a arestat 900 de persoane la protestele antirăzboi, care au avut loc duminică în 44 de oraşe din Rusia, numărul total al persoanelor reţinute de la începutul invaziei ruse în Ucraina ajungând la 4.000, a anunţat grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info.

Hodorkovski a fost arestat în 2003, ca parte a represiunii lui Putin asupra oamenilor de afaceri care obţinuseră controlul asupra unei părţi masive din activele Rusiei după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi a fost condamnat în 2005 la nouă ani de închisoare pentru fraudă şi evaziune fiscală, într-un caz criticat pe scară largă de activiştii pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International.

Totodată, Hodorkovski şi-a menţinut prezumţia de nevinovăţie, afirmând că procesul împotriva lui şi al firmei petroliere Iukos pe care o construise erau retribuţii pentru finanţarea partidelor de opoziţie, acuzaţie pe care Kremlinul a negat-o.

Din închisoare, el a continuat să facă campanii pentru sprijinirea societăţii civile din Rusia. El a fost eliberat în decembrie 2013 printr-un decret de graţiere emis de Putin în perioada premergătoare Olimpiadei de Iarnă de la Soci, Rusia, iar acum locuieşte la Londra, unde continuă să critice Kremlinul şi pledează pentru schimbări politice în Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor