Declaraţia de inviolabilitate a suveranităţii R. Moldova, adoptată în Parlament de 62 de deputaţi

Deşi trupele ruseşti se află pe teritoriul din stânga Nistrului de zeci de ani, reprezentând o ameninţare directă asupra Moldovei, comuniştii, socialiştii şi democraţii au votat declaraţia privind inviolabilitatea suveranităţii şi independenţei RM îndreptată împotriva unioniştilor.
Şedinţa Parlamentului
Şedinţa Parlamentului (politics.md)

La 25 martie, deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova nu au reuşit să adune numărul necesar de voturi pentru a vota declaraţia politică propusă de comunişti privind inviolabilitatea suveranităţii, independenţei şi neutralităţii permanente a Moldovei, însă joi, declaraţia a fost votată de 62 de deputaţi.

„62 de deputaţi au votat pentru declaraţia Parlamentului Republicii Moldova cu privire la inviolabilitatea suveranităţii, independenţei şi neutralităţii permanente a RM. 62 de deputaţi astăzi au votat primul pas, iar noi vom face tot posibilul să convingem colegii să votăm interzicerea prin lege a organizaţiilor care pledează pentru lichidarea statalităţii RM”, a declarat liderul PSRM Igor Dodon, unul dintre susţinătorii aceste declaraţii.

Astfel, potrivit socialiştilor, prin votarea acestei declaraţii înaintate de comunişti şi susţinută de socialişti şi democraţi, Parlamentul îşi asumă obligaţiunea de perfecţionare a legislaţiei în vederea contracarării atacurilor asupra constituţionalităţii, independenţei şi neutralităţii Moldovei.

În acelaşi timp, preşedintele democrat, Marian Lupu a precizat în cadrul unei conferinţe de presă, conform Privesc.eu, că „poziţia PD este că RM este stat suveran, independent, neutru şi aceste principii constituţionale sunt sfinte pentru noi. PD niciodată nu a pledat şi nu va pleda pentru ca RM să devină parte componentă a unui alt stat, indiferent care ar fi acesta”.

Pe de altă parte, deputaţii independenţi, membri ai Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă şi Eugen Carpov, nu au susţinut Declaraţia de neutralitate permanentă a R. Moldova, votată astăzi de parlamentari din PSRM, PD şi PCRM. În opinia PPEM, în acest document nu sunt menţionate ameninţările reale cu care se confruntă ţara noastră.

„Este o declaraţie lipsită de conţinut, sterilă. În loc să ne ajute să depăşim polarizarea societăţii, ea vine să ne dezbine şi mai tare. Unica valoare a acestei declaraţii este că ea conturează o nouă majoritate de stânga. Dacă ne uităm la fondul conţinutului, vedem că nu sunt menţionate ameninţările reale cu care se confruntă Republica Moldova. Niciun cuvânt despre separatismul care planează asupra noastră. Niciun cuvânt despre cei care violează neutralitatea, prin prezenţa militară rusă în regiunea nistreană”, a menţionat liderul PPEM, Iurie Leancă.

Şi preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu este de părere că cei care au votat declaraţia încercă să apere Moldova nu de cine trebuie, adică de Moscova. „Ea (inviolabilitatea suveranităţii şi independenţei Moldovei – n.r.) nu este pusă în pericol decât de partenerii pe care îi apără ei, de Federaţia Rusă. Este o declaraţie a partidelor de stânga care promovează interesele FR. Ruşinos este faptul că în această declaraţie când vorbesc de independenţă, integritate, unitate, suveranitate au uitat să includă şi retragerea armatei ruse care este cel mai mare pericol pentru ceea ce vor ei să demonstreze că apără”, a punctat Ghimpu.

Deputaţii comunişti au propus adoptarea Declaraţiei de inviolabilitate a suveranităţii şi independenţei R. Moldova cu două zile înainte de evenimentele organizate de unioniştii de pe ambele maluri ale Prutului cu ocazia aniversării a 98 de ani de la votarea de Sfatul Ţării a Unirii Basarabiei cu România, însă nu a fost votată din lipsă de cvorum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe