Comuniştii, socialiştii şi democraţii vor să adopte o Declaraţie de inviolabilitate a suveranităţii R.Moldova

Marşul unionist anunţat pentru 27 martie la Chişinău a provocat discuţii aprinse în Legislativ. Deputaţii comunişti au propus adoptarea unei Declaraţii de inviolabilitate a suveranităţii şi independenţei R. Moldova, iar propunerea lor a fost susţinută de socialişti şi democraţi, scrie Ziarul Naţional.
Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (Epoch Times România)

„Vom susţine acest proiect de declaraţie pentru a da dovadă că suntem statalişti”, a anunţat preşedintele socialiştilor, Igor Dodon, în legătură cu Declaraţia de inviolabilitate a suveranităţii şi independenţei R. Moldova, care urmează să fie supusă în parlament şi este susţinută de democraţi, socialişti şi comunişti.

„Este un text echilibrat şi o temă importantă pentru R. Moldova. Parlamentul trebuie să transmită un mesaj clar populaţiei prin sprijinirea acestei declaraţii”, a precizat şi democratul Dumitru Diacov.

Liberal-democratul Vadim Pistrinciuc a ţinut să precizeze că suveranitatea şi independenţa R. Moldova sunt consfinţite prin lege, iar stataliştii sunt cei care lucrează pentru stat şi nu cei care se duc după indicaţii şi consultări în alte ţări, sugestie la desele deplasări la Moscova ale lui Igor Dodon.

Cel mai revoltat de situaţie a fost liberalul Mihai Ghimpu. Acesta s-a declarat deranjat de faptul că democraţii au decis să susţină proiectul propus de comunişti fără a se consulta în prealabil în cadrul majorităţii parlamentare.

„Avem Declaraţie de independenţă, Constituţia care consfinţesc suveranitatea şi independenţa republicii, ar trebui să ne concentrăm atenţia asupra altor legi care nu sunt respectate, cum ar fi cea cu privire la funcţionarea limbilor în stat sau la situaţia privind prezenţa armatei ruse pe teritoriul R. Moldova. Ar trebui să discutăm astfel de situaţii înainte de şedinţa în plen că aşa vine domnul Diacov şi face o rotungică-mămăligă şi pune toată majoritatea în situaţie”, a afirmat liderul PL.

„Este poziţia întregii fracţiuni, nu doar a mea personală. Cineva umblă şi mărşăluieşte prin ţară şi spune că nu există un astfel de stat, de aceea trebuie să luăm atitudine”, a replicat Diacov.

Cu votul deputaţilor comunişti, socialişti, democraţi şi a mai multor neafiliaţi, proiectul a fost inclus în ordinea de zi a şedinţei de astăzi.

„Este decizie istorică. Mai bine de 2/3 din Parlament sunt împotriva unioniştilor, pentru ca, să fie clar, această declaraţie este una împotriva unioniştilor. Acesta este un mesaj de încurajare pentru populaţie că nu toată clasa politică s-a vândut unioniştilor”, a declarat ulterior Igor Dodon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe