Declanşarea procedurii de selecţie a managerilor privaţi a fost aprobată de acţionarii Oltchim
alte articole
Potrivit unui raport transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti, acţionarii Oltchim au aprobat în Adunarea Generală Ordinară care a avut loc luni declanşarea procedurilor de selectare a noilor administratori, conform Ordonanţei de Urgenţă 109/2011.
Potrivit raportului, se aprobă "declanşarea procedurii de selecţie a noilor administratori neexecutivi şi(sau executivi ai SC Oltchim SA, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 109/2011".
OUG 109 din 30 noiembrie 2011 prevede că "membrii consiliului de administraţie sunt desemnaţi de adunarea generală a acţionarilor, la propunerea consiliului de administraţie în funcţie sau a acţionarilor. Candidaţii propuşi de consiliul de administratie sunt selectaţi)evaluaţi în prealabil şi recomandaţi de comitetul de nominalizare din cadrul consiliului de administraţie. Prin decizie a consiliului de administraţie se poate stabili ca în procesul de evaluare comitetul de nominalizare este asistat de un expert independent, persoana fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane, ale cărui servicii sunt contractate de societate în condiţiile legii".
Totodată, la companiile cu cifra de afaceri mai mare de 7,3 milioane de euro şi cu cel puţin 50 de angajaţi, "este obligatorie efectuarea selecţiei candidaţilor de către un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane", potrivit aceleiaşi ordonanţe.
"Consiliul de administraţie este format din 5-9 membri, persoane fizice sau juridice, cu experienţă în activitatea de administrare(management a)al unor întreprinderi publice profitabile sau a(al unor societăţi comerciale profitabile din domeniul de activitate al întreprinderii publice", se mai arată în OUG 109/2011.
Consiliul de administraţie va delega conducerea executivă unuia sau mai mulţi directori, numind pe unul dintre ei director general.
"Directorii pot fi numiţi dintre administratori, care devin astfel administratori executivi, sau din afara consiliului de administraţie. Preşedintele consiliului de administraţie al societăţii nu poate fi numit şi director general", mai precizează actul normativ.
Primele companii care vor avea un management profesionist vor fi Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Oltchim şi Romarm. Potrivit ultimelor declaraţii ale oficialilor Ministerului Economiei, aceste companii vor avea o astfel de conducere din luna aprilie.
Oltchim a primit vineri o adresă din partea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie potrivit căreia autorităţile de la Bruxelles au ajuns la concluzia că transformarea în acţiuni a datoriei către AVAS nu reprezintă ajutor de stat.
"Comisia Europeană a decis următoarele: închiderea procedurii oficiale de investigare în ceea ce priveşte garanţia de stat notificată în favoarea Oltchim, în condiţiile retragerii notificării de către România; măsura conversiei în acţiuni, astfel după cum a fost notificată de autorităţile române, nu constituie ajutor de stat în sensul art. 107 al.1 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene", se arată în raportul transmis către Bursa de Valori Bucureşti.
Totodată, Comisia Europeană reafirmă că această concluzie se bazează pe intenţia fermă a Guvernului de a vinde în întregime pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Oltchim.
"În această informare se face precizarea că, până în prezent, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie nu le-a fost comunicată o decizie oficială, semnată de reprezentanţii Comisiei Europene, în sensul celor anterior menţionate", mai spun reprezentanţii Oltchim.
Miercuri, surse din domeniu au declarat, pentru NewsIn, că oficialii de la Bruxelles au aprobat conversia în acţiuni a creanţelor deţinute de AVAS la Oltchim, proces care trenează din 2008.