Acţiunile Oltchim au închis şedinţa de vineri în creştere cu 4,12%
Acţiunile Oltchim au închis şedinţa de tranzacţionare de vineri în creştere cu 4,12%, la 1,3400 lei(acţiune, la o valoare a tranzacţiilor de 127.825 lei, după anunţul privitor la faptul că CE a avizat conversia în acţiuni a datoriei către AVAS.
Acţiunile Oltchim au fost suspendate de la tranzacţionare vineri dimineaţă, în aşteptarea acestui anunţ. Tranzacţiile au fost reluate în jurul orei 15.10.
Oltchim a primit vineri o adresă din partea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie potrivit căreia autorităţile de la Bruxelles au ajuns la concluzia că transformarea în acţiuni a datoriei către AVAS nu reprezintă ajutor de stat.
"Comisia Europeană a decis următoarele: închiderea procedurii oficiale de investigare în ceea ce priveşte garanţia de stat notificată în favoarea Oltchim, în condiţiile retragerii notificării de către România; măsura conversiei în acţiuni, astfel după cum a fost notificată de autorităţile române, nu constituie ajutor de stat în sensul art. 107 al.1 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene", se arată în raportul transmis către Bursa de Valori Bucureşti.
Totodată, Comisia Europeană reafirmă că această concluzie se bazează pe intenţia fermă a Guvernului de a vinde în întregime pachetul de acţiuni pe care îl deţine la Oltchim.
"În această informare se face precizarea că, până în prezent, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie nu le-a fost comunicată o decizie oficială, semnată de reprezentanţii Comisiei Europene, în sensul celor anterior menţionate", mai spun reprezentanţii Oltchim.
Miercuri, surse din domeniu au declarat, pentru NewsIn, că oficialii de la Bruxelles au aprobat conversia în acţiuni a creanţelor deţinute de AVAS la Oltchim, proces care trenează din 2008.
Joi, reprezentanţii Oltchim a trimis un raport Bursei de Valori prin care informau investitorii de faptul că nu au primit nicio înştiinţare oficială cu privire la decizia Comisiei Europene. Oltchim a punctat că va anunţa piaţa imediat ce va primi înştiinţarea oficială.
Guvernul a notificat autorităţile de la Bruxelles încă din 2008 cu privire la intenţia de a converti în acţiuni creanţele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la Oltchim. Procesul a fost îngreunat de diverse plângeri ale unui acţionar minoritar al Oltchim, PCC SE.
În octombrie 2011, aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, a cerut autorităţilor de la Bucureşti un calendar cert de privatizare a Oltchim.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern în faţa FMI, combinatul Oltchim va fi scos la privatizare în luna aprilie a acestui an, statul urmând să cedeze întreaga sa participaţie de 54,8% din acţiunile companiei.
Tododată, Oltchim face parte din primul val de companii care vor avea management privat în luna aprilie, alături de Hidroelectrica, Romarm şi Electrica Furnizare.
Pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Oltchim, programată pentru data de 12 martie, se află aprobarea demarării procedurii de selecţie a noului management profesionist.