De la pacient la consilier de ministru. Despre oameni care fac schimbări în sistem

Aparent pare greu să ajungi din simplu cetăţean consilier al unui ministru. Pentru Oana Geambaşu a fost însă foarte simplu: a vorbit cu Vlad Voiculescu, i-a explicat ce ar vrea să facă, pentru binele pacienţilor, şi aşa a ajuns la minister.
Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii)
Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii) (Florin Chirila/Epoch Times)

Toţi nou-născuţii din România vor fi testaţi auditiv la naştere, lucru care nu se întâmpla până acum. Mai mult, în România va fi înfiinţată o facultate de audiologie, astfel încât, în următorii ani, să avem audiologi-protezişti care se vor ocupa de copiii cu deficienţe auditive. Toate aceste lucruri se datorează, potrivit ministrului Vlad Voiculescu, consilierei sale, Oana Geambaşu, mamă a unui copil cu o malformaţie cardiacă extrem de rară, cu multe complicaţii nosocomiale, stopuri cardiace şi patru intervenţii pe cord realizate în străinătate până în acest moment. Dornică să schimbe ceva în sistemul medical după ce fiica sa a pătimit prin spitale, Oana a devenit consiliera lui Voiculescu şi a făcut minuni pentru copiii hipoacuzici.

"Oana vorbeşte mult şi repede. Când a venit prima dată la MS mi-a turuit câteva minute despre lucrurile prin care a trecut ca mamă a unui copil cu probleme grave de sănătate, ce a învăţat pe parcurs şi ce ar schimba ea în sistem.

Am întrebat-o dacă în afară de teorii ar şti şi ce să facă pentru copii cum este Sonia. I-am spus că nimic nu merge uşor în administraţia publică şi că mai toţi consilierii mei lucrează cel puţin 10-12 ore şi sunt încadraţi pe jumătate de normă. A doua zi a venit cu CV-ul.

Între timp, aproape că s-a mutat la minister, pe holul din afara biroului meu unde am mutat nişte mese pentru că birouri nu mai aveam. Sonia vine aici în fiecare zi după şcoală. Ce a făcut Oana lunile astea?

1. A pornit licitaţia pentru achiziţia de aparatură de screening auditiv pentru toate maternităţile, spitalele cu secţii de Terapie Intensivă nou-născuţi şi centrele de diagnostic în ORL. Practic toţi copiii născuţi în spitalele de stat din România vor fi testaţi auditiv la naştere, lucru care nu se întâmpla până acum.

2. Cu sprijinul GovITHub, a demarat un program pilot pentru a implementa un Registru Electronic Naţional care permite monitorizarea permanentă a copiilor hipoacuzici.

3. A făcut primii paşi pentru reînfiinţarea facultăţii de audiologie pentru ca, în următorii ani, să avem audiologi-protezişti care se vor ocupa de copiii cu deficienţe auditive", scrie Vlad Voiculescu, pe pagina sa de Facebook.

Postarea ministrului Sănătăţii este însoţită de un link la un amplu interviu cu Oana Geambaşu, care a adus în Minister, conform propriilor sale declaraţii, experienţă la prima mână, experienţa celui ce vede lucrurile prin prisma pacientului, astfel încât poate veni cu un plan, cu o strategie şi cu soluţii care să-l ajute pe pacient. Interviul poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne