De-dolarizarea continuă. China ar putea anula poziţia dolarului ca rezervă valutară globală în 2015

În 9 martie, surse din cadrul Chinei au oferit noi informaţii care validează faptul că economia din Estul Îndepărtat este acum pregătită să concureze sau chiar să înlocuiască dolarul ca unică monedă de rezervă globală începând cu luna septembrie a acestui an.
Bancnote chinezesti de 100 yuani. (FREDERIC J. BROWN / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
10.03.2015

Surse din China au oferit noi informaţii, în 9 martie, conform cărora economia condusă de regimul comunist de la Beijing este acum pregătită să concureze sau chiar să înlocuiască dolarul ca unică monedă de rezervă globală începând cu luna septembrie a acestui an, susţine Examiner.com.

Finalizând un sistem de schimb de mesaje similar cu cel din Occident, echivalentul chinez al SWIFT este acum pregătit şi se aşteaptă să fie pe deplin operaţional în cel de-al treilea trimestru al acestui an. Procesul va permite altor naţiuni să facă tranzacţii cu cea mai mare economie a lumii fără să cumpere dolari ca un mijloc de schimb, în ciuda faptului că moneda chineză este strict controlată de regimul politic aflat la putere.

SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) este o organizaţie internaţională cu sediul în Belgia care oferă servicii şi un mediu standardizat pentru comunicaţiile bancare globale, permiţând în acest mod instituţiilor financiare să trimită şi să primească mesaje în legătură cu tranzacţiile lor.

În plus, au existat o mulţime de speculaţii în ultimii 2 ani în legătură cu faptul că statul chinez ar putea introduce susţinerea monedei naţionale cu aur, de îndată ce va fi pregătită să o folosească pe post de valută globală. De asemenea, există semnale puternice că, cel puţin, China va face apel la utilizarea garanţiilor bancare susţinute cu aur pentru a ajuta la stabilizarea tranzacţiilor ce folosesc această formă.

Cu mai puţin de o lună în urmă, cel mai apropiat partener al Chinei, Rusia, a implementat şi pus în funcţiune propria sa alternativă la SWIFT după ce s-a stabilit că sancţiunile economice aplicate de SUA pentru implicarea Moscovei în criza ucraineană trebuiesc menţinute în continuare şi după ce au fost divulgate unele informaţii care sugerează că NSA monitorizează toate mesajele transmise prin sistemul SWIFT controlat de Occident.

Utilizarea monedei chineze China a crescut suficient de mult în ultimii câţiva ani, încât 9% din toate tranzacţiile globale sunt realizate folosind yuani. În condiţiile în care există zeci de linii de swap valutar în sistemele bancare din jurul lumii, iar centrele bancare londoneze sunt acum capabile să emită obligaţiuni denominate în yuani, aproape totul în sistemul financiar global a fost dublat de China pentru a-i permite să concureze cu dolarul sau pentru a permite înlocuirea funcţiei dolarului ca monedă de rezervă globală, conform Examiner.com.

Experţii estimează că durata medie de viaţă a oricărei valute fără acoperire în aur este de aproximativ 30 de ani, dolarul depăşind acest prag cu peste un deceniu datorită poziţiei sale ca standard global pentru comerţ şi pentru comercializarea petrolului. Totuşi, acum că sistemul financiar mondial este saturat de datorii şi deoarece majoritatea economiilor sunt implicate în războaie valutare, lumea este pregătită pentru o întoarcere la banii solizi şi la o valută susţinută de aur.

China a cumpărat, cu acordul tacit şi chiar beneficiind de muşamalizarea marilor jucători pe pieţele financiare, o cantitate uluitoare de aur în ultimii doi ani, estimările transferurilor neoficiale ridicându-se la peste 5 mii de tone.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor