De ce sunt grecii supăraţi: Atena, falită, cumpără tehnică militară
alte articole
Criza „detonează” şi printre forţele de ordine în Grecia. În timp ce acum un an statul cumpăra din Germania şi Olanda armament, astăzi există o lipsă dramatică de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru militari. Toate acestea în timp ce are loc procesul pentru fraudă fiscală a fostului ministru al Apărării, socialistul Akis Tzogatzopoulos.
Cele trei memorandum de la troika au produs reduceri orizontale pe mai multe elemente de cheltuieli: cu consecinţa unui Stat care nu are cum să facă faţă cerinţelor vieţii de zi cu zi. Un exemplu este marea contradicţie reprezentată de sectorul militar care, în timp ce până cu un an în urmă statul cumpăra din Germania şi Olanda gloanţe pentru tancurile sale (să nu mai vorbim despre scumpele submarine Siemens şi Thyssen) , în prezent există o lipsă dramatică de îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru armata greacă: criza din Grecia a „detonat” chiar şi în rândul celor care aplică legea.
Vara tocmai a trecut şi - potrivit unor surse din interiorul armatei şi ai managerilor de logistică - lipsesc jachetele matlasate şi puloverele pentru iarnă. Cu apropierea vremii reci (cele mai multe baze militare sunt în munţi), militarii nu sunt în măsură să aştepte deciziile Ministerului Dezvoltării care aşteaptă ultimul minut pentru a aproba contractul referitor la aceste echipamente.
Dar nu se aşteaptă ultimul minut numai pentru a profita de preţuri mai avantajoase, ci mai ales pentru ca ministerul nu are lichidităţi pentru a asigura costurile de zi cu zi, cum ar fi serviciile pentru armată. Şi toate acestea după ce troika în ultima săptămână a ordonat să se lichideze cele trei companii implicate în apărarea naţională şi a concediat toţi angajaţii (respingând planul Atenei de reformare a EAS, Elvo şi Larco, cele trei grupuri naţionale de apărare naţională şi industrie militară).
În 2012, un raport al SIRPI - institut care din 1966 acţionează ca observator la nivel mondial în producţia de arme - a relevat că, Grecia a fost una dintre cele mai active ţări în achiziţionarea de arme, în ciuda memorandumului Troicii: cu trei reduceri consecutive din salarii şi pensii, cu sănătatea în genunchi şi cuferele bugetului statului dramatic de goale.
Atena a avut o întreagă ”listă de cumpărături": două submarine la preţ de aproape un miliard şi jumătate de euro, 223 de tancuri Leopard II de 403 milioane de euro achiziţionate de la Berlin, şase fregate şi cinci elicoptere franceze pentru preţul de patru miliarde de euro.
Toate acestea în timp ce, de trei luni, se sărbătoreşte în Atena procesul pentru evaziune fiscală al adevăratului „deus ex machina” al comerţului cu arme, fostul ministru al Apărării, socialistul Akis Tzogatzopoulos, braţul drept al patronului Greciei, Andreas Papandreou. Tzogatzopoulos a fost acuzat că a construit o serie de companii offshore în întreaga lume capabile de a crea cel puţin o sută de milioane de euro de fonduri negre.
Tzogatzopoulos se află în închisoare din luna mai şi acuză întreaga clasă elenă de guvernământ.