De ce nu mai are ursu’ coadă: Documente guvernamentale “distruse în masă” în timpul lui Obama

Fostul preşedinte american Barack Obama. (Alex Wong/Getty Images)
Andrei Popescu
13.06.2018

Fosta administraţie Obama, motivată de politică, s-a implicat într-un proces de “distrugere în masă” şi “pierderea” a zeci de mii de documente guvernamentale care ar fi trebuit să fie păstrate de lege, potrivit unui reporter de investigaţii.

Thomas Lipscomb, editor fondator al Times Books, a menţionat pentru Real Clear Politics că arhivarul David Ferriero a descoperit in procesul transferării documentelor administraţiei Obama la Arhivele Naţionale americane că multe dintre documentele importante lipseau.

El a explicat că Ferriero, “un bibliotecar foarte capabil”, a condus un proces de revizuire şi extindere digitală necesară a documentelor din Arhivele Naţionale în cei 9 ani de la numirea sa în funcţie, proces care va îmbunătăţi în mod semnificativ accesul la dosare.

“Pentru această acţiune, preşedintele Obama a semnat în 2014 legea Presidential and Federal Records Act Amendaments. Documente guvernamentale electronice au fost plasate, pentru prima dată sub efectul legii Federal Records Act din 1950. Noua lege a inclus, de asemenea, modificări ale ‘responsabilităţilor oficialilor guvernului federal când folosesc sisteme de email neguvernamentale’ şi care au împuternicit ‘Arhivele Naţionale să protejeze documentele originale şi secrete de ştergerea lor neautorizată’. În plus, oferă arhivarului din Statele Unite autoritatea finală de a determina exact ce este un document guvernamental”, a afirmat Lipscomb.

Totuşi, “acumularea de mărturii congresionale recente a clarificat faptul că administraţia Obama s-a implicat în distrugerea în masă şi ‘pierderea’ a zeci de mii de documente guvernamentale acoperite de acea lege, precum şi în ocolirea intenţionată a sistemului de înregistrare a documentelor guvernamentale prin folosirea de schimburi private de emailuri”.

Până acum, a precizat Lipscomb, Obama, fostul secretar de stat Hillary Clinton, fostul procuror general Loretta Lynch şi câţiva oficiali EPA (Agenţia pentru Protecţia Mediului) au fost numiţi ca fiind implicaţi în practicile menţionate mai sus.

Una dintre cele mai mari probleme legate de arhivarea documentelor guvernamentale în timpul administraţiei Obama a fost faptul că Hillary Clinton a folosit un server privat de email pentru a desfăşura afaceri de stat, ceea ce a împiedicat guvernul să aibă o înregistrare deplină a tuturor comunicaţiilor sale. În acelaşi timp, Clinton a compromis securitatea naţională a Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor