De ce multe medicamente împotriva cancerului sunt fabricate din brebenocul de Madagascar
Cei mai mulţi oameni nu ştiu că doi compuşi ai brebenocului de Madagascar reprezintă a doua clasă de medicamente de chimioterapie folosită, şi aceasta încă din anii 1960. În plus, compuşii plantei perene sunt esenţiali şi pentru tratarea diabetului şi a hipertensiunii. Odată ce veţi afla, nu veţi mai privi această plantă cu flori în acelaşi mod.
Istoria pe scurt
- Compuşii care se găsesc în brebenoc (Catharanthus roseus), o plantă perenă originară din Madagascar, stau la baza mai multor medicamente utilizate în mod obişnuit împotriva cancerului, care sunt folosite încă din anii 1960.
- Dintre cei 70 de alcaloizi diferiţi găsiţi în această plantă, cei doi compuşi principali utilizaţi în medicamentele anticancerigene sunt puternicii alcaloizi vinca, vinblastina şi vincristina.
- Vincristina şi vinblastina sunt ambele incluse pe lista de medicamente esenţiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
- Alte aplicaţii medicinale includ tratamentul diabetului şi al hipertensiunii arteriale. Cu toate acestea, efectele lor citotoxice au atras cea mai mare atenţie.
- Vinblastina face parte integrantă din regimurile anticancerigene împotriva cancerului testicular, a limfoamelor Hodgkin şi non-Hodgkin, a cancerului de sân şi a tumorilor cu celule germinale. Vincristina este aprobată pentru tratamentul leucemiei acute, rabdomiosarcomului, neuroblastomului, tumorii Wilm, bolii Hodgkin şi a altor limfoame, precum şi a mai multor afecţiuni sanguine nonmaligne.
Multe medicamente moderne sunt derivate din compuşi purificaţi şi concentraţi din plante (deşi, în comparaţie cu 20 de ani în urmă, puţine companii farmaceutice cheltuiesc în prezent timp şi bani pentru a analiza chimia plantelor medicinale). De exemplu, brebenocul (Catharanthus roseus) de Madagascar stă la baza mai multor medicamente utilizate în mod obişnuit împotriva cancerului, care sunt folosite încă din anii 19601.
Dintre cei 70 de alcaloizi diferiţi găsiţi în brebenoc, cei doi compuşi principali utilizaţi în medicamentele anticancerigene sunt puternicii alcaloizi vinca2 - vinblastina şi vincristina3. Alcaloizii sunt compuşi ce conţin azot şi care s-au dovedit a fi foarte importanţi pentru sănătatea umană. În cadrul familiei de alcaloizi, există cei cu proprietăţi antiparazitare, antidiabetice, anticancerigene, antihipertensive şi/sau antiasmatice, pentru a numi doar câteva dintre ele. Alţii aduc beneficii stării de spirit.
Chiar şi modesta narcisă conţine un alcaloid valoros cu proprietăţi anticancerigene, numit haemanthamină. Acest alcaloid inhibă producţia de proteine de care depind celulele canceroase pentru a creşte şi a înflori. Berberina este un alt alcaloid puternic care se găseşte în plante precum tămâia de aur, firul de aur, rădăcina de strugure de Oregon şi coacăzul. Aceste plante au fost utilizate în mod tradiţional în tratamentul diabetului de tip 2, al infecţiilor gastrointestinale, al problemelor hepatice şi al unei serii de alte afecţiuni.
Berberina este deosebit de benefică pentru funcţia mitocondrială şi este un activator puternic al AMPK [AMP-activated protein kinase], un comutator principal metabolic. Interesant este faptul că glifosatul - cel mai utilizat erbicid din lume - privează planta de capacitatea de a produce aceşti compuşi medicinali importanţi.
Alcaloizii Vinca sunt luptători puternici împotriva cancerului
În afară de vinblastină şi vincristină, alte două substanţe cunoscute pentru puterile lor de combatere a cancerului sunt vinorelbina şi vindesina4. Toate, cu excepţia vindesinei, au fost aprobate pentru utilizare în Statele Unite, iar vincristina şi vinblastina sunt incluse pe lista de medicamente esenţiale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii5.
Un alcaloid vinca sintetic numit vinflunină, dezvoltat în 2008, a fost între timp aprobat în Europa pentru tratamentul anumitor tipuri de cancer de vezică urinară. De asemenea, este în curs de investigare pentru a fi utilizat împotriva altor tumori maligne. Alte aplicaţii medicinale includ tratamentul diabetului şi al hipertensiunii (tensiune arterială ridicată). Cu toate acestea, efectele lor citotoxice au atras cea mai mare atenţie. Într-o lucrare din 2013 din International Journal of Preventive Medicine se explică:6
"Mecanismele principale ale citotoxicităţii alcaloizilor de vinca se datorează interacţiunilor acestora cu tubulina şi întreruperii funcţiei microtubulilor ... provocând direct oprirea în metafază ... Alcaloizi de vinca şi alţi agenţi antimicrotubuli au, de asemenea, un efect atât asupra celulelor non-maligne, cât şi asupra celor maligne din ciclul celular non-mitotic, deoarece microtubulii sunt implicaţi în multe funcţii non-mitotice ...
"Alcaloizii vinca şi alţi agenţi perturbatori ai microtubulilor au puterea de a inhiba angiogeneza malignă in vitro. De exemplu, [vinblastina] cu concentraţii cuprinse între 0,1 şi 1,0 pmol/L a blocat proliferarea endotelială, chemotaxia şi răspândirea pe fibronectină, toate etape esenţiale în angiogeneza, dar alte fibroblaste normale şi tumori limfoide nu au fost afectate la aceste concentraţii infime.
"În combinaţie cu anticorpi împotriva factorului de creştere endotelială vasculară, dozele mici de [vinblastină] au crescut considerabil răspunsul antitumoral, chiar şi în tumorile rezistente la efectele citotoxice directe ale medicamentului. Alcaloizii de vinca inhibă proliferarea celulară prin legarea la microtubuli, ceea ce poate provoca un blocaj mitotic şi apoptoză ...
"Efectele secundare ale [vinblastinei] constau în toxicitate în celulele albe din sânge, greaţă, vărsături, constipaţie, dispnee, dureri toracice sau tumorale, respiraţie şuierătoare şi febră. De asemenea, rareori este asociată cu secreţia de hormon antidiuretic."
Prezentare istorică
Alcaloizii Vinca sunt a doua clasă de medicamente oncologice utilizată în prezent. De asemenea, au fost folosite cel mai mult timp. Alcaloizii vinca au fost descoperiţi iniţial de doi oameni de ştiinţă canadieni, Robert Noble şi Charles Beer, în anii 1950.7
În acea perioadă, Gordon Svoboda, cercetător medical la Eli Lilly, a adăugat şi el brebenocul pe lista de subiecţi de cercetare, după ce auzise relatări despre utilizarea acestuia pentru diabet în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1958, Gordon a descoperit că extractul din această plantă a avut, de asemenea, rezultate remarcabile în testele anticancerigene.
În acelaşi an, Noble şi Beer şi-au prezentat propriile descoperiri anticancer la un simpozion de cercetare la Academia de Ştiinţe din New York. În special, cele două echipe (Eli Lilly şi Noble/Beer) au ajuns la concluzia că, întrucât extractul de brebenoc a scăzut numărul celulelor albe din sânge, ar putea fi util împotriva leucemiei - o boală caracterizată prin proliferarea celulelor albe din sânge.
Beer a fost responsabil pentru izolarea vinblastinei, căreia i-a dat numele. În cele din urmă, Eli Lilly şi Noble/Beer au stabilit să colaboreze împreună în ceea ce priveşte cercetarea, ceea ce a dus la dezvoltarea a două medicamente chimioterapice. Vincristina a obţinut aprobarea ca agent chimioterapeutic de către Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) în 1961. Vinblastina a obţinut aprobarea FDA în 1963. Multe alte ţări din întreaga lume au aprobat cele două medicamente la scurt timp după aceea.
Alcaloizii Vinca în tratamentul convenţional al cancerului
Vinblastina face parte integrantă din regimurile anticancerigene împotriva cancerului testicular, a limfoamelor Hodgkin şi Non-Hodgkin, a cancerului de sân şi a tumorilor cu celule germinale. S-a demonstrat că vinorelbina are o "activitate antitumorală semnificativă" la cei care suferă de cancer de sân, este utilizată, de asemenea, în tratamentele împotriva cancerului osos şi este aprobată pentru tratamentul iniţial al cancerului pulmonar avansat în Statele Unite.
Vincristina, între timp, este aprobată pentru tratamentul leucemiei acute, rabdomiosarcomului, neuroblastomului, tumorii Wilm, bolii Hodgkin şi altor limfoame, precum şi pentru mai multe afecţiuni sanguine non-maligne, inclusiv trombocitopenia autoimună refractară, sindromul hemolitic uremic şi purpura trombocitopenică trombotică.
Reacţiile adverse frecvente ale vincristinei includ neuropatia periferică, suprimarea activităţii măduvei osoase, constipaţia, toxicitatea sistemului nervos, greaţa şi vărsăturile.
După cum puteţi vedea, toxicitatea este o problemă. Deşi profilul toxicologic al fiecărui alcaloid este diferit, toţi alcaloizii vinca au neurotoxicitate periferică - vincristina fiind cea mai puternică. După cum se menţionează în lucrarea prezentată despre alcaloizii de vinca, această neurotoxicitate este "legată de degenerarea axonală şi de scăderea transportului axonal, cel mai probabil cauzată de o perturbare indusă de medicament a funcţiei microtubulilor".
Singurele modalităţi de a contracara aceste efecte toxice sunt fie reducerea dozei, fie scăderea frecvenţei de administrare a medicamentului, fie întreruperea totală a utilizării.
"Deşi au fost aplicate o serie de antidoturi, inclusiv tiamină, vitamina B12, acid folic, piridoxină şi agenţi neuroactivi, aceste tratamente nu s-au dovedit a fi în mod evident eficiente", notează autorii.
Toţi alcaloizii de vinca, dar în special vincristina8 şi vinblastina, au, de asemenea, o toxicitate notabilă asupra tractului gastrointestinal, după cum s-a observat într-un studiu recent9. Toate acestea pot provoca, de asemenea, leziuni tisulare grave şi sunt asociate cu probleme cardiace acute, precum şi cu toxicitate pulmonară şi sanguină. Documentul prezentat precizează, de asemenea, că nu trebuie administrate vaccinuri în timp ce se ia un medicament cu alcaloizi de vinca, deoarece aceştia slăbesc sistemul imunitar.
Alegerea unui stil de viaţă sănătos vă poate oferi o puternică prevenire a cancerului
În timp ce medicamentele anticancer au importanţa lor, este bine să ne amintim că alegerile pe care le faceţi zilnic în ceea ce priveşte stilul de viaţă vor influenţa în primul rând riscul general de cancer. Vestea bună este că există multe lucruri pe care le puteţi face pentru a vă reduce riscul. De fapt, cred că vă puteţi elimina practic riscul de cancer şi de boli cronice şi vă puteţi îmbunătăţi radical şansele de a vă vindeca de cancer, dacă îl aveţi în prezent, prin abordarea factorilor de bază ai stilului de viaţă.
Cele ce urmează - începând cu indicii legate de dietă, urmate de alte recomandări legate de stilul de viaţă - nu reprezintă în niciun caz o listă exhaustivă.
Există multe alte strategii care pot fi utile şi ele, iar câteva cărţi cu adevărat excelente au fost scrise doar pe tema prevenirii naturale a cancerului, inclusiv "Waking the Warrior Goddess: Programul Dr. Christine Horner de protecţie împotriva şi combatere a cancerului de sân", de Dr. Christine Horner, "Revoluţia cancerului: Un program revoluţionar de inversare şi prevenire a cancerului", de Dr. Leigh Erin Connealy şi "Platforma de vindecare: Construieşte-ţi propria vindecare!" de Annie Brandt.
O altă carte excelentă pentru cei care doresc să înţeleagă mai multe despre rolul dietei şi despre bazele metabolice ale cancerului este "Tripping Over the Truth: The Return of the Metabolic Theory of Cancer Illuminates a New and Hopeful Path to a Cure" de Travis Christofferson ["Călcând peste adevăr: revenirea teoriei metabolice a cancerului luminează o nouă şi plină de speranţă cale spre vindecare" - n.tr.].
Consumaţi alimente adevărate, în mod ideal organice sau biodinamice; evitaţi alimentele procesate şi zaharurile, în special fructoza procesată - toate formele de zahăr sunt dăunătoare pentru sănătate în general şi favorizează cancerul. Fructoza procesată este una dintre cele mai dăunătoare şi ar trebui evitată pe cât posibil.
Reduceţi carbohidraţii fără fibre, dar consumaţi volume mari de legume organice proaspete, împreună cu cantităţi mari de grăsimi sănătoase din avocado, unt crud, seminţe, nuci şi nuci de cacao crude. Luaţi în considerare adăugarea de alimente integrale care luptă împotriva cancerului, cum ar fi broccoli şi alimente fermentate, şi beţi zilnic între o jumătate şi un sfert de litru de suc organic de legume verzi. Consumul de alimente organice sau biodinamice certificate vă va ajuta să evitaţi alimentele şi ingredientele obţinute prin inginerie genetică, care sunt de obicei încărcate cu glifosat, un agent cancerigen suspectat că are şi activitate antibiotică şi s-a demonstrat că dăunează sănătăţii în multe moduri diferite.
Aplicarea unei diete cetogenice ciclice - În cartea mea, "Fat for Fuel", descriu un program de terapie metabolică mitocondrială care cred că reprezintă un fundament de bază pentru o viaţă sănătoasă. Cei mai mulţi oameni mănâncă pur şi simplu mult prea multe alimente procesate, prea puţine grăsimi sănătoase şi prea multe grăsimi nesănătoase, ceea ce are ca rezultat obţinerea şi păstrarea grăsimii corporale suplimentare şi devenirea tot mai rezistentă la insulină.
De asemenea, cei mai mulţi mănâncă prea multe proteine pentru o sănătate optimă şi, deşi exerciţiile fizice nu pot compensa daunele provocate de o dietă bogată în carbohidraţi şi săracă în grăsimi, cei mai mulţi nu fac nici suficientă mişcare fizică. Aceşti factori pun în mişcare cascade metabolice şi biologice care vă deteriorează sănătatea şi vă "predispun" la cancer şi la alte boli cronice. Oncologii din Turcia folosesc, de asemenea, un protocol de tratament ketogenic cumulat care s-a dovedit eficient chiar şi în cazul multor pacienţi cu cancer în stadiul 4. Prin utilizarea strategiilor de susţinere metabolică, cum ar fi dieta ketogenică şi postul, se poate utiliza o doză minimă de chimioterapie, eliminând astfel multe efecte secundare şi riscuri ale tratamentului, îmbunătăţind în acelaşi timp, de fapt, rezultatele.
Proteina limită - Noile cercetări au subliniat importanţa căii mTOR. Atunci când este activată, creşterea cancerului este accelerată. Pentru a diminua această cale, cred că ar fi înţelept să vă limitaţi proteinele la 1 gram de proteine pe kilogram de masă corporală slabă, sau aproximativ o jumătate de gram de proteine pe kilogram de greutate corporală slabă. Înlocuiţi excesul de proteine cu grăsimi de înaltă calitate, cum ar fi ouăle provenite de la găini ecologice crescute în aer liber, carnea de înaltă calitate, avocado şi uleiul de cocos.
Evitaţi produsele din soia nefermentată - Soia nefermentată este bogată în estrogeni vegetali, sau fitoestrogeni, cunoscuţi şi sub numele de izoflavone. În unele studii, se pare că soia acţionează în mod concertat cu estrogenul uman pentru a creşte proliferarea celulelor mamare, ceea ce creşte şansele de mutaţii şi de celule canceroase.
Optimizaţi-vă nivelul de omega-3 - Deficitul de omega-3 este un factor comun care stă la baza cancerului,10, aşa că asiguraţi-vă să consumaţi multe grăsimi omega-3 de înaltă calitate de origine animală. Vă recomand să vă faceţi anual un test al indicelui omega-3. Pentru o sănătate optimă şi pentru prevenirea bolilor, indicele dvs. ar trebui să fie peste 8 la sută.
Folosiţi curcumină - Acesta este ingredientul activ din turmeric şi în concentraţii ridicate poate fi un adjuvant foarte util în tratamentul cancerului. De exemplu, a demonstrat un potenţial terapeutic major în prevenirea metastazelor cancerului de sân.11
Evitaţi consumul de alcool - Limitaţi-vă cel puţin la o băutură alcoolică pe zi.
Evitaţi să prăjiţi sau să frigeţi; în schimb, fierbeţi, puneţi la fiert sau gătiţi la aburi alimentele dumneavoastră. Carnea procesată de toate felurile conţine, de asemenea, acrilamidă, împreună cu nitriţi care pot formă compuşi N-nitroso dăunători în corpul dumneavoastră. Dovezile împotriva cărnii procesate sunt atât de puternice, încât aceasta a fost, ca grup, clasificată ca fiind cancerigenă din grupa 1 de către Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului, în 2015.
Nu mâncaţi cu cel puţin trei ore înainte de culcare - Dovezi convingătoare sugerează că alimentarea mitocondriilor din celulele dvs. într-un moment în care nu au nevoie de ele duce la producerea de specii reactive de oxigen (radicali liberi) care deteriorează ADN-ul mitocondrial şi, în cele din urmă, cel nuclear. Există, de asemenea, dovezi care indică faptul că celulele canceroase au în mod uniform mitocondrii deteriorate, aşa că ultimul lucru pe care ar trebui să îl faceţi este să mâncaţi înainte de a merge la culcare.
Postul cu apă - Postul cu apă de mai multe zile, chiar şi atunci când nu aveţi o problemă de greutate sau de insulină, oferă beneficii metabolice puternice care ajută la scăderea riscului de boală. Important este că postul îmbunătăţeşte radical capacitatea organismului dumneavoastră de a digera celulele deteriorate (autofagia) şi creşte numărul de celule stem.
Optimizaţi microbiomul intestinal - Optimizarea florei intestinale va reduce inflamaţia şi va întări răspunsul imunitar, ambele fiind importante pentru prevenirea cancerului. Cercetătorii au descoperit un mecanism dependent de microb prin care unele tipuri de cancer organizează un răspuns inflamator care le alimentează dezvoltarea şi creşterea. Astfel, inhibarea citokinelor inflamatorii poate, de asemenea, să încetinească avansarea cancerului şi să îmbunătăţească răspunsul la chimioterapie. Adăugarea alimentelor fermentate natural în dieta zilnică este o modalitate uşoară de a preveni cancerul sau de a accelera recuperarea. Puteţi adăuga întotdeauna şi un supliment probiotic de înaltă calitate, dar alimentele fermentate natural sunt cele mai bune.
Asiguraţi-vă că nu aveţi deficit de iod - Există dovezi convingătoare care leagă deficitul de iod de anumite forme de cancer. Dr. David Brownstein,12 autorul cărţii "Iodul: Why You Need it, Why You Can't Live Without it" [Iodul - De ce aveţi nevoie de el, de ce nu puteţi trăi fără el - n.tr.], este un susţinător al iodului pentru cancerul de sân. Acesta are, de fapt, proprietăţi anticancerigene puternice şi s-a demonstrat că provoacă moartea celulelor canceroase mamare şi tiroidiene.
Pentru mai multe informaţii, vă recomand să citiţi cartea citată.
O singură avertizare: Deşi cred că cea mai mare parte a afirmaţiilor acestuia sunt corecte, nu sunt convins că recomandările lui privind dozajul sunt ideale. Cred că acestea pot fi de fapt de cinci sau şase ori mai mari decât cele optime. Aşadar, faceţi-vă temele înainte de a începe încărcarea cu iod.
Îmbunătăţiţi-vă reacţia la insulină şi la receptorii de leptină - Cel mai bun mod de a face acest lucru este să evitaţi zahărul şi cerealele şi să limitaţi carbohidraţii în principal la legume bogate în fibre. Exerciţiile fizice vor ajuta, de asemenea, la normalizarea reacţiei la insulină şi leptină.
Menţineţi o greutate corporală sănătoasă - Aceasta va veni în mod natural atunci când începeţi să mâncaţi corect tipul dumneavoastră de nutriţie şi să faceţi exerciţii fizice. Este important să pierdeţi excesul de grăsime corporală deoarece grăsimea produce estrogen.
Optimizaţi-vă nivelul de vitamina D - Vitamina D influenţează practic fiecare celulă din corpul dumneavoastră şi este unul dintre cei mai puternici luptători împotriva cancerului din natură. Vitamina D este capabilă să pătrundă în celulele canceroase şi să declanşeze apoptoză (moartea celulelor). Pentru sănătatea generală şi prevenirea bolilor, ar trebui să menţineţi în mod ideal un nivel de vitamina D de 60 până la 80 ng/ml pe tot parcursul anului. De asemenea, vitamina D funcţionează sinergic cu fiecare tratament împotriva cancerului pe care îl cunosc, fără efecte adverse.
Dormiţi suficient de mult - Asiguraţi-vă că dormiţi suficient de bine. Un somn deficitar poate interfera cu producţia de melatonină, care este asociată cu un risc crescut de rezistenţă la insulină şi de creştere în greutate, ambele contribuind la creşterea riscului de cancer. Legătura dintre lipsa somnului şi cancer este atât de puternică, încât Organizaţia Mondială a Sănătăţii, începând cu 2007, a catalogat munca în ture ca fiind un "carcinogen uman probabil", deoarece provoacă perturbări circadiene.13 Ca regulă generală, adulţii au nevoie de între şapte şi nouă ore de somn în fiecare noapte.
Faceţi exerciţii fizice în mod regulat - Cercetătorii şi organizaţiile de luptă împotriva cancerului recomandă din ce în ce mai mult să faceţi din exerciţiile fizice regulate o prioritate pentru a reduce riscul de cancer şi pentru a contribui la îmbunătăţirea rezultatelor cancerului. Unul dintre principalele motive pentru care exerciţiile fizice acţionează pentru a reduce riscul de cancer este faptul că determină scăderea nivelului de insulină, iar controlul nivelului de insulină este una dintre cele mai puternice modalităţi de a reduce riscurile de cancer. Cercetările au găsit, de asemenea, dovezi care sugerează că exerciţiile fizice pot ajuta la declanşarea apoptozei (moartea celulară programată) în celulele canceroase.
Studiile au constatat, de asemenea, că numărul de tumori scade odată cu grăsimea corporală, ceea ce poate fi un factor suplimentar. Acest lucru se datorează faptului că exerciţiile fizice ajută la scăderea nivelului de estrogen, ceea ce explică de ce exerciţiile fizice par a fi deosebit de puternice împotriva cancerului de sân. În cele din urmă, exerciţiile fizice cresc biogeneza mitocondrială, care este esenţială pentru a lupta împotriva cancerului. În mod ideal, programul dvs. de exerciţii fizice ar trebui să includă echilibru, forţă, flexibilitate şi antrenamente cu intervale de intensitate ridicată.
Limitaţi expunerea la câmpuri electromagnetice (CEM) - În 2011, Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului a clasificat telefoanele mobile ca fiind un "posibil cancerigen" din grupa 2B14, iar dovezile care susţin teoria conform căreia radiaţiile CEM [câmp electromagnetic] provenite de la tehnologiile fără fir pot declanşa o creştere anormală a celulelor şi cancerul15 continuă să crească şi să se consolideze. Printre cele mai recente dovezi se numără două studii pe animale finanţate de guvern16 care au stabilit o legătură între radiaţiile emise de telefoanele celulare şi tumorile cerebrale şi cardiace, precum şi cu deteriorarea ADN-ului şi a celulelor. Aceste constatări sunt susţinute şi de un studiu17 privind expunerea pe toată durata vieţii, realizat de foarte respectatul Institut Ramazzini din Italia, care a constatat, de asemenea, o legătură clară între radiaţiile emise de telefoanele celulare şi aceste tipuri de tumori.18,19,20
O problemă centrală este faptul că CEM declanşează un puternic stres oxidant, care se află în centrul nu numai al cancerului, ci şi al majorităţii bolilor cronice. Pentru a afla mai multe, inclusiv despre cum să vă reduceţi expunerea la CEM, nu numai de la telefoanele celulare şi tehnologiile wireless, ci şi de la cablurile standard din gospodărie, consultaţi "Cellphones Strongly Linked to Cancer-New Study Reproduces Government Findings".
Evitaţi BPA, ftalaţii şi alţi xenoestrogeni - Aceştia sunt compuşi asemănători estrogenilor care au fost legaţi de creşterea riscului de cancer de sân.
Evitaţi terapia de substituţie hormonală sintetică, mai ales dacă aveţi factori de risc pentru cancerul de sân - Cancerul de sân este un cancer legat de estrogen şi, potrivit unui studiu21 publicat în Journal of the National Cancer Institute, ratele de cancer de sân la femei au scăzut în tandem cu scăderea utilizării terapiei de substituţie hormonală. Riscuri similare există, de asemenea, pentru femeile mai tinere care utilizează contraceptive orale.
Pilulele contraceptive, care cuprind, de asemenea, hormoni sintetici, au fost legate de cancerele de col uterin şi de sân. Dacă vă confruntaţi cu simptome excesive de menopauză, luaţi în considerare în schimb terapia de substituţie hormonală bioidentică, care utilizează hormoni identici din punct de vedere molecular cu cei produşi de corpul dumneavoastră şi care nu fac ravagii în sistemul dumneavoastră. Aceasta este o alternativă mult mai sigură.
Puneţi în aplicare strategii de reducere a stresului - Stresul din toate cauzele este un factor major care contribuie la apariţia bolilor. Chiar şi CDC [Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor] afirmă că 85% dintre boli sunt determinate de factori emoţionali. Este posibil ca stresul şi problemele emoţionale nerezolvate să fie mai importante decât cele fizice, aşa că asiguraţi-vă că acest aspect este abordat.
Instrumentul meu preferat pentru rezolvarea provocărilor emoţionale este Tehnici de eliberare emoţională. Alte strategii utile includ meditaţia, practica de conştientizare, rugăciunea şi yoga, pentru a numi doar câteva.
◇ Referinţe:
- 1 Medical Daily March 25, 2016
- 2, 4, 6, 8 International Journal of Preventive Medicine 2013 Nov; 4(11): 1231–1235
- 3 Science May 3, 2018; eaat4100
- 5 WHO Model List of Essential Medicines, April 2013 (PDF)
- 7 Education in Chemistry Dec. 21, 2015
- 9 Toxicology Reports 2017; 4: 221–225
- 10 Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2010 Jul;19(7):1696-708
- 11 Clinical Cancer Research Oct. 15, 2005: 11; 7490
- 12 Dr. Brownstein, Holistic Family Medicine
- 13 Science Daily Jan. 5, 2015
- 14 World Health Organization, Fact Sheet #193, October 2014
- 15 Proceedings of the National Academy of Science of the United States of America 2013;110(1):58
- 16 National Toxicology Program, Draft Reports on Cellphone Radiofrequency Radiation on Rats and Mice
- 17 Environmental Research March 7, 2018
- 18 RF Safe, Press Conference on Ramazzini Study Showing Cancer Cell Phone Radiation Link
- 19 Scientific American March 29, 2018
- 20 EHTrust.org March 22, 2018
- 21 Journal of the National Cancer Institute 2010 Oct 6;102(19):1489-95