De ce foamea provoacă greaţă?

Greaţă
Greaţă (Pixabay.com)

Au trecut câteva ore de la ultima masă şi ne este foame, dar stomacul se agită şi ne provoacă senzaţii de vomă. Ce se întâmplă? De ce avem greaţă atunci când ne este foame?

Iată câteva explicaţii relatate în articolul publicat în Live Science Why Does Hunger Sometimes Cause Nausea?

Stomacul produce acid clorhidric ca parte a unui proces îndelungat de descompunere a alimentelor. Deci, dacă nu mâncăm o perioadă îndelungată, acidul clorhidric se poate acumula în stomac. Când ajunge la esofag poate provocă arsuri la stomac şi greaţă.

Un alt motiv posibil este legat de reţeaua de semnale ale corpului care ştie exat când trebuie să mâncăm. Aceste semnale sunt reglementate de sistemul endocrin, un sistem de glande care utilizează circulaţia sângelui pentru comunicare.

Stomacul trimite semnale către sistemul endocrin care eliberează hormoni. Aceşti hormoni spun creierului: „Daţi-ne mai multe calorii” sau „Este suficient”.

Când mâncăm, organismul eliberează hormonul leptina, care contracarează apetitul, spunând creierului că suntem mulţumiţi. Dar, când organismul are nevoie de hrană, acesta produce grelină. Grelina provoacă foame şi astfel mâncăm, iar ciclul se repetă din nou şi din nou. Dacă nu mâncăm la ora indicată de corpul nostru, el ne va avertiza producând mai multă grelină.

Unele persoane sunt foarte sensibile la nivelurile ridicate de hormoni şi împreună cu alţi factori determină starea de greaţă uşoară atunci când apare senzaţia de foame.

Însă cazurile de simptome de greaţă mai severe pot indica o tulburare. Dacă există semne mai intense, organismul ne spune că trebuie să-i acordăm atenţie, deoarece poate fi vorba despre un sindrom metabolic, de aceea experţii recomandă consultarea unui medic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură