De ce detenţia lui Pavel Durov a zguduit atât opoziţia rusă, cât şi regimul lui Putin

Directorul general şi fondatorul Telegram, Pavel Durov (Nadine Rupp/Getty Images)
Redacţia
30.08.2024

A doua zi după ce Pavel Durov, un miliardar rus emigrat, fondator şi director general al serviciului de mesagerie Telegram, a fost arestat în Franţa, cel mai fascinant aspect a fost spectrul celor care i-au sărit imediat în apărare, potrivit lui Constantin Sonin prin intermediul The Moscow Times.

Deloc surprinzător, absolutiştii pieţei libere şi ai libertăţii de exprimare au fost printre primii care s-au raliat în spatele său, preţuind lipsa de moderaţie a Telegram şi reticenţa sa, dacă nu chiar refuzul categoric, de a respecta legile şi reglementările. Personalităţile opoziţiei şi liderii de opinie ruşi, care s-au bazat pe Telegram pentru a-şi răspândi mesajele, şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea. Cu toate acestea, în mod curios, bloggeri militari ruşi, îngrijoraţi de posibilitatea ca Occidentul să aibă acces la secretele Telegram, s-au alăturat corului de susţinători. Chiar şi oficialii guvernului rus şi propagandiştii lui Putin - cei care l-au scos pe Durov din afaceri şi din ţară - îşi exprimă acum sprijinul.

Cu ani în urmă, Durov, un tânăr geniu în domeniul tehnologiei, a fondat VKontakte, o reţea de social media de miliarde de dolari şi alternativa Rusiei la Facebook. VKontakte a avut un avantaj competitiv faţă de Facebook şi alte reţele, deoarece nu se grăbea să respecte drepturile de proprietate intelectuală. Mai simplu spus, timp de ani de zile, a servit ca un canal important pentru descărcarea gratuită de filme, jocuri şi alte produse. Această strategie a fost, fără îndoială, favorizată de aplicarea permisivă şi coruptă a legii sub Putin.

Desigur, o strategie de afaceri bazată pe corupţie şi ineficienţă judiciară are limitele sale.

Sfârşitul VKontakte al lui Durov a fost un exemplu clasic al modului în care se fac afaceri în Rusia lui Putin. Câţiva oligarhi ai lui Putin s-au oferit să cumpere reţeaua socială, folosind în acelaşi timp serviciile de securitate pentru a-l ameninţa pe Durov cu arestarea, reducând astfel preţul de achiziţie. În timp ce politologii dezbat eficienţa reţelelor sociale în răsturnarea regimurilor autoritare, Putin şi succesorii săi din KGB cred cu siguranţă în potenţialul acestora.

Confruntat cu ameninţările, Durov şi-a vândut acţiunile şi a fugit din Rusia.

Având la dispoziţie milioanele obţinute din vânzare şi fiind în siguranţă în afara Rusiei, Durov a lansat Telegram, un serviciu de mesagerie care, la fel ca VKontakte înainte, avea un avantaj concurenţial datorită adoptării lente a protecţiei proprietăţii intelectuale. În ciuda filosofiei pieţei libere şi a libertăţii de exprimare, atracţia Telegram a constat în mare parte în lipsa de moderaţie şi în aplicarea laxă a reglementărilor.

La doar o zi după arestarea lui Durov, acest lucru este citat drept principalul motiv al problemelor sale: Autorităţile franceze investighează eşecul Telegram de a coopera cu autorităţile de aplicare a legii în probleme precum traficul de droguri, pornografia infantilă şi frauda online.

Nimeni nu ştie ce împărtăşeşte Telegram cu ce guverne şi în ce condiţii

În Rusia, Telegram a devenit populară în rândul unor categorii foarte distincte de utilizatori. A fost un serviciu de mesagerie pentru cei care nu doreau ca guvernul să le citească corespondenţa. În timp ce îngrijorările cu privire la supravegherea guvernamentală occidentală ar putea fi exagerate, în Rusia, diverse servicii de poliţie şi securitate abuzează în mod regulat de accesul lor la mesajele private. Din cauza cenzurii draconice din ultimii ani a lui Putin, Telegram a devenit principala platformă pentru publicarea de articole de opinie, rubrici şi multe altele. Pentru cei care s-au opus războiului lui Putin împotriva Ucrainei şi represiunii sale politice, aceasta a fost singura modalitate de a comunica. Acesta este motivul pentru care multe personalităţi ale opoziţiei şi lideri de opinie sunt nedumeriţi de arestarea lui Durov astăzi - Telegram a fost principala lor platformă de răspândire a mesajului lor.

În mod surprinzător, creatorilor de opinie independenţi li se alătură în apărarea lui Durov duşmanii lor declaraţi: propagandiştii lui Putin. De-a lungul anilor, regimul a cheltuit sume enorme de bani pentru a stimula tot felul de canale de propagandă pe Telegram. La propriu, guvernul lui Putin a cheltuit bani pentru a cumpăra „like-uri”, „forward-uri” şi followeri pentru canalele controlate de stat. Se poate vedea frustrarea acestor propagandişti în urma arestării lui Durov. O reprimare a propagandei statului rus pe Telegram le-ar ucide afacerile profitabile.

Un alt grup îngrijorat de arestarea lui Durov este armata rusă care duce războiul împotriva Ucrainei. Se pare că Telegram a fost - şi încă este - principalul mijloc de comunicare în cadrul armatei ruse. Aparent, guvernul rus nu a reuşit să creeze alte mijloace eficiente de comunicare militară. Cu Durov în custodia Franţei, corespondenţii militari sunt panicaţi cu privire la ce secrete ar putea fi dezvăluite serviciilor secrete franceze.

De fapt, nimeni nu ştie ce împărtăşeşte Telegram cu ce guverne şi în ce condiţii. Nu există nicio îndoială că serviciile secrete şi agenţiile de informaţii ale lui Putin au dorit ca Durov să le ofere controlul asupra Telegram, la fel cum au făcut cu VKontakte. Este mai puţin clar cât de mult a cedat de fapt. În timpul protestelor din Başkortostan de acum câţiva ani, se pare că FSB a putut utiliza datele Telegram. În timpul războiului Rusia-Ucraina, un canal ucrainean popular care îi ajuta pe soldaţii ruşi să dezerteze a fost cenzurat.

Unii specialişti IT susţin că, în urmă cu câţiva ani, guvernul rus nu avea capacitatea de a cenzura selectiv canalele Telegram sau de a-l forţa pe Durov să împărtăşească date legate de activitatea opoziţiei. Chiar şi blocarea completă a serviciului era problematică. În prezent, situaţia este diferită, deoarece guvernul a dobândit mai multe instrumente de cenzură pentru a controla internetul rusesc. Având în vedere cât de activ se străduiesc diplomaţii ruşi - în mod normal lenţi în a acţiona şi în general nepăsători faţă de cetăţenii ruşi din străinătate - să ajungă la Durov în arest, miza ar putea fi foarte mare.

Până în prezent, povestea lui Durov sfidează o naraţiune simplă. Ceea ce pentru unii este văzut ca un laissez-faire seducător, pentru alţii este văzut că o junglă capitalistă. Durov este un adevărat vizionar care a adus noi servicii pentru milioane de oameni din Rusia şi din întreaga lume. Cu toate acestea, pentru mulţi, principalul beneficiu al platformelor sale este accesul gratuit la bunuri şi servicii care, altfel, ar necesita plată. Cu siguranţă, el a profitat de oportunităţile oferite de regimul corupt şi militarist al lui Putin, dar este şi o victimă a aceluiaşi regim. Este un caz complicat, indiferent cum îl priviţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor