De astăzi, în România, fumatul este interzis complet în spaţiile publice închise

A fost adoptată legea privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun
Evenimentul organizat de Institutul Marius Nasta şi Coaliţia România Respiră, 16 februarie 2016
Evenimentul organizat de Institutul Marius Nasta şi Coaliţia România Respiră, 16 februarie 2016 (prin bunăvoinţă)

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta şi reprezentanţii celor peste 250 de organizaţii şi membre ale Coaliţiei România Respiră, s-au reunit marţi 16 februarie în cadrul unui eveniment de presă ce a marcat adoptarea legii nr.15/2016, de modificare a legii 349/2002 privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin recunoaşterea contribuţiilor semnificative în acest demers.

În cadrul evenimentului de presă de marţi a avut loc conferinţa "Legislaţia de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise - un model de democraţie participativă - susţinută de experţi medicali, în beneficiul sănătăţii publice", la care au participat ministrul Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş Cadariu, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, reprezentanţi ai administraţiei prezidenţiale, Ministerului Sănătăţii şi societăţii civile.

Unul dintre mesaje cheie ale conferinţei a făcut referire la valoarea democraţiei participative în schimbarea politicilor publice în general, cu accent pe politicile de sănătate - cooperarea experţilor medicali cu societatea civilă va permite o implementare eficace a principiului guvernamental „Sănătate în toate politicile" -, precum şi la prioritizarea politicilor de sănătate cu cel mai mare impact asupra sănătăţii publice.

Un alt mesaj, transmis de către ministrul Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş Cadariu, a fost legat de importanţa şi necesitatea politicilor preventive de sănătate în România într-un mod durabil şi coordonat, mai ales cu privire la tinerele generaţii, fiind nevoie, în acest sens, de angajamentul politic de a pune sănătatea în centrul agendei de priorităţi, chiar dacă acest lucru poate „contrazice" uneori "calculele" economice.

In mesajul său, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a notat valoarea democraţiei participative în schimbarea politicilor publice şi rolul covârşitor al unei astfel de abordări în politicile de sănătate.

În cadrul evenimentului, s-a reiterat necesitatea implementării recomandărilor internaţionale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a fost reprezentată de dr. Magdalena Ciobanu, expert coordonator la Ministerul Sănătăţii pe lângă Comisia Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Controlul Tutunului.

Administraţia Prezidenţială a trimis un mesaj prin doamna Dr. Diana Păun, consilier de stat, care a oferit contextul statistic, furnizând date privind sănătatea publică în România.

Consumul de tutun reprezintă pentru România anului 2016 principalul factor de risc pentru bolile netransmisibile, aducând pierderi anuale de peste 40.000 de vieţi omeneşti (dintre care peste 5000 datorită fumatului pasiv), o "povară" uriaşă asupra sistemului de sănătate, care plasează România în clasamentele dramatice ale bolilor cardio-vasculare şi pulmonare. Dreptul fiecărui cetăţean la protejarea sănătăţii şi de protecţie împotriva efectelor dăunătoare ale expunerii la fumul de tutun, prin dezvoltarea unui cadru legislativ adecvat a stat la baza acestei coalizări fără precedent a societăţii civile.

Iniţiatorul propunerii legislative de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise, a fost deputata Aurelia Cristea, care în cadrul conferinţei s-a referit la modelul de implicare civică şi comunitară în dezvoltarea de politici publice.

În cadrul evenimentului de presă au fost recunoscute şi premiate contribuţiile la reuşita iniţiativei legislative.

Reamintim că iniţiativa de modificare a legii 349/2002 a fost adoptată cu un vot covârşitor de către Parlamentul României la 15 decembrie 2015. Începând din 17 martie, fumatul va fi interzis complet în toate spaţiile publice închise, inclusiv în baruri, discoteci şi restaurante, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne