Davos: Un consilier al lui Trump explică viziunea acestuia despre NATO, după interviul de duminică

Cu doar câteva zile înaintea învestirii sale ca preşedinte al SUA, Donald Trump a provocat unele temeri în rândul membrilor NATO, numind alianţa „învechită”. Unul dintre noii săi consilieri, Scaramucci, a încercat să explice poziţia republicanului.
Anthony Scaramucci, consilier în viitoarea administraţie a lui Donald Trump. (Jacob Kepler/Bloomberg/Getty Images)
Andrei Popescu
18.01.2017

Preşedintele ales Donald Trump a intensificat temerile membrilor NATO cu recentele sale comentarii, numind alianţa militară vestică „învechită”. Dar unul dintre consilierii republicanului a încercat marţi să clarifice raţionamentul lui Trump, relatează Reuters.

Anthony Scaramucci, manager al unui fond speculativ şi nou numit în echipa de consilieri ai viitoarei administraţii Trump, a declarat unei mulţimi adunate la Forumul Economic de la Davos că noul preşedinte încearcă să privească spre viitor când vine vorba de NATO.

„NATO funcţionează, dar există unele aspecte ale sale care trebuie să fie schimbate şi existe părţi ale sale care, cu cuvintele lui Trump, sunt învechite”, a declarat Scaramucci. „Trebuie să ne gândim la schimbarea tratatului (NATO) pentru a înfrunta secolele 21 şi 22”.

NATO a fost înfiinţată în 1949 şi în prezent este alcătuită din 28 de ţări, multe dintre ele – precum Croaţia, Albania şi Letonia – alăturându-se în ultimul deceniu din motive de securitate. Alianţa militară vestică a funcţionat mult timp că o uniune între SUA şi puterile vest-europene în faţa Rusiei.

Una dintre puteri, Germania, a fost în special neliniştită de remarcile recente ale lui Trump, publicate duminică în ziareleTimes of London şi Bild. În acele interviuri el a sugerat schimbări majore în politica externă americană după ce va prelua puterea. În plus, Trump a criticat-o pe Angela Merkel, susţinând că modul în care a gestionat criza refugiaţilor a fost unul „catastrofal”, conform CNN.

„Am spus de mult timp că NATO are probleme. Numărul unu este faptul că e învechită, deoarece a fost proiectată cu mulţi, mulţi ani în urmă”.

„Problema numărul doi este faptul că ţările nu au plătit cât ar fi trebuit să plătească”, a adăugat el.

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a răspuns la aceste afirmaţii luni, în cadrul unei întâlniri desfăşurate între miniştrii UE de externe, susţinând că a discutat cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a menţionat că este „îngrijorat în legătură cu faptul că preşedintele ales Trump priveşte NATO ca învechit”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor