Ponta nu a mai fugit de Nuland. Premierul s-a întâlnit cu diplomatul american la Guvern

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a avut miercuri, la Palatul Victoria, o întrevedere cu Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru Europa şi Eurasia.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, principalele teme de discuţie cu oficialul american au fost modalităţile concrete de aprofundare şi diversificare a Parteneriatului Strategic cu SUA şi situaţia regională.

"În cadrul Parteneriatului Strategic au fost discutate proiectele în curs de derulare cu partea americană în plan politico-militar, de securitate, al justiţiei şi în domeniul economic, îndeosebi cele din sectorul energetic şi IT, precum şi noi propuneri de dezvoltare a acestora", informează Guvernul.

De asemenea, în cadrul discuţiilor, premierul Victor Ponta a prezentat rezultatele obţinute de România în consolidarea reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, precum şi angajamentul Guvernului în acest sens.

Potrivit comunicatului, premierul Ponta a subliniat susţinerea şi măsurile luate de Guvern pentru o alocare adecvată a resurselor bugetare necesare sectorului de apărare, în contextul actualelor provocări. Totodată, "a fost evidenţiată cooperarea bilaterală excelentă în acest domeniu", mai informează Guvernul.

Conform aceleiaşi surse, premierul Ponta a discutat cu oficialul american şi o serie de acţiuni guvernamentale pentru a consolida dimensiunea economică a Parteneriatului strategic, inclusiv pentru a creşte investiţiile americane în economia românească. Cei doi oficiali au avut şi un schimb de opinii privind evoluţiile din vecinătatea estică.

Anterior intrevederii cu Victor Ponta, Victoria Nuland a avut o întrevedere cu şeful statului, la Cotroceni.

Reamintim că precedenta vizită a adjunctului secretarului de Stat, Victoria Nuland, a avut loc în perioada 10-11 ianuarie 2014. La momentul respectiv, Victor Ponta a dispărut pur şi simplu din Bucureşti, evitând intâlnirea cu diplomatul american. După câteva zile de-a lungul cărora nu s-a ştiut nimic despre el, premierul a reapărut, declarând că a fost intr-o vizită privată, împreună cu soţia sa, în Italia.

Vizita de acum un an a Victoriei Nuland a fost anunţată la o zi după ce fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la închisoare într-un dosar penal. După aceea, Ponta avea să iasă în public pentru a acuza Justiţia că l-a condamnat politic fără motiv pe fostul premier al României.

În acest an, vizita diplomatului soseşte pe fundalul unor alte declaraţii incendiare, de acestă dată ale lui Iohannis, care a susţinut că Justiţia nu trebuie să fie o supraputere şi că România ar trebui să scape de MCV.