Date mai puţin cunoscute despre Titanic
alte articole
Călătoria de inaugurare a Titanicului putea să se încheie înainte de ieşirea din port, în postul de observaţie nu exista binoclu, iar aisbergul de care s-a lovit era negru, au arătat anchetelea desfăşurate de-a lungul timpului.
1. Mai multe persoane foarte bogate - proprietarul Titanicului John Pierpont Morgan, Lord William James Pirrie, preşedintele companiei Harland and Wolff, care a construit Titanicul, şi soţii. Alfred W. Vanderbilt – intenţionau să meargă cu Titanicul în călătoria de inaugurare, dar s-au răzgândit.
2. Când Titanicul a ieşit din port, în 10 aprilie 1912, a evitat în ultimul moment o coliziune cu un vas american, The New York.
3. Comisia britanică de anchetă a descoperit că marinarii din postul de observaţie, situat la 30 de metri deasupra punţii, nu aveau binoclu.Cineva pur şi simplu a uitat să îl pună pe navă.
4. Titanicul a fost unul dintre primele cazuri din istorie care a transmis un semnal SOS.
5. Numai trei dintre coşurile de fum erau operaţionale. Al patrulea ar fi fost adăugat pentru a face vasul mai impresionant.
6. Titanicul avea bărci de salvare pentru numai 1.178 de persoane, dar la bord erau 2.208. În baza legilor britanice, numărul de bărci de salvare necesare era stabilit în funcţie de tonajul vaporului. Cele mai mari vase din perioada în care fuseseră adoptate legile, 1614, aaveau 10.000 de tone. Titanicul avea 46.000 de tone.
7. Numai 706 persoane au supravieţuit dezastrului de pe Titanic, deşi bărcile de salvare aveau 1.178 de locuri. Explicaţia este că unele bărci au fost supraaglomerate, iar altele pe jumătate goale.
8. Înainte de 1985, când o expediţie condusă de Robert Ballard a descoperit epava Titanicului în Atlantic, existau opinii divergente privind ruperea vasului în timpul scufundării. Ballard a descoperit că vaporul s-a rupt, într-adevăr, în două bucăţi, ceea ce explică sunetul asurzitor auzit de supravieţuitori.
9. Nu au existat rachete de semnalizare roşii la bordul Titanicului. Rachetele albe lansate nu au fost luate în serios de vasele care se aflau în zonă, ceea ce este posibil să fi contribuit la bilanţul mare al deceselor.
10. Titanicul nu a fost botezat conform tradiţiei, prin lovirea unei sticle de şampanie de corpul vasului. White Star Line nu îşi boteza niciodată navele.
11. Titanicul s-a lovit de un aşa-numit aisberg negru, care se rotise recent în apă. Culoarea închisă îl făcea greu de observat. În mod normal, şansele de a vedea din timp astfel de aisberguri sunt minime, iar Titanicul nu a făcut excepţie.