Titanicul sub protecţia UNESCO

Epava Titanicului va fi protejată de braţul cultural al Organizaţiei Naţiunilor Unite, UNESCO, a declarat joi agenţia.
O replică a unei secţiuni din prova Titanicului se află lângă Graving Thompson în Titanic Quarter în Belfast, Irlanda de Nord pe site-ul original al şantierului naval "Harland şi Wolff", locul de naştere al RMS Titanic (Peter Macdiarmid / Getty Images)
Jack Phillips
06.04.2012

Epava Titanicului va fi protejată de braţul cultural al Organizaţiei Naţiunilor Unite, UNESCO, a declarat joi agenţia.

Pe 14 aprilie va fi aniversarea de 100 de ani a RMS Titanic, cea mai mare nava din acel moment, care s-a lovit de un aisberg în nordul Oceanului Atlantic, nava scufundându-se şi ucigând 1514 de pasageri.

"Anterior, Titanicul nu era eligibil pentru protecţie în temeiul Convenţiei UNESCO, deoarece aceasta se aplică numai rămăşiţelor care au rămas sub apă cel puţin 100 de ani", a declarat agenţia. Convenţia, care a fost încheiată în 2001, protejează numai navele care s-au scufundat cu mai mult de un secol în urmă.

Irina Bokova, şefa UNESCO, a spus că este convinsă de faptul că epava Titanicului poate fi acum protejată, dar jafurile şi daunele provocate altor epave este problematică. Noua tehnologie a permis jefuitorilor să exploreze şi să ia elemente de pe epave, a adăugat ea.

"Există mii de epave care au nevoie de protejare. Toate acestea sunt situri arheologice cu valoare ştiinţifică şi istorică", a afirmat ea, adăugând că ele servesc ca amintiri ale "tragediei umane".

Epava navei se află la circa 2,5 mile sub nivelul mării, în largul coastei Newfoundland din Canada, iar potrivit UNESCO, "niciun stat nu poate revendica situl, deoarece epava este în apele internaţionale."

Vasul scufundat a fost redescoperit în 1985, datorită progreselor din tehnologia de explorare subacvatică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor