Gheorghe Ştefan, candidat PDL-UNPR-PNŢCD: Avem proiecte importante pentru continuarea dezvoltării municipiului Piatra-Neamţ (interviu)
alte articole
Primarul Gheorghe Ştefan, candidatul alianţei A.P.E.L. formată din PDL, UNPR şi PNŢCD pentru un nou mandat de primar al municipiului Piatra-Neamţ, consideră că şansa oraşului este continuarea proiectelor cu fonduri europene şi guvernamentale, atât pentru infrastructura turistică şi rutieră, cât şi pentru cea socio-medicală. Într-un interviu acordat AGERPRES, primarul Gheorghe Ştefan a declarat că toate aceste investiţii vor dezvolta şi piaţa forţei de muncă în oraşul cunoscut ca fiind "Perla Moldovei".
AGERPRES: Domnule primar, care sunt priorităţile pentru mandatul 2012-2016 dacă veţi fi reales?
Gheorghe Ştefan: Vrem să continuăm construcţia locuinţelor ANL pentru tineri şi a locuinţelor sociale. Avem în vedere dezvoltarea unui cartier ce va fi format din cinci blocuri cu un regim de înălţime de parter plus 9 etaje. Viitorul cartier pentru tinerii din Piatra-Neamţ va fi construit pe strada Izvoare, oferindu-le acestora 400 de apartamente. Studiul de fezabilitate a fost deja aprobat de Agenţia Naţională pentru Locuinţe. De asemenea, vom amenaja 63 de locuinţe sociale pentru persoanele provenite din medii sociale defavorizate, în campusul Liceului Auto.
AGERPRES: Ce puteţi spune despre reabilitarea termică a blocurilor din municipiul Piatra-Neamţ?
Gheorghe Ştefan: În această privinţă avem mai multe programe. Acoperişurile blocurilor de azbociment din municipiul Piatra-Neamţ vor fi înlocuite cu acoperişuri realizate din materiale care corespund standardelor aprobate de Uniunea Europeană. În cadrul proiectului depus spre finanţare la Administraţia Fondului pentru Mediu, la 156 de blocuri din municipiu se vor înlocui acoperişurile din azbociment cu materiale care respectă normele de siguranţă şi sănătate a locatarilor. Valoarea proiectului este de 11 milioane de euro. În paralel cu acest proiect, vom continua programul de reabilitare şi izolare termică a blocurilor din municipiu.
AGERPRES: În privinţa infrastructurii rutiere şi turistice, ce programe propuneţi?
Gheorghe Ştefan: Aici aş vrea să menţionez cele mai importante proiecte. În primul rând vorbim despre proiectul "Asfalt, apă şi canalizare până la ultima casă". De asemenea, 18 kilometri de piste pentru biciclişti vor traversa toate arterele principale din oraş, dar şi cartierele. Prin acest proiect vom prelua modelul oraşelor europene în care cetăţenii beneficiază de siguranţă în trafic atunci când se deplasează cu bicicleta. Valoarea proiectului este de 4,7 milioane lei, finanţarea fiind deja obţinută de la Administraţia Fondului pentru Mediu
Totodată, vom realiza Pietonalul din Piaţa 22 Decembrie, care va avea o zonă pietonală şi de promenadă, unde pietrenii, dar şi turiştii vor putea petrece timpul liber. Proiectul este depus în momentul de faţă la Ministerul Dezvoltării pentru obţinerea finanţării. De asemenea, pieţele de cartier din Piatra-Neamţ vor fi modernizate, extinse şi reabilitate, valoarea proiectului fiind de peste 1,4 milioane euro.
Putem vorbi şi de Centrul naţional de informare şi promovare turistică, ce va fi construit în parcarea Hotelului Central. Acesta va asigura o continuitate a fluxului de turişti pe întreaga perioada a anului şi implicit o dezvoltare economică a zonei. Aici turiştii interesaţi de staţiunea turistică Piatra-Neamţ vor primi, în orice moment al zilei, informaţii actualizate despre obiectivele din oraş. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, valoarea acestuia fiind de 150.000 de euro. Avem un proiect depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru obţinerea finanţării unui cinematograf modern ce va avea două săli de tip multiplex. Valoarea proiectului este de 900.000 de euro.
Vrem să amenajăm o punte ciclo-pietonală pe malul râului Bistriţa, pe malul lacului Bâtca Doamnei, cu punct de sosire la situl arheologic al Cetăţii Bâtca Doamnei, valoarea proiectului fiind de 5,3 milioane de euro. Tot pentru dezvoltarea zonei turistice vom amenaja o bază nautică de caiac-canoe pe malul lacului Bâtca Doamnei. Aceasta va permite găzduirea competiţiilor internaţionale de canotaj la Piatra Neamţ.
Traseul pietonal pe Masivul Pietricica, ce va fi format dintr-o succesiune de scări şi alei pietonale, este un alt proiect pentru dezvoltarea turismului.
AGERPRES: În zona socio-medicală ce proiecte aveţi în vedere?
Gheorghe Ştefan: Deja a fost creat un Centru medical de permanenţă în cartierul Precista unde pietrenii pot beneficia de servicii medicale primare atât pe durata zilei, cât şi pe durata nopţii. Se vor amenaja în toate cartierele municipiului Centre medicale de permanenţă unde pietrenii vor putea primi servicii medicale primare gratuite. Vom sprijini construcţia unui spital pe dealul Cârlomanu. Structura spitalului va fi de parter plus 3 etaje şi va avea un hotel pentru însoţitorii bolnavilor care se vor trata la Piatra-Neamţ. Valoarea investiţiei se ridică la 200 de milioane de euro, sumă ce va fi suportată de investitorii italieni ai proiectului. Pe de altă parte, la construcţia spitalului vor lucra peste 2.500 de oameni, iar la finalizarea investiţiei, vor fi create peste 450 de locuri de muncă din domeniul sanitar şi nu numai.
AGERPRES: Cum veţi aborda problema unităţilor de învăţământ preşcolar?
Gheorghe Ştefan: În municipiul Piatra-Neamţ 22 de grădiniţe, două colegii şi o şcoală generală au beneficiat de noi capacităţi de producere a energiei termice prin valorificarea energiei solare. Proiectul în valoare de 1,1 milioane euro a fost finanţat de Agenţia Fondului de Mediu şi a dus la scăderea costurilor de întreţinere. Cu finanţare de la Banca Mondială şi de la bugetul de stat, vom realiza lucrări de extindere şi modernizare la patru grădiniţe din Piatra-Neamţ, ceea ce va conduce la crearea a 240 de noi locuri pentru preşcolari.
AGERPRES: Aveţi în vedere să accesaţi fonduri europene pentru proiecte, să atrageţi investiţii care să aducă bani la bugetul local, să genereze locuri de muncă?
Gheorghe Ştefan: Despre o parte dintre ele am vorbit mai sus. Un alt proiect este cel al centralei foto-voltaice, ce va produce energie electrică din surse regenerabile solare pentru acoperirea necesarului municipiului Piatra-Neamţ. Proiectul se află în derulare, fiind finanţat de Uniunea Europeană, valoarea acestuia fiind de 21 de milioane de euro.