Sulfina Barbu, candidat PDL la sectorul 4: Prioritatea este să creştem bugetul local (interviu)
Deputatul Sulfina Barbu, candidatul PDL la funcţia de primar al sectorului 4, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că prioritatea sa este dezvoltarea sectorului prin creşterea bugetului local, pornind de la constatarea că "sectorul 4 este cel mai sărac din Bucureşti". Ea are în vedere atragerea de investitori în scopul creării unui centru IT în zona lacului Văcăreşti şi a unui centru de afaceri pe platforma IMGB, înfiinţarea unui Ghişeu unic pentru firme, crearea de centre de mentorat pentru tineri şi acordarea de facilităţi firmelor care îi angajează.
AGERPRES: Ce v-a determinat să candidaţi pentru funcţia de primar şi care este atu-ul dvs în faţa contracandidaţilor?
Sulfina Barbu: Sunt două lucruri care au contat decisiv în decizia mea de a candida la Primăria sectorului 4. În primul rând, m-a deranjat foarte tare traseismul politic al actualului primar. A schimbat partidele precum şosetele, în câteva luni a trecut de la un partid la altul, apoi s-a răzgândit. Şi nici până azi nu l-am auzit să le ceară scuze sau le explice locuitorilor din sectorul 4 de ce a făcut troc cu voturile şi încrederea lor. În al doilea rând, sectorul 4 a fost un fel de Cenuşăreasă a Bucureştiului în campaniile electorale. Nici măcar pentru partidul meu până acum sectorul 4 nu a fost o miză electorală. Eu cred că merită să te lupţi pentru sectorul 4. Iar locuitorii de aici merită să aibă de unde alege.
În plus, ştiu să fac mult mai mult decât să ţin un sector curat şi să plantez flori, adică singurele lucruri făcute de actualul primar. Aşa cum am ştiut să conduc două ministere - Mediu şi Muncă -, ştiu să conduc şi un sector astfel încât să se dezvolte, nu să aibă doar băncuţe de lemn şi panseluţe.
AGERPRES: Care sunt primele trei priorităţi ale mandatului dvs. dacă veţi ales primar?
Sulfina Barbu: Sectorul 4 este cel mai sărac sector din Bucureşti. Dacă sectorul 1 a avut în 2011 peste un miliard lei buget, sectorul 4 a avut doar 452 milioane de lei. De la bugetul local sărac pleacă toate problemele sectorului 4. Lipsa şcolilor, creşelor şi grădiniţelor. Lipsa centrelor sociale. Blocurile nu sunt izolate termic. Lipsa canalizării şi asfaltării în zonele periferice.
Prioritatea este să creştem bugetul local. Iar asta se poate face doar prin atragerea investitorilor în sectorul 4 şi prin atragerea de fonduri europene. Creăm un centru IT la Lacul Văcăreşti. Creăm un centru de afaceri în zona IMGB. Sunt două zone cu un potenţial imens de creştere economică, dar acum sunt lăsate în paragină. Înfiinţăm în Primăria sectorului 4 Ghişeul unic pentru firme, care va gestiona facilităţile fiscale oferite firmelor ce vin în sector şi va reduce birocraţia. Şi tot la primărie înfiinţăm Departamentul pentru fonduri europene ca să punem repede în mişcare lucrurile. Pentru că situaţia este dramatică. Până acum nici măcar un euro din fonduri europene nu a fost cheltuit în sectorul 4.
O grijă specială a mea sunt tinerii din sector. Special pentru ei am demarat un program pentru a-i ajuta să-şi găsească un loc de muncă. Trebuie doar să locuiască în sectorul 4 şi să intre pe site-ul www.proiectuldesud.ro pentru a participa la cursuri de formare profesională şi de mentorat, gratuite sau pentru a face stagii de practică. În plus, vin şi cu programul "Un tânăr în plus, o taxă în minus", prin care firmele din sector beneficiază de facilităţi fiscale dacă angajează cu prioritate tineri din sectorul 4.
AGERPRES: Cum veţi rezolva problema câinilor comunitari?
Sulfina Barbu: Am dus o luptă teribilă în Parlament pentru a rezolva prin lege această problemă. Personal am depus amendamente şi am lucrat la această lege în Comisia de administraţie. Din păcate nu a trecut de CCR şi toată munca trebuie luată de la capăt. Până când vom avea o lege nouă este esenţial ca toţi primarii de sector să colaboreze cu primarul general. Poţi face adăposturi şi rezolvi problema pentru o lună, dar îţi vin câinii din sectoarele alăturate. Nu poţi pune gard în jurul sectorului ca să nu mai treacă câinii din sectorul 5 în 4 sau invers. Deci avem nevoie de o acţiune la nivelul Capitalei. Dacă avem un plan comun şi punem toţi bani de la bugetele locale se rezolvă uşor. Putem demara acţiunea simultan. Putem face adăposturi, putem începe sterilizarea. Şi când legea va fi adoptată să trecem la eutanasierea câinilor bolnavi şi mai ales a celor agresivi. Ştiu că sunt criticată, dar dacă mă puneţi să aleg, voi alege întotdeauna viaţa unui om. Iar pe cei care mă critică îi rog să vorbească cu părinţii copiilor care au murit muşcaţi de câini.
AGERPRES: Odată cu apariţia clasei zero se înregistrează un deficit de spaţiu şcolar. În acelaşi timp, în Capitală există un deficit semnificativ de locuri în grădiniţe şi o lipsă acută de creşe. Cum vedeţi rezolvarea acestor probleme şi cu ce fonduri?
Sulfina Barbu: Avem o mare problemă cu infrastructura şcolară în sectorul 4. Anul acesta la înscrierea în clasa zero s-a văzut limpede că acest capitol a fost cu totul neglijat. Am un program clar în acest sens, pentru ca în următorii patru ani toţi copiii să aibă asigurat locul în creşă, grădiniţă sau şcoală. Vom construi creşe şi grădiniţe din împrumuturi financiare externe. Este o practică folosită de mulţi primari, care a funcţionat bine peste tot unde a fost folosită.
În următorii patru ani de mandat, putem reabilita cel puţin jumătate din şcolile din sector. De la modernizarea clădirilor, dotarea laboratoarelor, supravegherea video, modernizarea sălilor de sport, conectarea gratuită la internet wireless - toate acestea pot fi făcute parţial din fonduri europene, parţial din bugetul primăriei.
Extrem de important este pentru sectorul 4 să lansăm un program de after-school în parteneriat public - privat.
AGERPRES: Există zone în sectorul dvs. neracordate la utilităţi şi străzi neasfaltate? Care sunt cele mai mari probleme şi în cât timp ar putea fi ele rezolvate?
Sulfina Barbu: Deja aceste lucruri nu mai pot fi în 2012 un motiv de laudă pentru un primar sau un candidat de primar într-un sector bucureştean. În capitala unui stat european acestea trebuie să fie lucruri fireşti şi nici nu ar trebui să mai vorbim despre ele. Cu toate acestea vorbim pentru că, în 2012, în sectorul 4 la periferie încă mai avem străzi neasfaltate, fără canalizare. Este deci o prioritate să aducem întreg sectorul 4 la un standard civilizat. Faţă de acest nivel minim sunt multe alte lucruri care trebuie făcute. Mi-am propus ca simultan cu reabilitarea termică să reabilităm conductele de apă caldă şi rece şi să trecem la plata individuală a facturii pentru apă, pe principiul plăteşti doar atât cât ai consumat.
AGERPRES: Care este deficitul de spaţiu verde din sector şi cum vedeţi atingerea standardelor europene?
Sulfina Barbu: Cu toate că sectorul 4 are două parcuri mari şi frumoase - Parcul Tineretului şi Parcul Carol - nu poţi spune că este un sector verde cu adevărat. Sectorul 4 este sub media Capitalei de 25 mp pe cap de locuitor, iar Capitala este sub media europeană. Există însă la Fondul de mediu de la Ministerul Mediului bani alocaţi special pentru amenajarea de parcuri şi spaţii verzi. Dar actualul primar nu a ştiut sau nu a vrut să facă parcuri din aceşti bani. Aşa că a cheltuit banii, şi aşa puţini din bugetul local, pentru cele două parcuri mari, în loc să facă grădinile de exemplu.
Ca primar voi accesa banii din Fondul de mediu pentru a face parcuri între blocuri şi a creşte suprafaţa verde a sectorului. Şi voi mai face un lucru: îi voi propune primarului general un plan comun cu primăriile de sector pentru a reface centura verde a Bucureştiului. Lipsa acestei centuri verzi este principala cauză a poluării ridicate în Bucureşti.
AGERPRES: Aveţi în plan un program de anvelopare gratuită a blocurilor? Dacă da, cum veţi proceda - din fonduri europene, fonduri proprii sau împrumuturi bancare?
Sulfina Barbu: În sectorul 4 primarul în funcţie încă nu a descoperit izolarea termică. În patru ani de mandat din 1.600 de blocuri abia acum în campanie a început la 20 de blocuri. Deci este o prioritate să demarăm şi în sectorul 4 reabilitarea termică a blocurilor. În următorii patru ani, vom izola termic 150 de blocuri pe an din fonduri europene şi împrumuturi financiare externe. Simultan cu reabilitarea termică, reabilităm conductele de apă caldă şi rece, cum spuneam, şi trecem la plata individuală a facturii pentru apă.
AGERPRES: Una dintre principalele preocupări ale bucureştenilor este legată de siguranţa lor şi a familiilor lor. Ce veţi face pentru a creşte gradul de siguranţă?
Sulfina Barbu: Am lucrat personal în Parlament la Legea privind Poliţia Locală. Şi vă asigur că ştiu să o pun în aplicare şi în sectorul 4. Activitatea Poliţiei Locale trebuie să asigure cu adevărat siguranţa pe străzile sectorului, indiferent că acestea sunt mai la periferie sau nu.
Pentru a fi mai sigure străzile trebuie să stabilim clar zona de care răspunde fiecare poliţist local. Iar activitatea fiecărui poliţist local va fi strict verificată şi evaluată în funcţie de cât de sigure sunt străzile de care răspunde.
AGERPRES: Aveţi în vedere parteneriate public-private care se pot realiza şi în ce domenii?
Sulfina Barbu: Aşa cum am mai spus, prioritar este parteneriatul pentru programul de after-shcool. Prin parteneriate public-private, primăria oferă terenul pentru aceste construcţii, iar partenerii din mediul de afaceri investesc pentru construirea, dotarea şi operarea centrelor after-school. Cadrele didactice din sectorul 4 au posibilitatea de a-şi continua programul, predând în centrele after-school, şi de a-şi suplimenta astfel veniturile. Iar părinţii nu vor mai sta cu grija copiilor că nu are cine să îi ia de la şcoală şi nu are cine să stea cu ei până când se întorc de la serviciu.
Prin parteneriat public-privat construim şi parcări inteligente în sectorul 4. Sunt parcări multietajate, automatizate, iar maşinile vor fi parcate cu ajutorul unui lift, prin simpla introducere a unui cod de identificare. Primăria oferă terenul, partenerii privaţi realizează parcările. Parcările sunt finanţate şi construite de firmele private, apoi vor fi trecute în proprietatea şi administrarea primăriei. Banii vor fi recuperaţi în şapte ani, eşalonat, pe măsura exploatării spaţiilor de parcare. În patru ani, putem construi minim 50 de parcări de felul acesta.