Liviu Negoiţă, candidat PDL: Sectorul 3 - singurul din Capitală cu toate străzile asfaltate (interviu)

Epoch Times România
25.05.2012

Edilul în funcţie al sectorului 3, Liviu Negoiţă, candidatul Partidului Democrat Liberal pentru un nou mandat, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că printre priorităţile sale se numără construcţia unui spital, în parteneriat public - privat, construcţia a 1.200 de locuinţe pentru tineri şi familiile cu mulţi copii, 10 parcări subterane şi două supraterane, scutirea de la plata taxei pentru parcările de reşedinţă, precum şi scutirea de la plata utilităţilor a persoanelor cu venituri mici.

AGERPRES: Ce v-a determinat să candidaţi pentru un nou mandat la funcţia de primar al sectorului 3 şi care este atu-ul dvs. în faţa contracandidaţilor?

Liviu Negoiţă: Voi rămâne primarul sectorului 3 pentru un lucru simplu: ţin la oamenii de aici şi ştiu că şi ei ţin la mine. Şi vă voi da un singur exemplu pentru a vă traduce această relaţie dintre mine şi locuitorii sectorului: sectorul 3 este singurul din cele şase ale Capitalei care are toate străzile asfaltate şi canalizate.

Vă invit să mergeţi în sectorul 1, sectorul cu cel mai mare buget şi cu cel mai mic număr de locuitori. Veţi avea o surpriză. Sunt zone întregi cu străzi de pământ, în loc de asfalt, şi lipsite de canalizare. Ştiţi cât este bugetul anual al sectorului 3? Aproximativ 180 de milioane de euro. Ştiţi cât este bugetul sectorului 1? 700 de milioane de euro. Ştiţi care este populaţia sectorului 3? 468.000 de locuitori. Ştiţi care este populaţia sectorului 1? 250.000 de locuitori. Practic, sectorul 3 este cel mai mare "oraş" al ţării, după Bucureşti.

Am ajutat sute de mii de oameni, iar acest lucru nu are egal. Am simţit mulţumirea oamenilor atunci când au trecut de la maidane la mini-parcuri îngrijite, de la garaje de tablă la locuri de parcare amenajate, de la gropi în asfalt la şosele perfect circulabile şi de la cele 790 de alei de pământ dintre blocuri la alei asfaltate. Prin tot ce am făcut, am demonstrat că, dacă îţi respecţi promisiunile şi ţii la oamenii în faţa cărora te-ai angajat, aceştia vor rămâne alături de tine.

AGERPRES: Care sunt primele trei priorităţi ale mandatului dvs. dacă veţi fi reales primar?

Liviu Negoiţă: În primul rând, scutirea de la plata taxei pentru parcările de reşedinţă pentru toţi locuitorii sectorului 3, având la acest moment 125.000 de locuri de parcare deja construite. Voi acţiona pentru scutirea de la plata utilităţilor a persoanelor cu venituri mici şi voi construi încă două centre de zi pentru persoanele vârstnice şi cu dizabilităţi. Voi avea ca prioritate continuarea reabilitării termice a blocurilor. Deja avem 89 de blocuri în lucru şi peste 62.846 de apartamente, aferente unui număr de 954 de blocuri, sunt cuprinse în acest program extrem de important. Am preluat cota de finanţare de 20% ce revenea Asociaţiilor de Proprietari şi cea de 50% ce revenea MDRT. Consilierii USL au votat împotriva acestei propuneri pe care am avut-o, demonstrând ipocrizia cu care se gândesc să guverneze inclusiv la nivel local. Voi continua construirea parcărilor publice de reşedinţă, a celor două parcări supraterane şi subterane (Lucreţiu Pătrăşcanu şi Câmpia Libertăţii), care au deja documentaţia tehnică realizată, precum şi a altor 10 parcări supraterane. Voi finaliza lucrările de extindere a Liceului "Dante Alighieri" şi voi construi 1.200 de locuinţe pentru tineri şi familiile cu mulţi copii, respectiv 10 blocuri.

AGERPRES: Cum veţi rezolva problema câinilor comunitari?

Liviu Negoiţă: Legea spune clar - această problemă este în competenţa primarului general, care nu a făcut nimic în acest sens. Eu nu am timp să mai aştept. Aşa că am demarat un proiect de delegare a acestei probleme spre competenţa primăriilor de sector din Bucureşti. Primarul general a demonstrat că nu are capacitatea de a soluţiona repede şi eficient această problemă socială. În şase luni, rezolv această situaţie neplăcută pentru oameni, dacă vor fi delegate competenţele către primăriile de sector.

AGERPRES: Odată cu apariţia clasei zero se înregistrează un deficit de spaţiu şcolar. În acelaşi timp, în Capitală există un deficit semnificativ de locuri în grădiniţe şi o lipsă acută de creşe. Cum vedeţi rezolvarea acestor probleme şi cu ce fonduri?

Liviu Negoiţă: Construim trei creşe noi, extindem Liceul "Dante Alighieri", am construit 21 de grădiniţe, am construit prima Şcoală de Muzică şi Arte Plastice din Bucureşti după 20 de ani, am construit o sală de sport modernă la Grupul şcolar "Elie Radu". Sunt doar o parte din obiectivele programului de investiţii realizat de Primăria sectorului 3 din 2004 până în prezent. Am alocat an de an 35 - 40% din bugetul învăţământului pentru investiţii în infrastructură, însumând peste 40 de milioane de euro.

În 2004 existau 3.410 locuri de grădiniţă. Cererea pentru locurile din grădiniţe depăşea cu 300% infrastructura existentă atunci. A fost un obiectiv prioritar construirea de noi grădiniţe şi sunt mândru să spun că suntem singura comunitate din România care nu mai are această problemă. Avem acum peste 9.000 de locuri şi, dacă va fi nevoie, vom mai construi şi alte grădiniţe.

AGERPRES: Există zone în sectorul dvs. neracordate la utilităţi şi străzi neasfaltate? Care sunt cele mai mari probleme şi în cât timp ar putea fi ele rezolvate?

Liviu Negoiţă: Nu! Repet: în sectorul 3 nu mai există nicio stradă de pământ. Nicio stradă neracordată la utilităţi. Am promis că voi dezvolta infrastructura şi asta am făcut. Trebuie să fac o nouă comparaţie cu trecutul administrativ, reliefând faptul că am preluat 200 de străzi de pământ, fără apă, fără canalizare, fără asfalt. Inadmisibil pentru secolul în care trăim ca oamenii să nu beneficieze de minime condiţii de civilizaţie. 200 de străzi de pământ au acum utilităţi necesare unei vieţi decente. Aceste realităţi au fost uitate de adversarii politici, probabil că nu le cunosc, dar zecile de mii de locuitori sunt sigur că sunt conştienţi de realitatea prezentă. Am reabilitat integral Cartierul Olimpia, introducând apă, canal şi asfaltând toate cele 40 de străzi. Cartierul 23 August cu 93 de străzi a fost reabilitat în totalitate. Din 2004 am orientat 30% din bugetul local către realizarea de noi obiective de investiţii în infrastructura locală (393 de străzi modernizate), pentru alimentarea cu apă (170 de străzi) şi introducerea de reţele de canalizare (198 de străzi), pentru reparaţii ale sistemului rutier (1.524 de străzi, incluzând şi cele 790 de alei dintre blocuri), pentru construirea a trei blocuri de opt etaje şi pentru realizarea a circa 125.000 de locuri de parcare de reşedinţă.

Ca proiecte de viitor menţionez construirea a 10 parcări subterane şi a două parcări supraterane pe arterele stradale Octavian Goga, Unirii, Mihai Bravu, Baia Mare, Dristor, Nicolae Sebe, Patrioţilor, Miniş, Râmnicu Vâlcea, Istriei; construirea a 10 blocuri de locuinţe; construirea unui spital în parteneriat public-privat în zona 1 Decembrie 1918; extinderea zonei de sud a sectorului 3 şi asigurarea utilităţilor.

AGERPRES: Care este deficitul de spaţiu verde din sector şi cum vedeţi atingerea standardelor europene?

Liviu Negoiţă: Nu există deficit de spaţiu verde în sectorul 3. Există 200 de hectare de spaţii verzi reabilitate, cinci parcuri mari cu o suprafaţă de 110 hectare, 305 locuri de joacă şi 265 de mini-parcuri. Desigur că există loc de mai bine, dar şi acţiunea Primăriei Generale de a retroceda haotic suprafeţe de teren, fără o analiză pertinentă sau alternative de compensare a foştilor proprietari, ne-a împiedicat să dezvoltăm şi mai mult arealul verde al sectorului 3. Am plantat 155.000 de arbori, comparativ cu 1.500 în perioada 2000 - 2004 a fostei administraţii. Este o realitate de necontestat faptul că maidanele de sute de mii de hectare din 2004 au fost transformate în spaţii verzi bine îngrijite. Am folosit chiar o sintagmă în toţi aceşti ani - "Noul Oraş Verde" - atrăgând atenţia asupra a ceea ce ne înconjoară, îndemnând locuitorii să păstreze curate spaţiile verzi din jurul blocurilor, realizate cu mult efort.

AGERPRES: Aveţi în plan un program de anvelopare gratuită a blocurilor? Cum veţi proceda - din fonduri europene, fonduri proprii sau împrumuturi bancare?

Liviu Negoiţă: În privinţa acestui domeniu trebuie să constat ipocrizia consilierilor locali ai USL care au votat împotriva propunerii mele de a prelua şi cota de 50% ce revenea MDRT. La şedinţa din 5 aprilie 2012, consilierii USL au votat împotriva acestei propuneri, accentuând mândria cu care votau împotriva intereselor locuitorilor sectorului. (...) Despre asta vorbim. Despre ipocrizia unora care aleargă din uşă în uşă după false semnături, când problema reabilitării termice este reglementată din toate punctele de vedere. Am făcut o altfel de politică administrativă pentru locuitorii sectorului 3. Una onestă, concretă, cu beneficii multiple pentru toată lumea. Spaţiul public comunitar este al tuturor, nu doar al consilierilor USL sau cum s-or numi ei. În programul de reabilitare avem cuprinse 62.846 de apartamente din 954 de blocuri. Acesta vor fi reabilitate gratuit de Primăria sectorului 3, conform reglementărilor legale în vigoare.

AGERPRES: Una dintre principalele preocupări ale bucureştenilor este legată de siguranţa lor şi a familiilor lor. Ce veţi face pentru a creşte gradul de siguranţă?

Liviu Negoiţă: Sectorul 3 este sectorul cu cel mai mic număr de infracţiuni. Avem 200 de agenţi în serviciul comunităţii sectorului 3 şi funcţionează un dispecerat al Poliţiei Comunitare. La nivelul sectorului, pe marile bulevarde şi intersecţii, sunt instalate 30 de camere video, avem un plan permanent de colaborare cu Poliţia Sector 3 pentru prevenirea faptelor antisociale şi creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor. Toate şcolile sunt asigurate cu servicii de pază. Cele 20 de pieţe din sectorul 3 sunt autorizate după verificarea existenţei avizelor prevăzute de lege. Până în anul 2004 nu a existat o regulă în ceea ce priveşte modul de acordare a dreptului de a funcţiona terasele sezoniere. De asemenea, nu a existat un control asupra modului cum s-a respectat ocuparea domeniului public (metri pătraţi real ocupaţi) şi nici asupra modului în care s-au achitat taxele de ocupare a domeniului public.

AGERPRES: Care sunt cele mai mari realizări ale mandatului - numiţi trei. Dar neîmpliniri?

Liviu Negoiţă: La capitolul realizări importante aş vrea să le menţionez pe cele care ţin direct de viaţa de zi cu zi a oamenilor şi anume 200 de hectare de spaţii verzi preluate sub formă de maidane mizerabile, terenuri virane abandonate, care au fost refăcute, înfrumuseţate şi redate circuitului urban. Mai menţionez ajutorarea a peste 180.000 de persoane cu venituri modeste şi construirea a 21 de noi grădiniţe.

Neîmpliniri? E prea mult spus. Am în vedere un dialog şi mai apropiat cu asociaţiile de proprietari, acolo unde problemele oamenilor ţin de facturile de utilităţi publice, bilanţurile financiar-contabile. Evaluez posibilitatea legală ca Primăria sectorului 3 să execute bilanţurile financiar-contabile pentru ultimul an calendaristic, scutind astfel Asociaţiile de Proprietari de drumuri la instituţiile statului.

AGERPRES: Aveţi în vedere parteneriate public-private care se pot realiza şi în ce domenii?

Liviu Negoiţă: Voi construi un spital în zona bulevardului 1 Decembrie 1918, într-o formulă legală de parteneriat public-privat şi voi dezvolta un program de sprijinire a medicilor de familie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor