Danileţ: Cei care atacă justiţia sunt implicaţi în dosare penale. Practic, sunt disperaţi

Când vezi un fost preşedinte de ţară sau un şef al Senatului sau un şef de partid că atacă justiţia, poţi intui un singur lucru: că aceşti oameni îşi închipuie că justiţia trebuie controlată, pentru că aşa a fost altădată, a opinat judecătorul Cristi Danileţ.
Judecătorul Cristi Danileţ (Epoch Times)
Andrei Pricopie
23.11.2016

Politicienii care atacă justiţia nu o fac pe chestiuni principiale, ci din raţiuni pur personale, pentru că sunt implicaţi în dosare penale - sunt practic disperaţi, a declarat marţi, într-un interviu acordat Revistei22, judecătorul Cristi Danileţ, membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

"Oamenii care ne atacă sunt în primul rând aleşi de către cetăţeni şi atunci au nevoie să fie realeşi în diverse funcţii politice şi utilizează mijloace populiste, iar justiţia este un subiect de campanie, trebuie să recunoaştem. În al doilea rând, majoritatea celor care ne atacă nu o fac pe chestiuni principiale, ci din raţiuni personale. Ei sunt implicaţi în dosare penale şi atunci practic sunt disperaţi. Ei îşi imaginează că, slăbind încrederea omului în justiţie, vor scăpa de dosare sau vor putea justifica o eventuală soluţie nefavorabilă", a precizat Cristi Danileţ.

Potrivit judecătorului, în joc au intrat şi unele asociaţii de magistraţi care nu îşi înţeleg rolul pentru care au fost concepute, devenind practic "o grupare de activişti civici".

"Am văzut asociaţii profesionale care îşi dau cu părerea dacă un om este bun să devină ministru sau nu, sau îi cer demisia. Acesta este un act politic clar, ceea ce e inacceptabil. Deci asociaţiile nu-şi înţeleg rolul, devenind o grupare de activişti civici. Atacul la justiţie, sincer să vă spun, este o prostie. Dacă ei îşi imaginează că astăzi magistraţii mai pot fi influenţaţi, se înşală amarnic", a punctat Cristi Danileţ.

Pe de altă parte, sigur că el, ca magistrat, preferă să nu intre în gura presei şi să fie atacat, mai ales că a trecut prin experienţe de genul şi nu sunt deloc plăcute.

"N-a fost plăcut să fiu fotografiat pe stradă cu fiica mea şi făcut pedofil. M-am adresat justiţiei şi am câştigat. Sunt mulţi magistraţi imuni la astfel de atacuri - şi vorbesc de magistraţi penalişti pe care îi cunosc de ani buni -, care aproape iau în derâdere astfel de atacuri în mass-media sau din partea unor politicieni.

Dar şi aceşti politicieni, ca să ne întoarcem la ei, de fapt nu îşi înţeleg propriul rol. Când vezi un fost preşedinte de ţară sau un şef al Senatului sau un şef de partid că atacă justiţia, poţi intui un singur lucru: că aceşti oameni îşi închipuie că justiţia trebuie controlată, pentru că aşa a fost altădată. Controlul politic a fost absolut asupra justiţiei până la reforma din 2004", a afirmat Cristi Danileţ.

Pentru a citi integral interviu acordat de judecător intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor