Danemarca va construi un gard la frontiera germană pentru a opri pesta porcină

Un ministru danez a afirmat că nu doreşte “să îşi asume niciun risc” cu privire la ameninţarea venită de dincolo de frontiera sudică. Guvernul danez a argumentat decizia sa prin faptul că s-a răspândit un virus letal în estul Europei.
Mistreţ (Getty Images)
Andrei Popescu
23.03.2018

Danemarca va construi un gard lung de 70 km de-a lungul frontierei sudice cu Germania, pentru a încerca să ţină la distanţă mistreţii infectaţi cu o pestă porcină africană mortală, a declarat joi guvernul.

Virusul care cauzează febră este inofensiv pentru oameni şi alte animale, însă este fatal pentru porcii de fermă, întrucât nu există niciun vaccin împotriva bolii.

Izbucnirea unui focar în Danemarca ar forţa ţara să interzică temporar toate exporturile de porci sau de carne de porc către ţările din afara Uniunii Europene şi să oprească exporturile din zonele afectate către alte ţări UE, a susţinut guvernul.

“Ne confruntăm cu riscuri în ceea ce priveşte exporturi ce au o valoare anuală de 11 miliarde de coroane daneze (1,5 miliarde de euro)”, a afirmat ministrul pentru Mediu şi Alimentaţie, Esben Lunde Larsen, făcând referire la exporturile din afara UE.

Exporturile de porci şi carne de porc totale ale ţării au o valoare de aproximativ 30 milioane de coroane daneze.

Încă nu a fost raportat niciun caz de pestă porcină în Danemarca, însă virusul s-a răspândit în estul Europei, potrivit Ministerului Mediului, care a subliniat că pesta porcină africană a fost detectată în Polonia, Republica Cehă, România, Estonia, Letonia şi Lituania şi, recent, s-a apropiat de Danemarca.

Polonia ia în calcul propriul gard

Decizia de a construi un gard face parte din înţelegerea dintre Partidul Liberal de centru-dreapta, care conduce ca guvern minoritar, şi aliatul său, Partidului Poporului din Danemarca. Cele două partide formează împreună o majoritate parlamentară.

Acordul, care trebuie să fie aprobat de Parlament, va mări de asemenea amenzile monetare pentru importurile ilegale de alimente şi pentru curăţarea necorespunzătoare a vehiculelor pentru transporturile de animale.

Germania a relaxat regulamentele în luna februarie pentru a permite vânătorilor să vâneze mistreţi pe toate durata anului cu scopul de a combate răspândirea bolii.

În plus, se pare că şi Polonia ia în calcul construirea unui gard similar la graniţa sa estică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor