Dan Voiculescu află vineri dacă îşi va petrece timpul în închisoare
alte articole
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) anunţă vineri verdictul în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Dan Voiculescu şi ceilalţi inculpaţi din dosar vor afla dacă vor ajunge după gratii. Completul de judecată va anunţa verdictul în şedinţă publică în acest dosar.
Judecatoarea Camelia Bogdan a semnat mandatul de incarcerare pentru Dan Voiculescu, care trebuie sa se prezinte la locul de detentie, până la ora 18.
Ziua pronunţării a fost anunţată joi, după ce avocaţii inculpaţilor au depus la instanţă concluziile finale, în scris.
Vineri, când Curtea de Apel Bucureşti dă decizia finală în dosarul ICA, Dan Voiculescu a venit la IPJ Ilfov pentru controlul judiciar dispus în cazul său în alt dosar, privind şantajarea unor oameni de afaceri.
La întrebarea jurnaliştilor cum se simte având în vedere că vineri se pronunţă sentinţa în cazul său, Voiculescu a povestit că a trăit cu soţia sa şi cu doi copii, până la 34 de ani, într-o singură cameră, având WC în curte. Însă acesta nu a amintit şi de condiţiile pe care le are acum datorită averii fabuloase pe care o are de atâţia ani.
Încercând să pară un om modest şi neamintind de tertipurile pe care le-a făcut pentru amânarea la nesfârşit a sentinţei finale, marele mogul a afirmat că nu crede că la penitenciar condiţiile pot fi mai rele decât cele în care a trăit până la 34 de ani.
"Pentru că am înţeles că oricum toaleta e înuntru, nu e afară. Oricum am înţeles că suntem 2 - 3 camarazi, nu mai mulţi, adică nu suntem aşa un regiment. (...) Condiţiile în sine nu sunt de natură să mă sperie. De-aia am spus mereu că nu sunt speriat", a încercat să impresioneze Voiculescu.
După şase ani de tergiversări
După şase ani de când se judecă privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), marţi au ajuns în faza finală dezbaterile în dosarul ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru privatizare frauduloasă.
Apărătorii inculpaţilor din dosarul ICA au cerut, marţi, în pledoariile finale, achitarea clienţilor lor, pe motiv că aceştia sunt nevinovaţi, precum şi ridicarea sechestrului asigurator pus în cazul mai multor inculpaţi.
La acelaşi termen, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a prezentat concluziile finale în dosarul ICA, cerând magistraţilor de la CAB să respingă apelul inculpaţilor, cererea de schimbare a încadrării juridice din spălare de bani în tăinuire şi contestaţia fiicelor lui Voiculescu privind sechestrul asigurător.
DNA a cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor judecate, din art. 29 lit. c în art. 29 lit. b şi c din Legea 656/2002 republicată în 2012 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism.
Condiţiile în sine nu sunt de natură să mă sperie. De-aia am spus mereu că nu sunt speriat
La termenele de luni şi marţi ale dosarului dezbaterile au durat circa 11 ore în fiecare dintre cele două zile.
Procurorul a cerut pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii şi aplicarea legii mai favorabile în acest caz, şi anume a noului Cod Penal. În cazul lui fondatorului PC, judecat pentru spălare de bani, pedeapsa maximă prevăzută de noua lege penală este de 10 ani de închisoare.
Totodată, avocaţii inculpaţilor au înaintat cca 40 de cereri, majoritatea fiind respinse de instanţă. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut să fie audiaţi şeful statului, Traian Băsescu, primar general la vremea faptelor încriminate, foştii miniştri ai Agriculturii Ilie Sârbu şi Dacian Cioloş.
Dosarul privind privatizarea ICA se judecă din 1 iulie de completul format din magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea de la CAB, aceştia fiind desemnaţi după ce preşedintele completului iniţial, Stan Mustaţă, a fost arestat pentru trafic de influenţă, iar judecătorul Florică Duţă s-a pensionat.
În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani.
Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare.
Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vică Ene. În cazul lui Marian Gheorghe Domnişoru, instanţa a dispus încetarea procesului penal, constatând că acesta a decedat în cursul procesului penal.
Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da decizie definitivă în acest dosar.
Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.