Dan Voiculescu, achitat în dosarul de şantaj Antena-RCS&RDS. Fiica lui, condamnată la închisoare
alte articole
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat sentinţa în dosarul de şantaj Antena Group-RCS&RDS, dosar în care a fost trimis în judecată şi fondatorul Antenelor, Dan Voiculescu.
Mogulul de presă, aflat după gratii în dosarul privatizării frauduloase a ICA, a fost achitat de infracţiunea de complicitate la şantaj.
La rândul său, Sorin Alexandrescu, fostul director al Antena TV Group, a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru şantaj, în timp ce fiica lui Voiculescu, Camelia, a primit un an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la această infracţiune.
Şerban Pop, fost preşedinte al Fiscului, a fost condamnat la doi ani cu suspendare şi efectuarea a 80 de zile de muncă în folosul comunităţii.
În acelaşi dosar, Antena TV Group a fost sancţionată cu o amendă penală de 200.000 lei.
Curtea Supremă a mai dispus achitarea lui George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, şi a societăţilor SC Intact Publishing şi SC Antena 3 SA.
Mai mult, instanţa a obligat Antena 1 să publice hotărârea de 10 ori, timp de o lună, în intervalul orar 18:00 - 20:00.
Decizia instanţei este definitivă.
Reamintim că dosarul Antena Group-RCS&RDS a fost trimis instanţei pe 1 octombrie 2013 şi viza folosirea instituţiilor media din cadrul Grupului Intact (televiziuni, publicaţii online şi scrise) pentru şantaj cu scopul obţinerii de foloase materiale ilicite însemnate.
Conform procurorilor anticorupţie, în perioada 16 aprilie - 24 mai, Alexandrescu l-a ameninţat pe administratorul firmei RCS-RDS, Ioan Bendei, că va începe o campanie media compromiţătoare împotriva acestuia, dacă nu semnează în numele companiei RCS-RDS un contract având ca obiect retransmisia şi distribuţia prin satelit a programelor Antena Group.
"În mod concret, inculpatul Alexandrescu a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată, în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând Antena TV Group la un preţ dorit de inculpat.
Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare de 6.480.000 euro/an, pe o durată de 5 ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva societăţii pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea acelei societăţi", au acuzat procurorii.