Cadou de la Parlament pentru Ciorbea: Rang şi indemnizaţie de ministru, pensie ca a judecătorilor CCR

Plin de datorii la bănci, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea primeşte o veste bună de la Parlament: va avea indemnizaţie de ministru şi o pensie egală cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale.
Victor Ciorbea - Avocatul Poporului
Victor Ciorbea - Avocatul Poporului (Florin Chirila/Epoch Times)

Avocatul Poporului va avea de acum înainte rang şi indemnizaţie de ministru, precum şi o pensie echivalentă cu cea a judecătorilor Curţii Constituţionale, potrivit unui proiect de lege - promovat de pesediştii Florin Iordache şi Marian Neacşu - care a primit, marţi, undă verde de la Senat, în calitate de Cameră decizională.

Iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legii privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului a ajuns acum pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, care o poate promulga sau o poate retrimite în Parlament spre reexaminare.

"Vorbim de o pensie specială acordată Avocatului Poporului. Este cazul să spunem că Avocatul Poporului, atunci când s-a creat, a creat o imensă speranţă pentru cetăţenii ţării, însă domnul Ciorbea s-a dovedit o cruntă dezamăgire. De ce merită domnul Ciorbea o pensie specială? Pentru rezistenţa în faţa statului de drept.

Până la urmă aceasta s-a întâmplat şi avem ca dovadă intervenţia domnului Ciorbea la CCR din acest an, din ianuarie, când a atacat acel articol din legea de funcţionare a Guvernului care nu permite condamnaţilor penal să facă parte din Executiv. Peste câteva zile s-au strâns140.000 de semnături pentru demiterea domnului Ciorbea. În virtutea acestor semnături veniţi, domnule Ciorbea, să pledaţi pentru o pensie specială astăzi?", a declarat, în cadrul dezbaterilor din plen, senatoarea USR Florina Presadă, adăugând că avem de-a face, practic, cu "o răsplată politică" primită de Victor Ciorbea pentru loialitatea lui, potrivit hotnews.ro.

În replică, Ciorbea a precizat că "nu este prevăzută acum o pensie specială pentru Avocatul Poporului.

"Pensia specială pentru Avocatul Poporului a fost introdusă în urmă cu mai bine de 10 ani în timpul profesorului Muraru şi nu există nicio modificare privind statutul Avocatului Poporului în proiectul acesta de lege faţă de proiectul în vigoare. Sunteţi, din păcate, într-o eroare", a afirmat Ciorbea.

Potrivit noii iniţiative legislative promovate de PSD, pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizează de fiecare dată când creşte indemnizaţia brută lunară a judecătorilor de la CCR, însă în cazul în care în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, atunci Ciorbea îşi păstrează pensia aflată în plată.