Dan Şova iese liber de la DNA

Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, s-a prezentat marţi la DNA, pentru a susţine plângerea penală pe care a făcut-o
Dan Şova (Epoch Times România)
Epoch Times România
27.08.2013

Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, s-a prezentat marţi la DNA, pentru a susţine plângerea penală pe care a făcut-o "ca urmare a lipsei exemplarului original al contractului cu Bechtel pentru autostrada Braşov-Borş."

Şova a ajuns la DNA nu ca inculpat, precum Fenchiu, ci din proprie iniţiativă, "ca să susţină personal plângerea penală" depusă de departamentul pe care îl conduce prin care procurilor li se cerea investigarea dispariţiei contractului Bechtel.

La ieşirea din sediul DNA, Dan Şova, a declarat că "le-a adus procurorilor documentele necesare pentru a demonstra că a făcut o cerere pentru desecretizarea contractului cu Bechtel şi ca acesta ar putea fi la Ministerul Transporturilor."

"Domnii procurori ne-au rugat, mai ales că eu sunt cel care a semnat plângerea, să aducem documente referitoare la corespondenţa între ministerul nostru şi celelalte ministere, prin care am solicitat să ni se pună la dispoziţie contractul pentru a-l desecretiza. Am adus documentele pe care le-am trimis la Transporturi, la CNADNR", a declarat Dan Şova.

Pe 20 august, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), aflat în subordinea ministrului Dan Şova, a depus o plângere penală la DNA pentru lipsa exemplarului original al contractului încheiat de statul român cu compania americană Bechtel Internaţional Inc.

Plângerea pe care ministrul Dan Şova afirma că a semnat-o personal nu a fost formulată împotriva unei persoane anume, ci semnala lipsa contractului cu Bechtel. Departamentul condus de ministrul Şova le-a cerut procurorilor "ca în situaţia în care se va dovedi că faptele care au condus la lipsa/refuzul de punere la dispoziţie a acestui document îmbracă forma altei infracţiuni să se dispună atragerea răspunderii penale, după caz, pentru infracţiunea de distrugere, furt sau abuz în serviciu contra intereselor publice (...) Direcţia Naţională Anticorupţie fiind în măsură să cerceteze cine se face vinovat pentru lipsa exemplarului original al contractului"

Posibila infracţiune de serviciu semnalată de Şova în plângerea către DNA ar putea aduce statului pagube de peste un milion de euro, având în vedere la valoarea la care se ridica contractului pentru proiectarea, construirea şi finanţarea autostrăzii Braşov - Cluj - Borş. (2,2 miliarde de euro, conform unor informaţii declasificate publicate de DPIIS)

Plângerea Şova/DPIIS a fost depusă la DNA după ce fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, i-a făcut lui Şova plângere la Parchetul Instanţei Supreme, acuzându-l că "ascunde contractul original cu Bechtel semnat în anul 2003 de guvernul Adrian Năstase, unul dintre cele mai costisitoare contracte asumate vreodată de un guvern al României".

Valorea contractului cu Bechtel-ul se ridica la 2,2 miliarde de euro. Proiectului autostrăzii Braşov-Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi a demarat în 2004. Autostrada ar fi trebuit finalizată în 2012. De-a lungul timpului, contractul a suferit numeroase modificări iar în 2013 a fost reziliat.

Până în prezent au fost executaţi doar 52 de kilometri pentru care statul român i-a plătit firmei Bechtel a primit 1,4 miliarde de euro.

După discuţiile avute astăzi cu procurorii anticorupţie, Dan Şova a precizat că vizita de astăzi la DNA nu are legătură cu plângerea "caraghioasă" depusă la Parchetul General de fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu.

Contractul original cu Bechtel despre care, la ieşirea din sediul DNA, Dan Şova declarat că "acesta ar putea fi la Ministerul Transporturilor." este în continuare dispărut deşi, într-o postare pe o reţea de socializare, Boagiu îi indică lui Şova locul unde poate găsi copia legalizată a contractului: etajul 2, camera 58, în Ministerul Transporturilor.

Până ce procurorii vor găsi contractul cu Bechtelul, revista Capital l-a găsit înaintea DNA, fără ca măcar să-l caute. Le-a fost oferit. Reporterii Capital au fost contactaţi pe e-mail de o sursă care s-a oferit să le vândă contractul contra sumei de 10.000 de lei. Pentru a nu fi dubiu în legătură cu veridicitatea “mărfii”, sursa a trimis două pagini "din contractul care nu se găseşte" nici măcar la camera 58.

Cele două documente au fost publicate în premieră de Capital, ele nefiind date publicităţii nici măcar în 2006, când Ministerul Transporturilor a publicat pe site o formă a contractului încheiat cu americanii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor