Se întâmplă în România: Şova şi Boagiu fac plângeri, dar contractul Bechtel este de vânzare

La Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a fost depusă de către Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, aflat în subordinea ministrului Dan Şova, o plângere penală pentru lipsa exemplarului original al contractului încheiat de statul român cu compania americană Bechtel Internaţional Inc.
Drum în lucru (Joe Raedle / Getty Images)
Epoch Times România
22.08.2013

La Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a fost depusă de către Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, aflat în subordinea ministrului Dan Şova, o plângere penală pentru lipsa exemplarului original al contractului încheiat de statul român cu compania americană Bechtel Internaţional Inc.

În plângere se menţionează că prejudiciul pe care îl suportă statul român depăşeşte un milion de euro, luându-se în consideraţie valoarea contractului pentru proiectarea, construirea şi finanţarea autostrăzii Braşov - Cluj - Borş.

Ministrul Dan Şova acuză săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu privind protecţia informaţiilor clasificate. El cere procurorilor DNA să descopere cine este vinovat pentru lipsa exemplarului original al contractului.

Acest demers făcut de Şova vine după ce fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, i-a făcut lui Şova plângere la Parchetul Instanţei Supreme, acuzându-l că "ascunde contractul original cu Bechtel semnat în anul 2003 de guvernul Adrian Năstase, unul dintre cele mai costisitoare contracte asumate vreodată de un guvern al României". (Contractul a fost reziliat în mai 2013.)

Dar în derularea evenimentelor s-a ivit o surpriză. Pe când Şova şi Boagiu fac plângeri, "contractul Bechtel este de vânzare", au informat, în exclusivitate, jurnaliştii de la revista Capital.

Revista Capital a fost contactată pe e-mail de o sursă care s-a oferit să le vândă contractul contra sumei de 10.000 de lei. Pentru a nu fi dubiu în legătură cu veridicitatea “mărfii”, sursa a trimis două pagini "din contractul care nu se găseşte" .

Cele două documente au fost publicate în premieră de Capital, ele nefiind date publicităţii nici măcar în 2006, când Ministerul Transporturilor a publicat pe site o formă a contractului încheiat cu americanii.

DPIIS a publicat la sfârşitul lunii iulie, pe site-ul propriu, documente privind înţelegerea dintre Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) şi firma americană Bechtel Internaţional Inc., privind construcţia Autostrăzii Transilvania, documente clasificate iniţial ca secrete de serviciu. Au fost însă desecretizate doar actele adiţionale care modifică acordul iniţial, din 2003, nu şi contractul propriu zis.

Firma americană Bechtel a primit, până acum, 1,4 miliarde de euro pentru cei 52 de kilometri de autostradă predaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor