Dan Petrescu, Mihai Stoica şi Dumitru Bucşaru, în instanţă

Mihai Stoica. (mmstoica.ro)
Bogdan Costea
15.12.2012

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Ialomiţa i-a acţionat în instanţă pe cei din Consiliul de Administraţie al Unirii Urziceni pentru o datorie de 1,5 milioane de euro, printre cei pe care statul vrea să-i pună să plătească aflându-se Mihai Stoica (pe atunci, managerul clubului), Dan Petrescu (antrenorul grupării în acel moment, dar şi membru în Consiliul de Administraţie) şi Dumitru Bucşaru (patronul echipei).

Unirea Urziceni, fostă campioană a României în 2009, a fost declarată oficial în faliment în urmă cu mai bine de un an şi jumătate, iar acum statul a deschis proces foştilor administratori ai clubului pentru a putea recupera o datorie de 6,7 milioane de lei, adică circa 1,5 milioane de euro.

DGFP Ialomiţa s-a îndreptat împotriva a opt persoane, în frunte cu patronul Unirii Urziceni, Dumitru Bucşaru, dar îi vizează şi pe actualul manager general al Stelei, Mihai Stoica, în aceeaşi funcţie la Unirea atunci, Felix Grigore, directorul sportiv al ialomiţenilor, şi pe antrenorul de atunci, Dan Petrescu.

Următorul termen în dosar va avea loc pe 18 ianuarie, iar judecătorul trebuie să decidă dacă solicitarea făcută de finanţe, conform Legii creditorilor, e sau nu acceptată, obiectul dosarului fiind angajarea răspunderii. DGFP Ialomiţa solicită să se poată îndrepta spre bunurile administratorilor pentru a le sechestra şi apoi a le valorifica pentru a-şi acoperi suma pe care Unirea Urziceni o datorează. Procesul care e deja pe rol va avea ca scop final o singură speţă: dacă Bucşaru, Stoica, Dan Petrescu şi ceilalţi pot fi traşi la răspundere şi le poate fi imputată datoria.

Datoria Unirii Urziceni provine din neachitarea tuturor impozitelor şi taxelor pe salariile jucătorilor, dar şi din neplata TVA-ului. Suma a fost contestată de Unirea Urziceni, iar clubul s-a apărat susţinând că a achitat toate impozitele aferente salariilor jucătorilor.

Unirea Urziceni a intrat în faliment în 2010, la puţin timp după ce patronul Bucşaru încasase de la UEFA şi din drepturile de televiziune aproape 25 de milioane de euro pentru participarea echipei în Liga Campionilor! Nu fotbalul a fost cel care l-a dus la faliment pe Dumitru Bucşaru, ci afacerile imobiliare, criza prinzându-l în plină dezvoltare a unui imens proiect imobiliar la ieşirea din Bucureşti, cu sute de locuinţe. Pentru a scăpa de datorii, el a direcţionat toţi banii de la club acolo, după care a retras echipa din toate competiţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor