Dan Dungaciu: Binomul Plahotniuc-Dodon funcţionează perfect la toate deciziile mari privind Moldova

Cu toate că Republica Moldova este un stat capturat şi izolat, iar Uniunea Europeană a declarat-o nefinanţabilă, la Bucureşti mai există voci care o susţin, girând, de fapt, binomul Plahotniuc-Dodon, consideră Dungaciu.
Dan Dungaciu
Dan Dungaciu (Epoch Times România)

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, preşedinte al Fundaţiei Mării Negre din România consideră că în prezent, Republica Moldova este controlată de liderul PD, Vlad Plahotniuc şi preşedintele Igor Dodon, „într-un joc de oglinzi”, făcând referire la faptul că „pe toate deciziile politice mari din Republica Moldova cei doi se înţeleg. Asta e marea problemă”.

Totodată, Dungaciu a ţinut să vină şi cu câteva exemple în acest sens, amintind despre perioada în care Igor Dodon, „un preşedinte pro-rus şi foarte radical” a rămas fără prerogativa de numire a directorului SIS, fiindu-i luată de către Parlament imediat după ce a câştigat alegerile, dar până să-şi depună jurământul. „Igor Dodon nu le-a spus nimic. A acceptat să i se ia un atribut care e fundamental”, a punctat Dan Dungaciu.

„La toate deciziile mari - diplomaţi, judecători, omul Gazpromului, culminând cu cârdăşia pentru schimbarea legislaţiei electorale din Republica Moldova - acest binom a funcţionat perfect. Rusia ştie că Igor Dodon este omul ei, dar ştie şi că este omul lui Vlad Plahotniuc. Cei doi se înţeleg perfect în toate deciziile mari şi în acest moment, Republica Moldova este un stat capturat în care toate puterile funcţionează la unison”, a punctat geopoliticianul român.

Totuşi, acesta se întreabă în ce relaţie se află România cu binomul Plahotniuc-Dodon în acest moment, sugerând că marea problemă, ar fi că România este singurul stat european care în acest moment girează ce se petrece la Chişinău.

Cât despre discuţiile de săptămâna trecută din Parlamentul European, unde s-a votat suspendarea ajutorului macrofinanciar pentru Republica Moldova, Dungaciu a specificat că în prezent Moldova a atins „performanţa” de a fi o ţară nefinanţabilă şi izolată. România având o relaţie nu doar financiară cu Republica Moldova, ci şi politică, a intrat practic într-un joc riscant, care în perspectiva centenarului ar putea deveni de două ori mai riscant, consideră sociologul.

„Toate declaraţiile care se fac de către liderii de la Chişinău, aparţinând binomului, nu au nicio reflectare în presa de la Chişinău, sunt declaraţii făcute pentru publicul din România. Dl spicher al Parlamentului, Candu face o declaraţie legată de reuniunea parlamentelor în 2018, această informaţie nu apare pe televiziunile pe care le controlează dl Plahotniuc şi puterea de la Chişinău”, a adăugat Dan Dungaciu, punctând că ar fi vorba de declaraţii făcute exclusiv pentru Bucureşti care nu trebuie să fie vehiculate în spaţiul public din Republica Moldova.

Dungaciu a mai opinat că perspectiva României de a gira ceea ce este de negirat la Chişinău, şi anume, binomul Plahotniuc-Dodon, riscă să arunce ţara sa într-o mare dispută nu doar cu societatea civilă de la Chişinău şi majoritatea electoratului dar şi cu partenerii europeni. Din moment ce mesajul de la Bruxelles a fost foarte clar, R. Moldova este nefinanţabilă pentru că n-a îndeplinit prerogativele Comisiei de la Veneţia şi ale OSCE, singurele voci de susţinere a regimului de la Chişinău sunt voci româneşti.