Dalai Lama, diplomat la adresa regimului comunist chinez: "Exercită prea mult control"

Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama. (PUNIT PARANJPE / AFP / Getty Images)
A.P.
10.11.2021

Liderul spiritual al Tibetului, Dalai Lama, i-a criticat miercuri pe liderii Chinei, spunând că "nu înţeleg varietatea diferitelor culturi" de acolo şi că există prea mult control din partea principalului grup etnic, Han.

Însă liderul exilat al Tibetului a menţionat că nu are nimic împotriva "fraţilor şi surorilor chineze" care sunt semeni şi că susţine, în linii mari, ideile din spatele comunismului şi marxismului.

Dalai Lama, în vârstă de 86 de ani, care a participat la o conferinţă de presă online organizată la Tokyo, a făcut afirmaţiile răspunzând la întrebarea dacă, în mare, comunitatea internaţională ar trebui să ia în considerare boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din cauza suprimării minorităţilor, inclusiv a celor din regiunea de vest a Xinjiang.

Citiți și China: Soldaţii vor purta căşti prevăzute cu explozibil. Se vor putea sinucide sau vor putea fi aruncaţi în aer de superiori

"Cunosc liderii Partidului Comunist, de la Mao Zedong încoace. Ideile lor (sunt) bune. Dar uneori exercită mult control extrem, foarte strict", a spus el, adăugând că este de părere că lucrurile se vor schimba în China sub o nouă generaţie de lideri.

"În ceea ce priveşte Tibet şi, de asemenea, Xinjiang, avem propria noastră cultură, aşa că liderii comunişti chinezi mai înguşti la minte nu înţeleg varietatea diferitelor culturi".

Menţionând că ţara nu este formată doar din etnici Han, ci şi din alte grupuri, el a adăugat: "În realitate, se exercită prea mult control de către grupul Han".

Citiți și Tibet: China comunistă lansează încă o campanie împotriva "budismului nesincer" - dă jos steagurile cu rugăciuni din sate

China a preluat controlul asupra Tibetului după ce trupele sale au invadat regiunea în 1950, regimul comunist chinez numind operaţiunea sângeroasă drept "eliberare paşnică". Tibetul a devenit de atunci una dintre cele mai restrânse şi sensibile zone din ţară.

Numeroase mărturii documentează crime odioase comise în special asupra călugărilor tibetani.

Beijingul îl consideră pe Dalai Lama, care a fugit în India în 1959 după o revoltă eşuată împotriva stăpânirii chineze, drept un separatist periculos. El a militat de zeci de ani pentru a obţine sprijin global pentru autonomia lingvistică şi culturală în ţara sa aflată sub un regim de teroare şi sinicizare forţată.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, întrebat la o conferinţă de presă miercuri despre relaţiile cu Dalai Lama, a făcut referiri la "un grup politic separatist".

Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte

Dalai Lama a spus că susţine în linii mari ideile de comunism şi marxism, râzând în timp ce povestea o anecdotă despre cum s-a gândit cândva să se alăture Partidului Comunist, dar a fost descurajat de un prieten.

Întrebat despre Taiwan, centrul tensiunii militare crescute în regiune, el a spus că insula este adevăratul depozit al culturii şi tradiţiilor antice ale Chinei, deoarece pe continent societatea este acum „prea politizată”.

„Din punct de vedere economic, Taiwanul primeşte mult ajutor de la China continentală”, a afirmat el. "Cred că fraţii şi surorile din China continentală pot învăţa multe de la fraţii şi surorile din Taiwan."

Citiți și Templu chinez înlocuieşte statuile Buddha cu statui ale lui Mao Zedong şi ale altor lideri comunişti

Deşi Dalai Lama a afirmat că nu are de gând să se întâlnească cu liderul Chinei, Xi Jinping, el a spus că ar dori să-şi viziteze prietenii vechi, deoarece „îmbătrânesc”, dar ar evita Taiwanul, deoarece relaţiile dintre China şi Taiwan sunt „destul de delicate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor