Dacian Cioloş: Punctul slab al României este lipsa legăturii dintre producţia agricolă şi partea de cercetare
alte articole
Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a declarat, joi, în mesajul pe care l-a transmis studenţilor de la facultăţile din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV), că unul dintre punctele slabe ale României în acest domeniu este lipsa unei legături între producţia agricolă, realitatea de pe piaţa agricolă şi partea de cercetare şi de învăţământ.
“O să găsiţi din 2014 încolo mai multe resurse financiare pentru a putea finanţa proiecte de cercetare pentru inovare în legătură cu realităţile de pe teren şi vreau să vă spun ceva ce am mai zis şi cu alte ocazii, la întâlnirea cu domnul rector şi în alte universităţi de ştiinţe agricole, la Academia de Ştiinţe Agricole, faceţi în aşa fel încât să păstrăm sau să reconstruim o legătura între cei care lucrează în cercetare, cei care lucrează în învăţământ şi cei care lucrează în producţie. Să învăţăm unii de la alţii, să nu avem impresia că doar dintr-un anumit sens se poate transmite cunoaşterea, pentru că asta nr frânează. Pot să vă spun acum, după ce am vorbit cu aproape toate statele membre din Uniunea Europeană, că ăsta este unul dintre principalele puncte slabe ale agriculturii din România, dincolo de alte lucruri, de finanţare ş.a.m.d. Unul dintre punctele slabe este legătura dintre producţia agricolă, realitatea de pe piaţa agricolă şi partea de cercetare şi de învăţământ. Important este că legătura aceasta se poate reconstruit, de la realitatea de astăzi şi şi sper ca ceea ce va oferi viitoarea Politică Agricolă Comună, din punct de vedere financiar şi din punctul de vedere al instrumentelor de recreere a legăturii, să vă deschidă ca studenţi noi perspective cu privire la meseria pe care sper eu să aveţi curajul să o faceţi, după ce terminaţi şcoala”, a afirmat Dacian Cioloş.
Cioloş: Dacă agricultorii uită că lucrează cu viaţa şi natura, toată societatea riscă să sufere în timp
Totodată, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală le-a spus studenţilor ce vor deveni agricultori să aibă întotdeauna în vedere că agricultura este o meserie în care se lucrează cu “viaţa şi cu natura” şi de care nu ar trebui să le fie ruşine, iar cei care cred că “în meseria asta este vorba doar despre tractoare şi maşini” se înşeală, pentru că acest domeniu are mult potenţial de dezvoltare pe viitor.
“Nu numai că nu trebuie să vă fie ruşine că vă pregătiţi pentru agricultură, dar fiţi convinşi că este probabil una dintre cele mai palpitante meserii pentru care vă pregătiţi pe viitor. Şi vă zic asta pentru că ştiu ce şi cum se poate face legat de agricultură şi de activitatea aceasta. Sunt unii care au impresia că în meseria asta este vorba doar despre tractoare şi maşini şi că nu-i nevoie de prea multe alte lucruri. Vreau să vă spun că aşa cum stau lucrurile acum cu siguranţă că pe viitor va fi una dintre activităţile cele mai interesante şi care o să evolueze cel mai mult. Vreau să nu uitaţi că în agricultură, dincolo de faptul că lucraţi cu tehnologie modernă, lucraţi cu viaţa şi cu natura. Vă spun să nu uitaţi lucrurile acestea pentru că dacă agricultorii sau cei care lucrează cu agricultura uită de faptul că în acest domeniu lucrează cu viaţa, toată societatea riscă să sufere în timp. Iar faptul că lucrezi cu natura trebuie să ştii cum să fii în parteneriat cu ea ca să poţi produce cât mai mult şi cât mai bine. În felul acesta văd eu şi viitorul Politicii Agricole Comune. Aici vreau să vă spun că agricultura şi sectorul agroalimentar este singurul sector economic pentru care există o politică agricolă comună. Unii o să spună că este un lucru bun, alţii o să spună că e un lucru rău sau, mă rog, mai puţin bun, pentru că există un anumit sprijin pentru sectorul agricol dar există şi anumite reguli despre cum să faci agricultura. Însă faptul că există o politică agricolă comună pentru acest sector şi este singura politică economică cu caracter comunitar, asta înseamnă că de la bun început, de când s-a construit comunitatea europeană, oamenii politici şi-au dat seama că nu poţi să te joci cu agricultura şi nici cu alimentaţia oamenilor. Cu siguranţă că pe viitor va trebui să găsiţi soluţia să facem agricultură şi cu tehnologie modernă, dar să facem în aşa fel încât să nu uităm că lucrăm cu materie vie, cu solul care are nevoie să-şi refacă fertilitatea, că lucrând pământul avem şi o influenţă asupra biodiversităţii şi că sănătatea noastră şi a societăţii depinde de modul cum facem treaba aceasta”, a explicat comisarul european.
Dacian Cioloş: Vă recomand să înţelegeţi necesitatea Politicii Agricole Comune
În încheierea mesajului său, Dacian Cioloş le-a vorbit studenţilor de la facultăţile din cadrul USAMV despre Politica Agricolă Comună, recomandându-le să se concentreze nu neapărat asupra conţinutului acesteia, ci să înţeleagă necesitatea ei, pentru că fără a înţelege acest lucru “România o să rămână tot timpul cu un pas în urmă”.
“Vreau doar să vă recomand ca atunci când învăţaţi despre Politica Agricolă Comună să nu vă opriţi prea mult asupra conţinutului acesteia, ci să încercaţi să profitaţi de postura de studenţi pentru a înţelege de ce este nevoie de o Politică Agricolă Comună şi de ce este nevoie de anumite instrumente. Vă spun asta pentru că ştiu că sunt acum şi în România oameni care au foarte multă experienţă legată de politica agricolă comună şi în realitatea practică şi sper ca universităţile de ştiinţe agricole să poată găsi asta şi la voi şi dincolo de ce învăţaţi din punct de vedere agronomic sau a tehnologiei de creştere a animalelor, să învăţaţi pe partea asta economică şi nevoia de politici agricole şi cum se construiesc ele, pentru că fără lucrurile acestea agricultura din România o să rămână tot timpul cu un pas în urmă. Deci este necesar să avem noi gândirea noastră despre ce este agricultura din România, să nu-i copiem pe alţii şi să nu ne uităm la alţii cum au făcut, ci mai degrabă de ce au făcut aşa şi ce rezultate au obţinut. Din punctul acesta de vedere, sper ca toţi care veţi lucra în domeniu să aveţi şi partea aceasta de viziune, alături de pasiunea pe care sper că o aveţi de a lucra cu pământul, plantele şi animalele”, a conchis Cioloş.
Regelui Mihai a primit de la USAMV Bucureşti titlul de Doctor Honoris Causa
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) i-a acordat, joi, Majestăţii Sale Regele Mihai I titlul de Doctor Honoris Causa pentru meritele deosebite aduse poporului român şi pentru contribuţia sa la dezvoltarea învăţământului agronomic românesc. 160 de ani de la înfiinţarea unităţii de învăţământ.
Faptul că există o politică agricolă comună pentru acest sector,singura politică economică cu caracter comunitar, asta înseamnă că de când s-a construit comunitatea europeană, oamenii politici şi-au dat seama că nu poţi să te joci cu agricultura şi nici cu alimentaţia oamenilor.
Distincţia acordată de rectorul USAMV, Sorin Câmpeanu, Regelui Mihai a fost primită de principesa Margareta şi Principele Radu al României, cu ocazia aniversării a 160 de ani de învăţământ agronomic românesc.
“Eu nu primesc acest gest ca pe o recompensă personală, ci mai degrabă ca pe un omagiu adus generaţiilor care au suferit pentru a vedea România democratică prosperă şi liberă. Tinerii care se află astăzi în faţa noastră se vor bucura de roadele acestor binecuvântări în deceniile care vor urma. Universitatea voastră a traversat un secol şi şase decenii de tradiţie şi modernitate şi s-a bucurat de susţinerea şi rânduiala noastră încă de la începuturile ei. La numai doi ani de la stabilirea unei dinastii vrednice pe tronul ţării prin votul unanim al naţiunii române, în anul 1868, în luna august, Carol I punea piatra de temelie aşezământului şcolii româneşti de agricultură de la Herăstrău cu nădejdea că va dăinui şi va aduce învăţătură multor generaţii de români”, se arată într-un mesaj al Regelui Mihai I al României, citit auditoriului de Principele Radu al României.
Istoria USAMV este strâns legată de cea a familiei regale, în contextul în care terenul pe care a fost construită universitatea a fost donat de familia regală.
După acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Regelui Mihai I al României, principesa Margareta a semnat actele de înfiinţare a Centrului de cercetare pentru studiul calităţii şi produselor agroalimentare - HORTINVEST. Tot joi a fost inaugurat şi Parcul Dendrologic al USAMV Bucureşti.
La evenimentul de joi, care a început la ora 09.00, au participat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, fostul preşedinte Ion Iliescu, precum şi multe alte personalităţi din mediul academic.
În perioada 4-6 octombrie 2012 Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (UAMV) din Bucureşti organizează conferinţa internaţională “Agricultura pentru Viaţă. Viaţă pentru Agricultură”, dedicată aniversării a 160 de ani de la înfiinţarea unităţii de învăţământ.
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMVB) este una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ din România. Înfiinţarea sa este datorată iniţiativei Domnitorului Ţării Româneşti, Barbu Dimitrie Ştirbei care, în anul 1852, ia decizia înfiinţării "Institutului de Agricultură de la Pantelimon”.
USAMV Bucureşti cuprinde, în structura sa, şapte facultăţi: Facultatea de Agricultură, facultatea de Horticultură, Facultatea de Zootehnie, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului, Facultatea de Biotehnologii (singura de acest fel din ţară), Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Totodată, USAMV şcolarizează anual 9.000 de studenţi la cursuri de zi şi 5.000 la cursuri cu frecvenţă redusă.