Ministrul Agriculturii: În 2012 au fost create peste 4.000 de locuri de muncă, prin fonduri UE, pe zona de dezvoltare rurală
alte articole
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Daniel Constantin a declarat, joi, în cadrul deschiderii lucrărilor conferinţei internaţională “Agricultura pentru Viaţă. Viaţă pentru Agricultură”, eveniment dedicat aniversării a 160 de ani de învăţământ agronomic românesc că în acest an au fost create peste 4.000 de locuri de muncă, prin fondurile europene, pentru zona de dezvoltare rurală.
”Nevoia de specialişti în domeniul agricol este tot mai mare, atât în domeniul public cât şi în cel privat. Numai în 2012 au fost create peste 4.000 de locuri de muncă prin fondurile europene care sunt la dispoziţia României pe zona de dezvoltare rurală. Avem nevoie de capacitatea foarte multor absolvenţi să gestionăm şi să absorbim banii europeni”, a afirmat Daniel Constantin.
Ministrul a precizat că tinerii devin din ce în ce mai interesaţi să locuiască în mediul rural şi să participe la Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care în momentul de faţă este cel mai accesat program.
“Astăzi, PNDR este cel mai accesat program, peste 50% din fondurile aflate la dispoziţia României sunt în conturile fermierilor şi a celor interesaţi. De asemenea, este important de spus că 13.000 de tineri fermieri se vor instala printr-o măsură specială din PNDR 2007-2013 în mediul rural şi vor beneficia de fonduri pentru a-şi începe o activitate în mediul rural”, a explicat ministrul Agriculturii.
De asemenea, în acest an au fost create mai bine de 10.500 de locuri de muncă în mediul agricol şi non agricol dintre care 4.000 numai prin fonduri europene, iar potrivit estimărilor au fost create circa 15.000 de locuri de muncă create în acest domeniu, arată datele Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Totodată, Daniel Constantin a precizat că noile obiective de dezvoltare a Politicii Comune Agricole trebuie să ofere „o nouă dimensiune învăţământului universitar de specialitate”.
“Noile condiţionalităţi ale Politicii Agricole Comune, temele privind mediul şi bunăstarea animalelor, obiectivele de dezvoltare până în 2020 dau o nouă dimensiune învăţământului universitar de specialitate. Provocările globale necesită un nivel de competenţă şi de sustenabilitate activităţilor din domeniul agroalimentar tot mai ridicat. Învăţământul agronomic trebuie să corespundă tiparului modern, multidisciplinar şi al profesionalismului”, a conchis ministrul Agriculturii.
În perioada 4-6 octombrie 2012 Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (UAMV) din Bucureşti organizează conferinţa internaţională “Agricultura pentru Viaţă. Viaţă pentru Agricultură”, dedicată aniversării a 160 de ani de învăţământ agronomic românesc.
În cadrul evenimentului, rectorul USAMV prof.dr. Sorin Câmpeanu a anunţat că va fi acordat titlul de Doctor Honoris Causa Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, va fi depus actul de fundare a Centrului de Cercetare pentru studiu calităţii produselor – HORTINVEST şi va fi inaugurat Parcul Dendrologic al USAMV Bucureşti. De asemenea, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş va exprima mesajul Comisiei Europene în cadrul conferinţei.
Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMVB) este una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ din România. Înfiinţarea sa este datorată iniţiativei Domnitorului Ţării Româneşti, Barbu Dimitrie Ştirbei care, în anul 1852, ia decizia înfiinţării „Institutului de Agricultură de la Pantelimon”.
Pe sigiliul şcolii era reprezentat un vultur care ţinea în gheare un mănunchi de spice. Acest vechi simbol al şcolii a stat la baza actualei sigle a USAMVB. Peste numai trei ani, în 1855, se înfiinţa "Şcoala pentru Învăţătură Veterinară” precursoarea actualei Facultăţi de Medicină Veterinară.
De-a lungul celor peste 157 de ani de existenţă, "Institutul de Agricultură de la Pantelimon” a cunoscut multiple prefaceri, schimbări de sedii şi de denumiri dar, fapt mult mai important decât aceste schimbări în sine, o constantă a activităţii a constituit-o preocuparea pentru un învăţământ performant, "adaptat nevoilor populaţiei, urmărind orientarea elevilor către specialităţile folositoare societăţii", aşa cum se menţiona în Ofisul Domnesc de înfiinţare al "Institutului de Agricultură de la Pantelimon”.
În prezent, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti este o instituţie de învăţământ modernă în care se desfăşoară toate formele de învăţământ superior, de la studii le licenţă, la masterat şi doctorat.
USAMV Bucureşti cuprinde, în structura sa, şapte facultăţi: Facultatea de Agricultură, facultatea de Horticultură, Facultatea de Zootehnie, Facultatea de Medicină Veterinară, Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului, Facultatea de Biotehnologii (singura de acest fel din ţară), Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Totodată, USAMV şcolarizează anual 9.000 de studenţi la cursuri de zi şi 5.000 la cursuri cu frecvenţă redusă.