Dacian Cioloş: O reducere a bugetului european ar însemna o scădere drastică a capacităţii de investiţie în economiile europene
alte articole
Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, a susţinut importanţa menţinerii bugetului european cel puţin la acelaşi nivel ca în anul 2012. Cu prilejul lucrărilor despre dezvoltarea regională şi coeziunea socială din cadrul celui de-al 21 lea Congres al Partidului Popular European, Dacian Cioloş a atras atenţia asupra pericolului pe care reducerile bugetare îl reprezintă pentru politica de coeziune şi dezvoltare regională şi pentru Politica Agricolă Comună (PAC), cele mai importante din punct de vedere bugetar la nivel european, în viziunea comisarului european.
„Vorbim despre un buget european care în proporţie de 95 la sută se întoarce în statele membre şi se duce spre investiţii. Deci o reducere a acestei capacităţi bugetare ar însemna o reducere a capacităţii de investiţie în economiile europene, într-o perioadă în care vorbim de mai multă Europa şi de o capacitate întărită la nivel european de a putea sprijini economiile din statele membre, din regiuni din mediul rural, într-o perioadă economică dificilă”, a declarat Dacian Cioloş.
În plus, potrivit comisarului pentru Agricultură, o reducere a bugetului european ar însemna o reducere drastică a capacităţii de investiţie în economiile naţionale.
„Politica agricolă comună înseamnă pentru economia europeană cel puţin două lucruri. În primul rând, susţinerea industriei agroalimentare dincolo de producţia agricolă. Industria agroalimentară are rata economică cu procentul cel mai ridicat de creare de locuri de muncă în Uniunea Europeană şi capacitatea de export cea mai mare. Exportul agroalimentar european pe piaţa mondială este mai mare decât exportul de automobile de exemplu şi este un export în creştere. Deci o reducere a capacităţii de finanţare pe politica agricolă comună ar însemna o reducere a capacităţii de dezvoltare şi a industriei alimentare, precum şi a capacităţii de export într-o perioadă în care concurenţa este din ce în ce mai mare şi în care există perspective pentru industria agroalimentară europeană”, a precizat comisarul european pentru agricultură.
Cioloş: PAC este "singurul instrument economic comunitar care asigură susţinerea mediului rural"
De asemenea, Dacian Cioloş a adăugat în cadrul Congresului PPE, că Politica Agricolă Comună înseamnă, pe lângă creştere economică şi crearea de locuri de muncă şi „singurul instrument economic comunitar care asigură susţinerea mediului rural”.
„Prin această politică se susţine şi creşterea calităţii vieţii în mediul rural şi a dezvoltării unor activităţi economice în mediul rural, altele decât agricultura şi sectorul agroalimentar. Prin reforma pe care o pregătim încercăm o compatibilizare mai mare decât în trecut cu politica de coeziune şi de dezvoltare regională, astfel încât să putem acoperi într-un mod mai eficient zonele rurale din jurul polilor economici urbani, deci o mai mare eficientizare ale acestor două politici”, a afirmat Dacian Cioloş.
Acesta a mai afirmat că există o „incoerenţă” între tema Congresului, „Mai multă Europa” şi problematica reducerilor bugetare.
„Văd o incoerenţă între a afirma politic că vrem mai multă Europa, că vrem o întărire a instrumentelor comunitare. Vorbim chiar de înfiinţarea unei politici industriale comune pe anumite sectoare din industrie. Dacă cu această ambiţie politică afişată, răspunsul pe care îl dăm este o reducere a capacităţii bugetare pentru singura politică economică cu caracter comunitar care este Politica Agricolă Comună, cred că este mai degrabă decât un semnal de economie bugetară, un semnal de incoerenţă”.
Comisarul european Dacian Cioloş a cerut PPE să susţină eforturile pentru un buget comunitar "consistent".
Săptămâna viitoare preşedinţia cipriotă va anunţa propunerile pentru cuantumul total al bugetului şi pentru capitolele importante, urmând ca pe 22 şi 23 noiembrie să se întrunească un consiliu european, dedicat bugetului pentru perioada 2014- 2020.