Cvartetul pentru Orientul Mijlociu a luat o 'pauză prezidenţială'

Recenta reuniune a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, din care fac parte Rusia, SUA, Uniunea Europeană (UE) şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), s-a încheiat la Washington fără rezultate concrete.
Epoch Times România
12.04.2012

Recenta reuniune a Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, din care fac parte Rusia, SUA, Uniunea Europeană (UE) şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), s-a încheiat la Washington fără rezultate concrete. Potrivit cotidianului rus Kommersant, reglementarea palestiniano-israeliană a intrat 'într-un punct mort', iar în dialog s-a înregistrat 'chiar un regres'. După toate probabilităţile, progres nu va exista cel puţin până la alegerile prezidenţiale din SUA, care se vor desfăşura în noiembrie: Washingtonul a dat de înţeles că până atunci nu va exercita presiuni asupra Israelului.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Catherine Ashton, şi secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, au avut miercuri seara o întrevedere în cadrul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu. 'Ţinând cont de divergenţele care există între părţile conflictului şi de lipsa unei poziţii comune a mediatorilor, de la această întrevedere nu se aştepta de la bun început niciun progres. Ea era necesară pentru a preciza poziţiile şi a discuta probleme mai complicate', a declarat pentru Kommersant o sursă de informaţie din cadrul delegaţiei ruse.

Negocierile palestiniano-israeliene au fost întrerupte în septembrie 2010, când Israelul a refuzat să prelungească moratoriul la construcţia de colonii pe malul vestic al Iordanului, inclusiv în Ierusalimul de Est. Palestinienii au condiţionat participarea lor la negocieri de stoparea totală a construcţiei de colonii evreieşti. Încercările Cvartetului de a-i aduce pe israelieni şi palestinieni la masa negocierilor nu au dus la niciun rezultat. Noul plan de reglementare propus anul trecut şi care prevedea proclamarea statului palestinian independent în graniţele din 1967 nu a fost adoptat.

Lipsa progresului este explicată inclusiv prin divergenţele din cadrul Cvartetului însuşi. 'Rusia pledează pentru activizarea procesului de negocieri, însă nu toţi mediatorii împărtăşesc aspiraţiile noastre', şi-a exprimat regretul sursa de informaţie a Kommersant. Americanii au dat deja de înţeles că până la alegerile prezidenţiale din SUA nu vor forţa procesul de reglementare. După cum subliniază interlocutorul cotidianului rus, imediat după alegeri este puţin probabil ca liderii de la Casa Albă să se ocupe de această problemă, iar apoi vor veni alte alegeri. 'Astfel reglementarea va fi amânată la infinit: timpul trece, problema nu este soluţionată, iar israelienii construiesc noi colonii', subliniază sursa de informaţie a Kommersant.

Liderii de la Moscova îşi exprimă temerea că, dat fiind lipsa unor rezultate sesizabile ale eforturilor Cvartetului, forţele palestiniene moderate ar putea să-şi piardă încrederea în eficienţa lui, ceea ce va face jocul unor elemente mai radicale. 'Organizaţiile palestiniene radicale de tipul Hamas ar putea iniţia acţiuni bazate pe propriile preferinţe şi viziuni ale procesului de reglementare', subliniază Vladimir Sotnikov, expert al Institutului pentru Orientul Mijlociu din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe.

Şi liderii palestinieni conştientizează că lipsa de progres este în defavoarea lor şi din acest motiv iau în calcul varianta unor acţiuni unilaterale. Astfel, Mahmoud Abbas a declarat că, în situaţia în care în viitorul apropiat negocierile nu vor fi reluate, el se va adresa ONU cu solicitarea de a recunoaşte statul Palestina în calitate de ţară non-membră a ONU. În caz de succes, acest lucru le va permite palestinienilor să se adreseze Curţii Penale de la Haga, pe care intenţionează să o bombardeze cu plângeri împotriva Israelului şi a conducerii acestui stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor