Alegerile primare republicane şi sfârşitul a patru mituri

Alegerile primare republicane au fost pecetluite săptămâna trecută; retragerea acum a lui Rick Santorum nu face decât să confirme sfârşitul competiţiei.
Steagul Americii. (Mark Wilson / Getty Images)
Epoch Times România
11.04.2012

Alegerile primare republicane au fost pecetluite săptămâna trecută; retragerea acum a lui Rick Santorum nu face decât să confirme sfârşitul competiţiei. Până la urmă alegerile nu au fost atât de lungi, autodistructive, ireconciliabile, sau lipsite de entuziasm, cum prevedeau multe voci critice, notează miercuri ziarul ABC.

1. Nu atât de lungi - Alegerile primare republicane au fost decise la începutul lunii aprilie şi nu în iunie cum se temeau mulţi. Vor mai trece probabil câteva săptămâni până când Romney va reuşi să întrunească lista delegaţilor necesari, dar nu este decât o chestiune de timp şi de aritmetică. Soarta primarele (caucus) a fost decisă până la urmă în trei luni (între 3 ianuarie la primarele din Iowa şi 3 aprilie la alegerile din Wisconsin); nu a fost nevoie de şase luni cum prognozau cele mai sumbre scenarii. Desigur nu au fost nici cele mai scurte din istorie - din cauza regulilor stabilite de data aceasta de Partidul Republican - dar nici cele mai lungi.

2. Nu atât de negative pentru Romney - S-ar putea să fi fost cele mai murdare din câte a văzut Barbara Bush în viaţa ei, însă deşi i-au provocat ici şi colo neplăceri aspirantului mormon, Romney iese din această campanie întărit şi cu capacitatea de a-şi reclădi imaginea. Confruntarea cu Santorum au scos la iveală lipsa lui de carismă pentru sectorul cel mai conservator al partidului, însă necesitatea de a-şi disputa votul dincolo de ceea ce şi-ar fi dorit i-a servit lui Romney pentru a vedea adevărata orientare a bazelor partidului şi de a-şi cunoaşte propriile deficienţe. Le-a oferit ceva muniţie democraţilor, însă unele chestiuni precum averea personală sau lipsa de conexiune cu clasele de jos oricum aveau să iasă la iveală; cel puţin el se va putea pregăti din timp pentru a răspunde la atacurile pe această temă.

3. Nu atât de ireconciliabile - Competiţia dintre Santorum şi Gingrich, l-a aruncat pe Romney prea la marginea spectrului politic? În chestiunile sociale, Romney şi-a început campania cu o opoziţie clară faţă de avort şi căsătoriile gay şi nu a intrat în disputa privind anticoncepţionalele. Ar trebui totuşi să-şi reconsidere poziţia în materie de imigraţie, unde a început deja să-şi domolească respingerea faţă de recunoaşterea oricăror imigranţilor ilegali. ‘Telesketch-ul' funcţionează.

4. Nu atât de lipsite de entuziasm - În majoritatea statelor în care s-au desfăşurat alegerile primare republicane, participarea la vot a fost mai mare decât cea înregistrată acum patru ani. Creşterea a fost mai mare în statele în care exista o mai mare rivalitate între Romney şi Santorum: în Wisconsin creşterea a fost de 93%; în Michigan, de 15%, iar în Ohio de 13,5%. S-a spus mult despre faptul că Romney nu suscită suficient entuziasm. S-a văzut însă ca tocmai sectorul conservator, marele unificator al Partidului Republican şi care s-a simţit mai puţin atras de candidatul mormon, va face totul pentru cel care va reuşi să-l înlăture pe Obama de la Casa Albă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor