Wen Jiabao împinge reforma Chinei în centrul scenei
alte articole
Premierul Wen Jiabao este adesea numit "cel mai bun actor al Chinei" pentru faptul că a cerut reforme politice, dar nu a produs modificări. Cu toate acestea, pe fondul scandalului din ultimele două luni dintre Wang Lijun-Bo Xilai, cuvintele lui Wen capătă brusc o nouă semnificaţie, punându-l în centrul scenei.
De fapt, ca prim-ministru, Wen nu are nicio autoritate asupra sistemului politic, domeniul său este economia şi birocraţia de stat. Singura modalitate de a avansa cauza reformei politice, a fost ca Wen să vorbească despre aceasta.
După ce Wang Lijun, fostul şef al poliţiei Chongqing, a fugit la Consulatul SUA în Chengdu pe 6 februarie pentru a cere azil, au ieşit la iveală îndelungi frământări în lupta pentru putere la vârful Partidului Comunist Chinez (PCC).
Un analist în probleme de politică la Beijing, Bill Gertz, a raportat că, potrivit oficialilor americani, Wang Lijun a depus documente la Consulatul american, furnizând informaţii despre corupţie, precum şi conexiunile cu crima organizată a şefului său, Bo Xilai, şeful Partidului din Chongqing.
Potrivit lui Gertz, un oficial american a declarat de asemenea că Wang a furnizat informaţii despre un complot uneltit de Bo în tandem cu ţarul securităţii interne a regimului chinez, Zhou Yongkang, pentru a perturba lina succesiune la putere a următorului prezumtiv cap al PCC, Xi Jinping. Cu alte cuvinte, Bo şi Zhou au planificat un gen de lovitură de stat.
După ce Wang Lijun a fost arestat de funcţionarii de partid de la vârf pe 7 februarie şi transferat la Beijing pentru anchetă, observatorii au aşteptat următorul pas inevitabil - o mişcare împotriva lui Bo Xilai.
Wen Jiabao a anunţat această mutare pe 14 martie, la finalul conferinţei de presă de la încheierea Congresului Naţional al Poporului.
"Comitetul actual municipal de partid din Chongqing şi guvernul municipal trebuie să reflecte în mod serios şi să înveţe din incidentul cu Wang Lijun", a spus Wen. Observatori ai PCC au remarcat seriozitatea unei astfel de critici publice faţă de un oficial al partidului.
A doua zi, presa de stat a anunţat că Bo Xilai a fost eliminat din funcţia de şef al Partidului din Chongqing. La vremea respectivă circulau zvonuri că ar fi în arest la domiciliul din Beijing. Xinhua a anunţat recent că Bo a fost eliminat din posturile sale de partid şi a fost pus sub anchetă.
Bo este un membru cheie al facţiunii grupate în jurul capului Partidului, Jiang Zemin. Facţiunea, numită Banda din Shanghai, s-a opus liderului partidului, Hu Jintao, şi lui Wen Jiabao , de la începutul mandatului lor, în 2003.
Facţiunea Jiang a fost contestată de Hu şi Wen în ce priveşte deţinerea puterii şi modul în care puterea va fi folosită pentru a configura China.
Viitorul Chinei
Wen Jiabao se referea la bătălia pentru ceea ce ar trebui să fie viitorul Chinei, în conferinţa sa de presă din 14 martie, când a avertizat că, "o tragedie istorică de genul Revoluţiei Culturale poate să apară din nou."
Observaţia ţinteşte făţiş spre Bo Xilai, care a câştigat faimă în Chongqing pentru o campanie de ode maoiste. Această campanie a indicat faptul că Bo aspira să conducă PCC într-o direcţie maoistă.
Observaţia nu-l vizează totuşi numai pe Bo. Ea vizează, de asemenea, pe cei din facţiunea lui Jiang şi din întregul Partid Comunist, care refuză să se orienteze spre reformă politică.
În remarcile sale, Wen Jiabao a descris China din punct de vedere politic, fie ca avansând spre reformă, fie alunecând înapoi spre Revoluţia Culturală. "Reforma a ajuns la un stadiu critic", a spus Wen. "Fără succesul reformei politice, reformele economice nu pot fi efectuate. ... Fiecare membru şi cadru de partid ar trebui să simtă un sentiment de urgenţă. "
Poate că cel mai mare adversar al reformei politice din PCC, este Zhou Yongkang, care aspiră la puternica Comisie pentru afaceri politice şi legislative (CAPL), cu autoritate peste aproape toate elementele de aplicare a legii în China. În lupta contra lui Bo Xilai, Zhou Yongkang a fost oponentul real al lui Wen Jiabao.
Pe 26 martie, la conferinţa anuală a Consiliului de Stat privind opoziţia faţă de corupţie, Wen Jiabao a vorbit despre modul în care cel mai mare pericol cu care se confruntă PCC este corupţia, pe care a legat-o din nou de nevoia de reformă politică. "Dacă această problemă nu este rezolvată, natura puterii politice s-ar putea schimba şi Partidul şi-ar putea pierde puterea de a conduce ţara."
O sursă de la Beijing, care cunoaşte fondul remarcilor lui Wen, a declarat ziarului The Epoch Times, că Wen îl vizează pe Zhou Yongkang, pentru că Wen Jiabao a crezut întotdeauna că CAPL este cea mai mare sursă de corupţie în China.
După remarcile lui Wen pe 26 martie, au fost făcute demersuri pentru a restricţiona puterea lui Zhou în interiorul CAPL.
Reconsiderarea zilei de 4 iunie şi a mişcării Falun Gong
Surse din Beijing familiarizate cu acţiunile lui Wen Jiabao în consiliile de Partid spun că, în ultimii ani el a cerut în mod repetat reabilitarea disidenţilor Pieţei Tiananmen şi practicanţilor Falun Gong şi anume, că aceştia ar trebui să nu mai fie trataţi ca infractori şi ar trebui să fie reabilitaţi.
Comentatorul politic Zhang Tianliang de la Televiziunea New Tang Dynasty îl vede pe Wen ca îndemnând aceste reabilitări, atât din sentimentul că este un lucru bun, cât şi ca un mijloc de a avansa proiectul său de reformă politică.
"Redresarea chestiunii Falun Gong este despre afirmarea libertăţii de conştiinţă şi a independenţei sistemului judiciar, acestea sunt obiectivele pe care Wen Jiabao le are pentru reforma politică", a spus Zhang. "Mişcarea studenţească din Piaţa Tiananmen a vizat democraţia reală, care este, de asemenea, obiectivul lui Wen."
"Reabilitarea victimelor masacrului din Piaţa Tiananmen ar însemna că Guvernul a admis că nu are dreptul de a utiliza forţa militară şi uciderea pentru a opri cererile oamenilor pentru democraţie", a spus Zhang Tianliang.
Renunţarea la ameninţarea cu violenţa ar înclina balanţa în direcţia unei reforme reale în China, potrivit lui Zhang.
"În cazul în care partidul ar renunţa la "modelul 4 iunie", ar conduce la faptul că mai multe persoane ar merge în stradă să lupte pentru drepturile sau interesele lor. Aceasta ar fi ca o versiune chineză a revoluţiei Iasomiei. "
Jiang Zemin, despre care se crede că este într-o stare vegetativă, Zhou Yongkang şi Bo Xilai sunt uniţi ca adversari pentru putere ai lui Wen Jiabao în PCC. Aceştia sunt, de asemenea, uniţi în acţiunile lor pentru perpetuarea persecuţiei împotriva Falun Gong.
Zhang a explicat că practicanţii Falun Gong nu cer reformă politică, ci protecţia libertăţii lor de credinţă. Ei doresc, de asemenea, să fie aduşi în faţa justiţiei cei responsabili de persecuţie, inclusiv Jiang Zemin, Bo Xilai, şi Zhou Yongkang.
"Reabilitarea Falun Gong îl poate ajuta pe Wen Jiabao să câştige inimile oamenilor. Există 100 milioane practicanţi Falun Gong în China, plus familiile lor", a spus Zhang. " În acelaşi timp, Wen îl poate acuza pe Zhou Yongkang de genocid sau crime împotriva umanităţii."
Reabilitarea Falun Gong, în acest caz, îi dă lui Wen Jiabao un atu puternic, pe care să îl expună în lupta sa cu Zhou Yongkang.
Potrivit unei surse de la Beijing, Wen Jiabao este deosebit de furios pentru crimele care au loc pentru recoltarea forţată de organe de la practicanţii Falun Gong. Wen Jiabao a declarat recent într-o întâlnire de partid la nivel înalt, că "recoltarea de organe umane pe viu, fără anestezie şi valorificarea organelor pentru bani, este ceva ce poate fi făcut de o fiinţă umană?"
În acest sens, Wen Jiabao l-a mustrat pe Hu Jintao, potrivit sursei, spunându-i că fără reformă "vom fi traşi la răspundere în final."
Cercetare realizată de Jane Lin şi Wang Angela
Reveniţi pe categoria În Focus „Regimul chinez în criză” pentru a citi colecţia de articole ale The Epoch Times despre regimul chinez în situaţii de criză. Politica din interiorul PCC reprezintă o provocare în modul de a înţelege China actuală, chiar şi pentru observatorii ei veterani. Aici, încercăm să oferim cititorilor contextul necesar pentru a înţelege situaţia.