Cutiile-cadou de la stat au stimulat natalitatea în Finlanda

Timp de 75 de ani, femeile însărcinate din Finlanda au primit cutii de carton din partea statului. Erau cutii care conţineau hăinuţe, lenjerie de pat şi jucării, dar care puteau fi folosite şi ca pătuţuri. Mulţi sunt de părere că această politică a ajutat această ţară nordică să aibă cea mai scăzută rată de mortalitate infantilă din lume, informează marţi BBC.
(photos.com)
Epoch Times România
11.06.2013

Timp de 75 de ani, femeile însărcinate din Finlanda au primit cutii de carton din partea statului. Erau cutii care conţineau hăinuţe, lenjerie de pat şi jucării, dar care puteau fi folosite şi ca pătuţuri. Mulţi sunt de părere că această politică a ajutat această ţară nordică să aibă cea mai scăzută rată de mortalitate infantilă din lume, informează marţi BBC.

Este vorba de o tradiţie care datează din anii 30 şi prin care s-a încercat să fie ajutaţi toţi nou-născuţii finlandezi, indiferent de condiţia socială a familiei. Pachetul maternal, un cadou din partea guvernului, este azi disponibil pentru toate femeile care aşteaptă un copil. Conţine o saltea, ceea ce face ca această cutie să fie transformată uşor într-un pătuţ în care toţii copiii finlandezi au dormit în primele luni de viaţă.

Mamele pot alege între a primi cutia ori a încasa echivalentul a 214 de euro, însă majoritatea de 95% optează pentru cutie a cărei valoare este mult mai mare. Este o tradiţie care a apărut în 1938, iniţial pentru familiile nevoiaşe, dar care s-a generalizat din 1949. Noua legislaţie a impus însă mamelor să viziteze un medic şi o clinică de stat în primele patru luni de sarcină, explică Heidi Liesivesi, care lucrează la institutul de asigurări sociale Kela.

În acest fel, cutiile le-au ajutat pe mame să aibă la dispoziţie cele necesare pentru copil, dar şi să le stimuleze să facă vizite regulate la medic şi la clinică. În anii 30, Finlanda era o ţară săracă iar rata mortalităţii infantile era înaltă, cu 65 de decese la 1.000 de naşteri. Însă cifrele s-au ameliorat simţitor în următoarele decenii.

După 75 de ani, cutiile primite din partea statului au devenit o practică instituţionalizată. Este o adevărată emoţie pentru viitoarele mame să le primească şi să vadă care sunt culorile alese pentru anul respectiv. Este şi un mod de a şti în ce an s-au născut copii, pentru că de la un la altul se schimbă lucruşoarele din cutie. Conţinutul cutiilor s-a schimbat de-a lungul anilor.

De exemplu, în anii 30 şi 40, se trimiteau în special stofe pentru ca fiecare mamă să confecţioneze ceea ce avea nevoie. În al doilea război mondial, statul avea nevoie de bumbac, astfel încât în cutii existau cerceafuri din hârtie. Începând cu anii 50, mamele au primit costumaşe gata confecţionate, iar din anii 60 şi 70 au apărut şi scutecele de unică folosinţă.

Din secolul XXI, din cutii au dispărut biberoanele şi au reapărut scutecele din bumbac pentru a proteja mediul înconjurător şi a stimula alăptarea. Potrivit doctorului Pulma, acest lucru 'a funcţionat' iar mamele şi-au alăptat la sân copiii. Expertul este de părere ca pe viitor să fie incluse în pachet şi cărţi de poveşti pe care mai târziu copiii le vor putea citi. Dar, potrivit lui, cutiile sunt în primul rând un simbol: o idee a egalităţii şi a importanţei tuturor copiilor din ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor