Patru opţiuni pentru judecătorii Curţii Constituţionale din Germania în privinţa politicii BCE

Banca Centrală Europeană
Banca Centrală Europeană (Hannelore Foerster / Getty Images)
Epoch Times România
11.06.2013

Curtea Constituţională din Germania dezbate politica salvării monedei euro. Judecătorii ar avea puterea să scufunde uniunea monetară în haos, însă mai probabil este o altfel de decizie de la Karlsruhe, se arată marţi într-o analiză a cotidianului Der Spiegel, în ziua în care instanţa menţionată dezbate politica Băncii Centrale Europene.

Plângerile împotriva deciziilor BCE de a cumpăra nelimitat din datoriile publice ale statelor ar ridica dificile chestiuni de drept, întrucât BCE nu se supune decât dreptului comunitar, al Uniunii Europene, după cum a explicat chiar preşedintele Curţii, Andreas Voßkuhle. Pentru această instanţă unitatea de măsură este însă legea fundamentală a Germaniei. 'Aici trebuie clarificat cât de multe competenţe îşi poate aroga BCE, care nu au fost transferate, iar prin prisma Constituţiei nici nu pot fi transferate', după cum a explicat el, citat marţi de Focus.de.

Peste 35.000 de cetăţeni germani au depus o plângere faţă de programul 'Outright Monetary Transactions' (OMT), lansat anul trecut de BCE. Petenţii au arătat că cea mai mare economie a Europei este nemulţumită pentru că trebuie să suporte partea leului din acest program de sprijinire a zonei euro. Programul OMT a funcţionat pentru că le-a acordat investitorilor încrederea necesară pentru a cumpăra obligaţiuni emise de ţări cu mari dificultăţi de finanţare, precum Spania şi Italia. Investitorii au fost astfel asiguraţi că BCE va interveni dacă un guvern din zona euro ar ajunge în situaţia de a nu putea să-şi ramburseze datoriile.

Experţii susţin că decizia Curţii Constituţionale din Germania, care nu va fi luată imediat, poate să corespundă unuia dintre mai multe scenarii.

Curtea Constituţională din Germania ar putea să declare plângerile parţial inadmisibile, întrucât, în cele din urmă, o instanţă germană nu poate să ia decizii în privinţa unei instituţii europene precum BCE. Chestiunea ar fi de jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie (CEJ) de la Luxemburg. Judecătorii din Karlsruhe probabil însă că nu vor lua o decizie atât de facilă, observă Der Spiegel, precizând că pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a instanţei figurează cercetarea amănunţită a programului menţionat.

Curtea ar putea considera că politica BCE afectează dreptul european, întrucât, de exemplu, banca şi-a depăşit atribuţiile. Atunci, dosarul ar trebui să ajungă în faţa CEJ, ceea ce nu s-a mai petrecut niciodată. Ar urma un timp lung de aşteptare şi, probabil, şi o fază de nesiguranţă pe pieţele financiare. Şi în această instanţă, o decizie împotriva BCE pare mai degrabă improbabilă, mai ales pentru că CEJ dă în mod tradiţional decizii apropiate spiritului european, scrie cotidianul german citat.

Într-un al treilea scenariu, judecătorii de la Karlsruhe ar putea considera că acţiunile BCE au afectat legea fundamentală a Germaniei, întrucât politica băncii ar pune în pericol 'spiritul constituţional'. Aceasta ar fi decizia cea mai dificilă: Curtea Constituţională din Germania nu ar putea să împiedice cumpărarea de datorie din partea unei bănci centrale europene, însă poate considera asistenţa instituţiilor germane drept neconstituţională. Drept urmare, Banca Federală a Germaniei ar putea să nu mai poată cumpăra din datoriile publice în numele BCE, iar pe pieţele financiare ar apărea o situaţie haotică, iar în cel mai rău caz ar urma sfârşitul monedei euro.

Cea mai probabilă variantă este o decizie de tipul 'da, însă...', arată Der Spiegel. Instanţa respinge plângerea, însă stabileşte anumite limite pentru BCE, aşa cum s-a mai petrecut anterior. 'Curtea Constituţională nu a oprit până acum cu totul nicio măsură de salvare a euro', arată Helmut Siekmann, profesor de drept monetar şi bancar în Frankfurt. Cu toate acestea, instanţa tot mai poate prezenta guvernului şi Băncii federale cerinţe care să aibă efecte indirecte asupra politicii BCE. 'Germania are o greutate mare în uniunea monetară', arată şi profesorul de drept din Heidelberg, Peter-Christian Müller-Graff. 'BCE ar trebui să ţină cont de asta. Se poate ajunge într-atât de departe, încât cadrul de acţiune al BCE să trebuiască să fie renegociat', apreciază el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor