Curtea Constituţională a Moldovei acceptată în Reţeaua Curţilor Superioare din cadrul CEDO
alte articole
Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a fost acceptată în Reţeaua Curţilor Superioare (SCN) din cadrul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Odată cu acceptarea în cadrul SCN, CCM va avea acces la site-ul securizat, prin intermediul căruia are loc comunicarea şi interacţiunea între membrii reţelei. Cele peste 20 de ţări vor beneficia de o modalitate modernă de dialog prin accesul la informaţii actuale şi relevante ce ţin responsabilitatea partajată a CEDO în implementarea prevederilor Convenţiei Europene.
Astfel, CCM va avea acces la rapoarte de cercetare detaliate, în special cu privire la chestiuni referitoare la jurisprudenţa CEDO, comentariile juriştilor CEDO privind hotărârile importante publicate pe reţeaua SCN în ziua pronunţării, tabele, publicate săptămânal, cu rezumatele hotărârilor importante pronunţate pe parcursul acelei săptămâni şi la "elemente de cercetare rapidă", care sunt selecţii tematice de jurisprudenţă CEDO.
În opinia CCM, acest eveniment va contribui la facilitarea şi dezvoltarea implementării de către CCM, în calitatea sa de mecanism naţional de apărare a drepturilor omului, a standardelor promovate de către CEDO.
Menţionăm că iniţiativa de creare a SCN a apărut în contextul reformei Curţii Europene a Drepturilor Omului, drept urmare a conferinţelor interguvernamentale de la Brighton (2012) şi Bruxelles (2015), ca instrument de asistenţă în aplicarea Convenţiei Europene.
Reţeaua a fost lansată oficial la 5 octombrie 2015, obiectivul ei fiind de a crea o modalitate modernă, practică şi utilă de dialog între CEDO şi membrii SCN, prin accesul la informaţii relevante pe subiecte ce ţin de jurisprudenţa CEDO şi de domenii conexe, având în vedere responsabilitatea partajată a CEDO şi a instanţelor naţionale în implementarea Convenţiei Europene. În prezent, parte a acestei reţele sunt Curţi Superioare din peste 20 de ţări.