Curs de jurnalism economic organizat de către Ministerul Economiei

(Photos.com)
Tatiana Chiriac
18.06.2012

Ministerul Economiei organizează în parteneriat cu Corporaţia Financiară Internaţională şi Ambasada Suediei la Chişinău un ciclu de 6 cursuri în jurnalism economic, în perioada iunie – decembrie 2012. Obiectivul acestor cursuri este de a impulsiona dezbaterile publice privind politicile promovate de Guvernul Republicii Moldova şi buna informare a societăţii.

O primă sesiune, cu genericul „Ce înseamnă mediul de afaceri, climat investiţional şi reformă regulatorie” s-a desfăşurat în perioada 15-16 iunie a.c. La deschiderea cursului, Valeriu Lazăr, viceprim-ministru, ministrul Economiei, a declarat că jurnalismul economic este întotdeauna şi jurnalism de investigaţie.

„Înţelegerea şi interpretarea indicatorilor macroeconomici este un început pe care jurnaliştii trebuie să-l facă pentru a explica audienţei tendinţele economice. Chiar dacă subiectele economice nu sunt întotdeauna cele mai spectaculoase şi asigură rating, abordarea acestora este de importanţă esenţială pentru buna informare a cetăţenilor”, a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr. El a adăugat că de gradul de transparenţă al autorităţilor publice şi de calitatea informaţiei puse la dispoziţia populaţiei depinde şi gradul de susţinere a agendei de reforme promovate de Guvern.

Ambasadorul Suediei în Republica Moldova, dna Ingrid Tersman a declarat: „Sunt bucuroasă că jurnaliştii din Republica Moldova manifestă un asemenea interes pentru tematica climatului de afaceri, a cerinţelor – cheie pentru asigurarea unui bun şi atractiv climat investiţional şi a reformelor dificile care sunt necesare pentru a atinge acest scop. Existenţa unui climat de afaceri transparent şi echidistant este crucială pentru atragerea investiţiilor străine directe, iar o prezentare adecvată în mass-media a activităţii Guvernului în acest sens este, cel puţin, la fel de importantă. ”

Menţionăm că obiectivele specifice ale acestor cursuri sunt aprofundarea cunoştinţelor unui grup de 25 de jurnalişti atât din presa scrisă, cea electronică, cât şi din audiovizua, în materie de subiecte economice. De organizarea cursurilor de instruire este responsabil Centrul pentru Jurnalism Independent, iar în calitate de traineri sunt invitaţi jurnalişti cu renume din România, Ucraina şi Rusia. Primul seminar a fost susţinut de redactorul şef al ediţiei online a publicaţiei moscovite „Kommersant”, Elizaveta Golikova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor