Curiosul a aterizat pe Marte

Misiunea NASA de cercetare a planetei Marte a înregistrat un nou succes prin lansarea reuşită a robotului Curiosity (Curiozitate) în dimineaţa aceasta.
Liliana Geru
06.08.2012

Misiunea NASA de cercetare a planetei Marte a înregistrat un nou succes prin lansarea reuşită a robotului Curiosity (Curiozitate) în dimineaţa aceasta.

Lansat la 26 noiembrie 2011, robotul a transmis primul mesaj către baza spaţială americană în jurul orei 5:30 GMT. De asemenea, pe parcursul zilei, au fost recepţionate şi primele imagini surprinse de acesta cu peisajele marţiene.

Explorarea spaţiului şi, mai ales, a planetei Marte este o misiune deosebit de importantă pentru guvernul american ce investeşte masiv în acest domeniu.

Proiectul este menit să acumuleze informaţii vitale pentru cercetarea spaţiului cosmic apropiat şi are ca obiectiv îmbogăţirea cunoştinţelor despre caracteristicile de mediu ale acestei planete.

Specialiştii caută să găsească răspuns la întrebarea dacă există viaţă în mediul extraterestru. Astfel, sunt analizate datele receptate prin intermediul sondelor şi roboţilor trimişi acolo, pentru a căuta orice detaliu ce ar putea să conducă la ideea existenţei unei forme de viaţă marţiană.

Zona de studiu a robotului va fi în principal cea delimitată de către Olympus Mons (Muntele Olimp), un vulcan inactiv gigant a cărei înălţime atinge 22km. În acest loc au fost observate detalii ce trimit cu gândul la posibilitatea existenţei unor dovezi a vieţii pe această planetă.

Se consideră că vulcanul, în evenulitatea în care nu este complet stins, poate reprezenta o sursă de căldură necesară topirii stratului de gheaţă prezent majoritar pe suprafaţa planetei Marte. Acest lucru ar conduce direct la crearea unor resurse de apă şi, deci, la posibilitatea de a observa forme de viaţă.

Acest proiect, din lungul şir de încercări americane, vine în completarea puţinelor reuşite înregistrate până în prezent şi reconfirmă superioritatea tehnicii deţinută de NASA. Americanii fiind singurii care au reuşit să exploreze suprafaţa marţiană până acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor