Craterul de pe Marte contine o delta a unui lac antic
Dupa cum se observa in aceste imagini ale satelitului Mars Express ale Agentiei Spatiale Europene (ESA), sedimentele de delta depuse intr-un crater de pe Marte sunt dovezi ca, in ultimii ani umezi ai planetei rosii, a existat odata un lac urias.
Situata pe platoul sudic al planetei Marte, delta a fost reperata in craterul Eberswalde, care are 65 km in diametru, cu o forma semi-circulara. Se considera ca acesta s-a format cu peste 3,7 miliarde de ani in urma, atunci cand planeta Marte a fost lovita de un asteroid.
Delta se intinde pe o regiune de 115 kilometri patrati, cu canale de alimentare langa partea de sus a craterului, care ar fi umplut un lac.
Mars Orbiter al ESA a asistat NASA pentru a decide cel mai bun loc de aterizare pentru nava de ultima generatie spre Marte, Curiosity, care va fi lansata la sfarsitul acestui an si va ajunge la destinatie in jumatatea anului 2012.
Craterul Eberswalde a fost unul din cele patru destinatii finaliste, alaturi de craterul Holden, deoarece ambele au caracteristici care sugereaza prezenta in trecut a apei lichide si a unui mediu locuibil.
Nava de ultima generatie spre Marte, Curiosity, va fi lansata la sfarsitul acestui an si va ajunge la destinatie in jumatatea anului 2012.
Cu toate acestea, craterul Gale a fost selectat ca loc de aterizare al misiunii Mars Science Laboratory din cauza mineralelor ridicate si a diversitatii structurale asociate cu apa.
Laboratorul Stiintific Marte face parte din programul de explorare al planetei Marte al NASA, un efort pe termen lung de explorare robotizata. Nava va evalua posibilitatea de locuire a planetei rosii, adica daca a fost sau este un mediu capabil sa sustina viata microbiana.