Cuplu israelian de colonişti ucis într-un incident armat în Cisiordania

În cadrul unui nou incident care va tensiona şi mai mult relaţiile dintre israelieni şi palestineni, un cuplu israelian a fost ucis joi între coloniile israeliene Itamar şi Elon Moreh, lânga satul palestinian Beit Furik.
(Arhivă) Armata israeliană patrulează pe un drum care duce spre colonia Itamar din apropiere de oraşul Nablus din Cisiordania.
(Arhivă) Armata israeliană patrulează pe un drum care duce spre colonia Itamar din apropiere de oraşul Nablus din Cisiordania. (Captură Foto)

Un cuplu israelian a fost ucis joi noaptea într-un atac în Cisiordania, în timp ce patru dintre copiii lor se aflau pe bancheta din spate. Copiii nu au fost răniţi.

Forţele de securitate au luat măsuri imediate pentru a împiedica ca acest incident să declanşeze violenţe de anvergură între palestinieni şi coloniştii evrei. Drumurile au fost închise pe o suprafaţă întinsă şi armata a anunţat că trimite alte patru batalioane de soldaţi în zona oraşului Nablus, unde a avut loc atacul de joi.

Crima a avut loc la scurt timp după ora 9 p.m. între coloniile israeliene Itamar şi Elon Moreh, lângă satul palestinian Beit Furik.

Au apărut rapoarte care susţin că unii colonişti înfuriaţi au aruncat cu pietre asupra mai multor locuinţe din Nablus şi din satele arabe învecinate. În plus, un grup de evrei revoltaţi s-a ciocnit la o intersecţie cu soldaţii şi poliţiştii israelieni, conform Washington Free Beacon.

Creşterea numărului de incidente violente – după războiul din 2014 dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza – a amplificat temerile privind izbucnirea unei revolte palestiniene. Oficialii israelieni au declarat până acum că violenţele au fost spontane şi locale, şi nu a fost vorba de o campanie organizată.

Cuplul – Eitam şi Na’ama Henkni – au fost colonişti proeminenţi în comunitatea lor şi părinţi a şase copii. Patru dintre aceştia – cu vârste cuprinse între 4 luni şi 9 ani – se aflau în maşină cu ei când a avut loc atacul. Oficialii din domeniul securităţii au declarat că maşina cuplului a fost atacată la o curbă, unde şoferul a fost nevoit să încetinească. Atacatorii, care se aflau într-o altă maşină, au deschis focul asupra cuplului. Copiii au declarat că au ieşit din maşină după ce părinţii lor au fost atinşi de mai multe gloanţe. După ce le-au deschis copiilor o uşă din spate şi le-au cerut să fugă de acolo, părinţii au rămas, aparent, în maşină. Conform unei mărturii, unul dintre atacatori a coborât din maşina sa pentru a verifica dacă cei doi colonişti sunt morţi.

Israel Radio a citat rapoarte care susţin că atacatorii, suspectaţi a fi palestinieni, au fost văzuţi refugiindu-se într-un sat din apropiere.

Într-o serie de incidente similare care au avut loc în aceeaşi zonă în ultimele luni, un israelian a fost ucis şi alţi câţiva au fost răniţi.

De asemenea, Rupert Colville, purtător de cuvânt al Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR), a declarat marţi că este îngrijorat de tensiunile generate de restricţiile impuse de Israel asupra accesului palestinienilor la complexul Moscheei Al-Aqsa.

„Cerem autorităţilor israeliene să se asigure că forţele de securitate aplică forţa doar ca o ultimă soluţie şi în conformitate deplină cu standardele impuse de legea internaţională pentru menţinerea ordinii publice”, a declarat Colville.

Remarcile făcute de oficialul ONU au loc în contextul amplificării tensiunilor din ultimele săptămâni din interiorul şi din jurul complexului. Soldaţii israelieni au atacat şi rănit zeci de palestinieni în cadrul unor mitinguri organizate împotriva atacurilor israeliene asupra Moscheei Al-Aqsa, care au început în 13 septembrie.

Luni, au avut loc ciocniri la locul sfânt după ce soldaţii israelieni au fost trimişi în zonă cu ocazia sărbătorii evreieşti Sukkot. Între timp, alte conflicte violente au fost raportate marţi între forţele israeliene şi manifestanţii palestinieni din Cisiordania, care sunt împotriva restricţionării accesului la Moscheea Al-Aqsa, al treilea loc sfânt al musulmanilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe