Biroul ONU pentru drepturile omului: Israelul să se abţină de la utilizarea forţei împotriva palestinienilor

Biroul ONU pentru drepturile omului a cerut Israelului să nu folosească forţa excesiv împotriva palestinienilor în timpul ciocnirilor şi tensiunilor continue din Ierusalimul de Est şi Cisiordania.
Femei palestiniene fug de forţele poliţiei israeliene în Oraşul Vechi din Ierusalim, 13 septembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.09.2015

Rupert Colville, purtător de cuvânt al Biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR), a declarat marţi că este îngrijorat de tensiunile generate de restricţiile impuse de Israel asupra accesului palestinienilor la complexul Moscheei Al-Aqsa.

“Cerem autorităţilor israeliene să se asigure că forţele de securitate aplică forţa doar ca o ultimă soluţie şi în conformitate deplină cu standardele impuse de legea internaţională pentru menţinerea ordinii publice”, a declarat Colville.

Remarcile făcute de oficialul ONU au loc în contextul amplificării tensiunilor din ultimele săptămâni din interiorul şi din jurul complexului. Soldaţii israelieni au atacat şi rănit zeci de palestinieni în cadrul unor mitinguri organizate împotriva atacurilor israeliene asupra Moscheei Al-Aqsa, care au început în 13 septembrie.

Luni, au avut loc ciocniri la locul sfânt după ce soldaţii israelieni au fost trimişi în zonă cu ocazia sărbătorii evreieşti Sukkot. Între timp, alte ciocniri violente au fost raportate marţi între forţele israeliene şi manifestanţii palestinieni din Cisiordania care au dorit să îşi arate sprijinul pentru Moscheea Al-Aqsa.

Colville a declarat că s-ar putea ca forţele de securitate israeliene, în anumite cazuri, să fi folosit forţa în mod excesiv împotriva manifestanţilor palestinieni din Ierusalimul de Est în zilele recente.

Valul recent de violenţe, declanşat de coloniştii şi soldaţii evrei care au atacat credincioşii palestinieni, a fost declanşat după ce Israelul a trimis soldaţi în zonă în timpul vacanţei ocazionate de Anul Nou evreiesc – Ros Hasana.

De asemenea, Israelul a impus luna trecută restricţii dure în ceea ce priveşte accesul palestinienilor în Moscheea Al-Aqsa.

Moscheea al-Aqsa, localizată în oraşul vechi al Ierusalimului, ocupat de Israel, reprezintă un loc sfânt islamic important. Locul este cunoscut evreilor sub numele de Muntele Templului, fiind considerat cel mai sfânt loc în iudaism.

În acelaşi timp, moscheea reprezintă cel de-al treilea loc ca importanţă în Islam după Masjid al-Haram în Mecca şi Masjid al-Nabawi din Medina în Arabia Saudită.

Oficialul ONU a avertizat, de asemenea, în privinţa noilor reguli care permit forţelor israeliene să folosească gloanţe reale împotriva manifestanţilor palestinieni care aruncă cu pietre şi bombe incendiare în teritoriile ocupate.

Anterior, procurorul general al Israelului, Yehuda Weinstein a aprobat planul premierului israelian Benjamin Netanyahu de a declara “război împotriva celor care aruncă cu pietre şi bombe incendiare” în teritoriile palestiniene ocupate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor