Ciocniri violente între israelieni şi palestinieni după înmormântarea unei studente ucise în Cisiordania

Uciderea unei studente palestiniene în oraşul al-Khalil din Cisiordania a declanşat noi ciocniri violente între forţele israeliene şi cetăţenii palestinieni.
Mii de palestinieni participă la procesiunea funerară a studentei Hadil Salah Hashlamoun, care a fost ucisă de forţele israeliene în oraşul al-Khalil în 22 septembrie 2015.
Mii de palestinieni participă la procesiunea funerară a studentei Hadil Salah Hashlamoun, care a fost ucisă de forţele israeliene în oraşul al-Khalil în 22 septembrie 2015. (Captură Foto)

Forţele israeliene s-au ciocnit cu cetăţenii palestinieni din Cisiordania, după înmormântarea unei tinere studente împuşcate mortal de soldaţii regimului din Tel Aviv.

Ciocnirile au avut loc miercuri în oraşul al-Khalil din Cisiordania, în timp ce mii de palestinieni, purtând steagul Palestinei, au participat la ceremonia funerară a tinerei studente Hadil Salah Hashlamoun.

Forţele israeliene au folosit grenade de tip flashbang şi gaze lacrimogene împotriva palestinienilor, care au răspuns aruncând cu pietre.

Nu au fost raportate imediat informaţii privind posibile victime în urma incidentului.

Studenta de 18 ani a fost împuşcată mortal de forţele israeliene marţi dimineaţa şi a fost lăsată să sângereze pe un trotuar din al-Khalil. Un material video postat de PalMedia arată cum soldaţii şi coloniştii israelieni stau la faţa locului, zâmbesc şi chiar râd uneori, în timp ce femeia continuă să sângereze.

Rapoartele media susţin că tânăra a murit ulterior la spitalul Shaare Zedek din Ierusalim ca urmare a rănilor provocate de gloanţe.

Versiunea oficialilor israelieni este că soldaţii au deschis focul asupra fetei după ce aceasta a încercat să înjunghie câţiva soldaţi la un punct de control din centrul oraşului al-Khalil.

Dar martori oculari susţin că fata nu vorbea decât araba şi că a încremenit când a fost somată de soldaţii israelieni înarmaţi. Ar fi încercat să scoată ceva din geantă, în momentul în care un soldat ar fi tras.

Oamenii care au participat la înmormântare au scandat slogane anti-Israel şi au condamnat brutalităţile comise de israelieni împotriva palestinienilor din complexul Moscheei al-Aqsa din Ierusalimul de Est.

În ultimele zile, soldaţii israelieni au atacat şi rănit zeci de tineri palestinieni în timpul unor proteste desfăşurate împotriva atacurilor militare israeliene asupra Moscheei al-Aqsa, proteste care au început în 13 septembrie.

Valul recent de violenţe, declanşate de coloniştii şi soldaţii evrei care au atacat credincioşii palestinieni, a început după ce Israelul a trimis soldaţi în zonă în timpul vacanţei ocazionate de Anul Nou evreiesc – Ros Hasana.

Luna trecută, Israelul a impus restricţii dure în ceea ce priveşte accesul în Moscheea al-Aqsa, care limitează intrarea palestinienilor în complex.

Moscheea al-Aqsa, localizată în oraşul vechi al Ierusalimului, ocupat de Israel, reprezintă un loc sfânt islamic important. Locul este cunoscut evreilor sub numele de Muntele Templului, fiind considerat este cel mai sfânt loc în iudaism.

În acelaşi timp, moscheea reprezintă cel de-al treilea loc ca importanţă în Islam după Masjid al-Haram în Mecca şi Masjid al-Nabawi din Medina în Arabia Saudită.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a avertizat Israelul în privinţa unei noi revolte palestiniene (intifada) ce ar putea fi declanşată de intensificarea ciocnirilor violente în complexul moscheei al-Aqsa din Ierusalimul de Est. Abbas a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri cu liderul francez Francois Hollande, care a avut loc marţi în Paris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe