Cumnatul activistului Liu Xiaobo, condamnat la 11 ani de închisoare
alte articole
Liu Hui, cumnatul activistului Liu Xiaobo - ce a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2010 şi care se află în spatele gratiilor din 2009 învinuit de subminarea siguranţei statului - a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Guvernul chinez i-a rezervat acelaşi destin ca şi soţului surorii sale. Acuzaţia, de această dată este de fraudă fiscală. O scuză pentru a lega mâinile familiei Liu, care nu a scutit de critici Beijing-ul, afirmă mulţi observatori. Sentinţa a fost pronunţată duminică, de instanţa din Huairou, conform relatărilor agenţiei Agichina24.it.
Instanţă a decis că Liu Hui, directorul unei companii din industria imobiliară din Shenzhen, este vinovat, împreuna cu un alt coleg, de a fi înşelat cu mai mult de 3 milioane de yuani (circa 300 mii de euro), o persoană. Liu insistă că este nevinovat, avocatul său spune că banii au fost returnaţi şi că pe plan civil aceasta nu poate fi considerată o crimă. În plus, a adăugat avocatul, Mo Shaoping, nu există dovezi suficiente pentru o astfel de hotărâre.
Liu a fost eliberat pe cauţiune în septembrie anul trecut, dar a fost arestat din nou în februarie, după ce o serie de activişti şi jurnalişti străini au încercat să ajungă la casa surorii sale, Liu Xia.
Prin condamnarea fratelui său, guvernul chinez o izolează mai mult pe soţia activistului Liu Xiaobo, aflată în arest la domiciliu de la încarcerarea soţului său.
Liu Xiaobo, este un fost lider al protestelor din Piaţa Tiananmen şi promotor, împreună cu alţi disidenţi, al Manifestului " Charta '08", care conţine o serie de propuneri de reformare democratice a statului chinez.
La numai câteva ore de la anunţul de atribuire a Premiului Nobel soţului ei de către Comisia din Oslo, Liu Xi, fostă poetă şi fotografă, a fost izolată în casa sa din Beijing, fără să fi comis vreo infracţiune. Nu a fost formalizată nici un fel de acuzaţie împotriva ei, ea fiind supusă unei forme de detenţie ilegală.
Aparatul de securitate, cu toate acestea, continuă să susţină că Liu Xia nu este ţinută împotriva voinţei ei. Acum câteva luni, un prieten de familie a declarat pentru BBC: "Doi poliţişti locuiesc cu ea în apartament şi mulţi poliţişti în civil înconjoară în mod constant reşedinţa în care locuieşte. Îi este permis să-şi viziteze doar mama şi soţul, şi una dintre cele mai bune prietene o poate vizita o dată pe lună, întotdeauna în prezenţa unui ofiţer de poliţie. În rest, nu poate merge niciunde, nu poate face o plimbare în parc, nu poate intra nici într-un magazin. Liu Xia suferă enorm de mult pentru pierderea libertăţii personale şi este foarte îngrijorată pentru soţul ei aflat în închisoare".
Începând de ieri preocupările femeii s-au dublat: "Eu pur si simplu nu pot accepta această sentinţă", a spus ea după hotărârea Curţii. "Este complet ilegală", a continuat ea. "Nu ştiu dacă această ţară a înnebunit sau ne urăşte până în acest punct. Fratele meu, fratele meu!"
În timp ce paginile ziarelor chineze sunt umplute cu rezultatele campaniei anti-corupţie lansate de Xi Jinping, asociaţiile de apărare a drepturilor omului, denunţă faptul că, de la mijlocul lunii martie până în prezent, mai mult de o zece activişti anti-corupţie au ajuns în spatele gratiilor în baza acuzaţiilor de "tulburare a ordinii sociale", "incitare la subminarea statului", "şantaj" şi "adunare ilegală". Pentru "încercarea de a răsturna ordinea de stat" activiştii se confrunta cu o condamnare de până la 15 ani de închisoare, iar pentru celelalte cu "doar" cinci ani de închisoare.
Patru dintre ei - reporterul Hou Xin, un asigurător, Yuan Dong, şi alte două persoane, au ajuns în cătuşe pentru că s-au adunat în piaţa Xidan din Beijing purtând pancarte cu slogane cum ar fi "cerem oficialilor să facă publice activele lor," sau "până când nu vom scoate în afara jocului oficialii corupţi nu va exista niciun "Vis chinez".
"Când preşedintele Xi Jinping cere un răspuns dur la flagelul corupţiei, este perceput drept o politică inovatoare, dar atunci când oamenii obişnuiţi spun acelaşi lucru în public, guvernul discută despre subversiune", afirmă Sophie Richardson, directorul organizaţiei non-guvernamentale din China, Human Rights Watch . "Cerem guvernului chinez să-şi retragă toate acuzaţiile cât mai curând posibil şi să elibereze activiştii aflaţi în prezent în custodie pentru că şi-au exprimat în mod paşnic punctul de vedere", a declarat Andrew Anderson, directorul adjunct al Frontline Defenders.